وب گردی

فواید روزه و روزه در ماه رمضان

بالاخره ایام پرفیض شهرالله الاکبر فرا رسید و فردا اولین روز ماه مبارک رمضان است. در روایات در مورد رمضان یا ماه مبارک رمضان فضیلت فراوانی آمده است و این ماه را ماه میهمان نوازی خداوند، ماه رحمت و مغفرت و برکت و بهار قرآن نامیده اند. در روایات آمده است که در این ماه درهای بهشت ​​و بهشت ​​باز و درهای جهنم بسته می شود. در این ماه شب قدر است که قرآن در آن نازل شده است. رمضان تنها ماهی است که نام آن در قرآن آمده است. این ماه برای مسلمانان از جایگاه و احترام خاصی برخوردار است و مسلمانان در آن به عبادت توجه ویژه ای دارند. ماه مبارک رمضان احکام و اعمال خاصی دارد، برخی عمومی و برخی برای ایام خاص. اعمال و دعاهای مختلفی برای این ماه در منابع دعا ذکر شده است. یکی از مهمترین اعمال در این ماه تلاوت قرآن، احیای شب های قدر، دعا، استغفار، افطار و کمک به نیازمندان است.

«رمضان» در لغت «رمضه» به معنای شدت گرما و به معنای سوزاندن است. از آنجایی که در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود، این ماه مبارک را رمضان نامیده اند. پیامبر اکرم (ص) می فرماید: «اما زهر ماه رمضان لانه گناهان است; ماه رمضان را چون گناهان را می سوزاند به این نام می گویند. رمضان نام یکی از ماه های قمری و تنها ماه قمری است که نام آن در قرآن آمده است و یکی از چهار ماهی است که خداوند جنگ را در آن حرام کرده است.

در این ماه کتب مقدس قرآن کریم، انجیل، تورات، صف و زبور نازل شد. در روایات اسلامی این ماه را ماه خدا و عید امت پیامبر اکرم (ص) نامیده اند و خداوند متعال در این ماه از بندگان خود با بیشترین کرامت و مهربانی پذیرایی می کند; پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «ماه رجب ماه خداست و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان ماه امت من است. هر که این ماه را روزه بگیرد، بر خداوند واجب است که گناهان او را ببخشد و باقی عمرش را تضمین کند. او را از عطش دردناک روز قیامت نجات ده».

مرحوم آیت الله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در کتاب شریف المکربابات خود درباره ویژگی های ماه مبارک رمضان می نویسد:

از امیرالمؤمنین علیه السلام روایت شده است: رمضان نگو؛ چون نمی دانی ماه رمضان چیست. و اگر کسى گفت، صدقه بدهد و روزه بگیرد. بلکه ماه رمضان را همانطور که خداوند فرموده است بگویید. یکی از اعمال مهم سالک در این ماه بزرگ، شناخت حقایق این ماه است – در این ماه خداوند نمازگزاران این ماه را با دعوت به مهمانی این ماه گرامی داشته است و این ماه، ماه خداست. حزب – و بعد از این درک معنای روزه و معنای آن برای مهمانی خدا. سپس تلاش برای کسب اخلاص در اعمال و رفتاری است که در راستای رضایت صاحب خانه باشد.

فلسفه و حکمت گرسنگی

گرسنگی در جهت سیر شدن روح و معرفت خدا برای سالک فواید بی شماری دارد. در مورد فواید گرسنگی آنقدر روایات وجود دارد که بد نیست در اینجا به آنها اشاره کنیم و سپس به فلسفه و حکمت گرسنگی اشاره کنیم.

از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است: با تشنگی و گرسنگی مبارزه کنید، ثواب این کار همان ثواب جهاد در راه خداست. و عملی که نزد خداوند از گرسنگی و تشنگی محبوبتر است، مردی است که بیشتر گرسنه شده و به خدای متعال بیشتر فکر کرده باشد. و به اسامه گفتند: اگر می توانی با پادشاه مرگ در حالی که گرسنه و تشنه هستی ملاقات کن تا به بالاترین مقام ها و مکان ها برسی و خانه خود را با پیامبران شریک شوی و فرشتگان از دیدن روح تو خوشحال شوند. و خداوند شما را برکت دهد همچنین فرمودند: گرسنگی بگیرید و بدنهایتان را سخت کنید، شاید دلهایتان خدای متعال را ببیند. در حدیث معراج خداوند پرسید: ای احمد! آیا از عوارض روزه می دانید؟ پاسخ داد: نه. خداوند فرمود: نتیجه روزه کم خوردن و کم گفتن است; و حکمت می آورد و حکمت به دنبال علم و علم یقین است; و هنگامی که بنده مطمئن شد، نمی داند چگونه وقت خود را صرف کند. او در سختی یا آسانی خوشحال است.

هر کس به رضای من عمل کند سه خصلت می دهم: شکری که با نادانی همراه نباشد، حافظه ای که فراموش نکند و دوستی که دوستی من را بر دوستی خالقانم ترجیح ندهد. وقتی او مرا دوست داشت، من او را دوست خواهم داشت. دوستی او را در دل بندگانم قرار دادم و چشم دلش را به عظمت شکوهم باز خواهم کرد و علم مخلوقاتم را از او پنهان نخواهم داشت; او را در تاریکی شب و روشنایی روز می‌خوانم تا سخن و ارتباطش با بندگانم قطع شود و سخنان خود و فرشتگانم را به گوش او می‌رسانم و رازهایی را که از خود پنهان کرده‌ام برای او آشکار می‌کنم. خدمتکاران…؛ عقل او را در علم خود غوطه ور می کنم و درک او را زیاد می کنم; من مرگ او را برای او آسان می کنم تا وارد بهشت ​​شود و چون ملک الموت او را ملاقات کند به او می گوید: مبارکت باد و بر تو باد! خوش به حالت! خدا آرزوی تو را دارد… خدا می گوید: اینجا بهشت ​​من است، در آن زندگی کن و شاد باش و در همسایگی من زندگی کن. روح انسان می گوید: خدا یا خودت را به من شناختی و با این معرفت من به همه آفریده های تو بی نیازم. سوگند به عزت و جلالتت، اگر قرار باشد رضای تو به بدترین شکل تکه تکه شود یا هفتاد بار کشته شود، رضایت تو برای من عزیزتر است… پس خداوند متعال می فرماید: به عزت و جلالتم سوگند. هرگز بین من و تو مانعی قرار نده. هر وقت خواستی پیش من بیا؛ برای انجام این کار با دوستانم.

در این داستان به فلسفه و فضیلت گرسنگی اشاره شده است. برای توضیحات بیشتر می توانید به سخنان علمای اخلاق که برگرفته از احادیث است مراجعه کنید. فوائد زیادی برای روزه فرمودند، از جمله:

آ- طهارت قلب: چون سیری باعث زیاد شدن بخار در مغز می شود و مغز مست می شود و نمی تواند خوب فکر کند. انتقال او کند می شود و قلبش کور می شود. بر خلاف گرسنگی که موجب حسرت و صفای دل می شود; و دل را برای تفکری آماده می کند که به معرفت می انجامد. نور شفافی پیدا می کند. از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) روایت شده است: هر که شکمش را گرسنه نگه دارد، فکرش را تعلیم می دهند; قبلاً از ثمرات دانش شنیده اید.

ب – فروتنی و رفع مستی و ناسپاسی که مایه طغیان است; وقتی عاشق خود شد تسلیم پروردگارش شد و دست از سرکشی بردارد.

J-انقطاع شدت شهوات و نیروهایی است که باعث گناهان کبیره و باعث هلاکت انسان می شود. زیرا بیشتر گناهان کبیره از شهوت گفتاری و شهوت جنسی ناشی می شود و کاهش این دو شهوت ما را از خطرات حفظ می کند.

ه. راه های مختلفی برای آماده شدن برای انجام تمام خدمات وجود دارد. کمترین آن نیاز کمتر به تخلیه و تهیه غذا و ابتلای کمتر به بیماری های مختلف است – زیرا معده خانه بیماری و پرهیز از همه داروهاست. و نیز از بروز مشکلات ناشى از خوردن جلوگیرى مى کند و انسان را به مال و منزلت دنیا بی نیاز مى کند; ثروت و موقعیتی که بسیاری از مردم را نابود کرده است

ه. پول دادن، مهمانی دادن، هدیه دادن، مهربانی و نیکوکاری، رفتن به حج و زیارت و در نهایت انجام تمام عبادات مالی. مردم نمی توانند این مزایا، به ویژه اولین فایده را به وضوح درک کنند. تفکر در عمل مانند نتیجه است و گرنه مانند مقدمات است زیرا فکر حرکت است و غیر فکر مقدمه و آمادگی حرکت است. از این جهت در مورد تفکر گفته اند: یک ساعت تفکر بهتر از هفتاد سال عبادت است.

منبع: مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا