کسب و کار

میلگرد بستر، نحوه استفاده از آن در سازه

پایگاه خبری توسعه برند، در حال حاضر برای مقاوم­سازی ساختمان­ها از مواد و مصالح مختلفی استفاده می­شود که میلگرد بستر نیز یکی از این مقاطع فولادی به ­شمار می­رود. برای آن­که ساختمان را در برابر حوادثی همچون زلزله ایمن کنند، استفاده از این مقطع فولادی بسیار رواج پیدا کرده است. بنابراین با توجه به اهمیت بالایی که این مدل میلگرد در حوزه ساخت­وساز دارد، در این مقاله توضیحاتی را در این زمینه ارائه می­دهیم.

به کار بردن میلگرد بستر در ساختمان­سازی از چه زمانی آغاز شد؟

به کاربردن این مقطع فولادی در ساختمان­سازی برای اولین بار در سال ۱۸۱۳ در کشورهای اروپایی شروع شد اما استفاده از آن در سطح جهانی از سال ۱۹۵۰ بود. در کشور ما نیز در سال ۱۳۹۲ آیین­نامه­هایی مبنی ­بر استفاده از این مقطع فولادی تصویب شد و از آن زمان به بعد به­ عنوان یکی از مصالح برای استحکام­بخشیدن به دیوارهای ساختمانی مورد استفاده قرار گرفت.

میلگردهای بستر چیست؟

اگر بخواهیم تعریفی از میلگرد بستر داشته باشیم، بهتر است بگوییم که با استفاده از ۲ عدد مفتول تغییرشکل یافته که به­ صورت طولی کنار هم قرار می­گیرند و در بین آنها مفتول­های عرضی قرار می­گیرند، ساخته می­شود. از آنجایی که فولاد در برابر رطوبت زنگ می­زند و از مقاومت آن کاسته می­شود، بنابراین برای جلوگیری از این مشکل سطح آن را با لایه­ای از فلز روی می­پوشانند که به این نوع از سازه فولادی میلگرد گالوانیزه می­گویند.

نوع دیگری از این سازه فولادی هم در بازار موجود است که جنس آن از فولاد ضدزنگ بوده و برای ساخت این محصول از ترکیب ده درصدی کروم با فولاد استفاده می­کنند. اما به ­دلیل قیمت بالاتری که نسبت به گالوانیزه دارد معمولا کاربرد آن در بین مصرف­کنندگان کم­تر است.

روش تولید میلگرد بستر

فرآیند تولید میلگرد بستر به این صورت است که ابتدا کلاف­های پنج میلی­متری را با عملیات کشسانی به قطر چهار میلی­متر می­رسانند و در مرحله بعد این کلاف­ها را در کوره­های مخصوص تحت دمای ۹۰۰ درجه سانتی­گراد قرار می­دهند.

در نهایت کلاف­ها را برای ساخت این سازه فولادی به بخش دیگری می­فرستند تا به شکل­های مختلف آن­ها را درکنار هم قرارداده و جوش دهند. بر اساس نحوه قرارگیری مفتول­های عرضی این سازه، دو مدل از آنها موجود است که عبارتند از:

نردبانی‌­شکل

همان­طور که از نامش مشخص است در بین دو مفتول طولی قطعاتی موازی هم قرار می­گیرد که ظاهری شبیه به نردبان را ایجاد می­کند. برای ساخت این مدل، آرماتورهایی با قطر چهار یا شش میلی­متر به کار می­رود که برای اتصال مقاطع طولی و عرضی نیز جوش مقاومت مورد استفاده قرار می­گیرد.

این مدل دارای اشکال مختلفی از قبیل سه مفتولی، چهار مفتولی، تنظیم­شونده و قلاب ­پیوسته هستند که البته در کشور ما تمام اشکال این محصول مورد استفاد قرار نمی­گیرد.

مدل خرپایی

در صورتی که شکل مفتول­های میانی به حالت زیگزاگ باشد، آنگاه سازه تولیدشده را خرپایی می­گویند، این مدل از سختی بالاتری برخوردار است. برای ساخت این سازه­ها فاصله بین مفتول طولی و عرضی باید ۴۰ سانتی­متر باشد.

نحوه استفاده از میلگردهای بستر در ساختمان­‌سازی

برای قراردادن میلگرد بستر در بین دیوارهای ساختمان از دو شیوه عمودی و افقی استفاده می­شود که توضیحات هر کدام به شرح زیر است:

عمودی

در این روش میلگردها را به ­شکل عمودی از میان آجر یا بلوک عبور می­دهند که اجرای این روش به ­گونه­ای است که سازه­ها را تنها تا نزدیک سقف می­برند؛ در این صورت دیگر دیوار را به سقف ساختمان وصل نمی­کنند بلکه تا نزدیکی ناودان ادامه­ داده و فضای خالی موجود را با استفاده از سیمان یا بتن پر می­کنند.

افقی

اجرای روش افقی معمولا ساده­تر است، برای این منظور میلگردها را با فاصله­‌های معینی در بین مواد سیمانی، بلوک یا آجرها قرار می­دهند. در این شیوه برای مهارکردن میلگرد و اتصال آن به دیوار از قلاب یا گیره استفاده می­شود که این کار با جوشکاری انجام می­گیرد.

در هنگام دیوارچینی نیز تقریبا ۲۰ سانتی­متر انتهایی آن را به­ صورت ۹۰ درجه خم می­کنند تا به­ راحتی در قلاب قرار گیرد و محکم شود. از انواع گیره و قلاب­هایی که برای اتصالات سازه میلگرد بستر استفاده می­شود می­توان موارد زیر را نام برد:

  • گیره مدل ۴G-15-2
  • گیره با ضخامت ۲ میلی­متر
  • قلاب مدل B10-15-30
  • قلاب با ضخامت ۴ میلی­متر
  • قلاب با ضخامت ۷ میلی­متر

در ضمن برای استفاده بهتر از این سازه لازم است تا ضوابط و شرایط مربوط به آن رعایت شود:

  • به ­منظور اتصال بهتر این سازه با مواد سیمانی یا بتن در زمان ساخت آن را آجدار می­کنند، شما می­توانید برای مشاهده و خرید انواع میلگرد آجدار به سایت فولادینو مراجعه کنید.

میلگرد بستر

 

  • طول میلگردها سه متر است و با فاصله عرضی ۵.۵، ۱۱ و ۱۵ سانتی­متر به­ صورت موازی در کنار هم قرار می­گیرند.
  • با توجه به فاصله عرضی نیز وزن میلگردهای خرپایی بین ۹۰۰ تا ۹۶۰ گرم متغییر است و مدل نردبانی­شکل نیز از ۶۷۰ تا ۷۷۰ گرم است.
  • بعد از قراردادن هر بستر فولادی روی آن را با یک لایه ملات به ضخامت ۱۵ میلی­متر می­پوشانند.

مزایای استفاده از میلگردهای بستر

میلگرد بستر که در ساختمان­سازی مورد استفاده قرار می­گیرد دارای مزایایی به شرح زیر است:

  • مهم­ترین مزیت این محصولات بالا بردن استحکام دیوار است، در صورت استفاده از این محصولات می­توان مقاومت دیوار را تا ۷۰ درصد افزایش داد.
  • شکل­گیری دیوار بهتر انجام می­شود.
  • زمانی که از این مقطع فولادی استفاده شود دیگر نیازی به دوغاب­بندی نیست.
  • این سازه دیوارهای متقاطع را به یکدیگر وصل می­کند.
  • با کمک این محصولات می­توان مقاومت برشی داخل صفحه­ها را بالا برد.
  • نحوه قرارگیری آن به دو شکل مختلف است که در هر روش استقامت ساختمان افزایش می­یابد.
  • باعث تقویت سازه­های آجری ترک­خورده می­شود.
  • برای کنترل­کردن عرض و فاصله ترک­هایی که بر اثر حرارت به ­وجود آمدند را فراهم می­کند.

محاسبه مقدار میلگردهای بستر مورد نیاز چگونه است؟

با توجه به نقش دیوار، تعداد میلگرد بستر مورد استفاده متفاوت است، برای محاسبه میزان مورد نیاز از دو روش تجویزی و محاسباتی استفاده می­شود. در روش تجویزی به­ طور معمول در هر ۴۰ سانتی­متر ارتفاع دیوار یکی از این سازه­ها را قرار می­دهند.

میلگرد بستر

 

اما اگر دیوار نقش حامل بار داشته باشد تعداد بیشتری به کار می­رود. بر اساس روش محاسباتی نیز مجموع سطح مقطع مفتول­ها باید برابر ۰۰۰۷.۰ سطح مقطع موثر دیوار باشد.

 

قیمت میلگردهای بستر

قیمت این سازه­ها با توجه به اینکه از نوع میلگرد آجدار ساخته شده باشد یا ساده، متفاوت است. موارد دیگری که روی قیمت میلگرد تاثیرگذار است نوسانات قیمت آهن، وزن، اندازه و جنس آن است. البته باید در نظر داشته باشید در کنار تمام مزایای خوبی که این محصولات دارند، قیمت آنها نیز بسیار مقرون­به­صرفه است، به­ طوری که هزینه اجرای این سازه نسبت به کل هزینه­های ساخت­وساز بسیار پایین است. بنابراین اگر به استحکام بیشتر ساختمان خود اهمیت می­دهید، بهتر است از این سازه­ها استفاده کنید. در هنگام خرید نیز حتما به کیفیت آن دقت کنید.

جمع­‌بندی

میلگرد بستر یک سازه فولادی است که از دو مفتول طولی که به­ صورت موازی در کنار هم قرار گرفته­اند، تشکیل شده و در بین آن­ها نیز قطعاتی به شکل نردبانی یا مخروطی جوش داده می­شود. برای قراردادن این سازه­ها درون دیوار از دو روش عمودی و افقی استفاده می­کنند.

از مزایای این سازه فولادی می­توان به استحکام­بخشی بالا به ساختمان، مقاومت دیوارها در برابر حوادثی مثل زلزله و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. قیمت آن نیز با توجه به وزن، اندازه، جنس و نوسانات قیمت آهن مشخص می­شود. اگر قصد خرید میلگرد دارید شما می­توانید با مراجعه به سایت معتبری مثل https://fooladino.com/products/rebar/indented از تغییرات قیمت میلگرد مطلع شوید.

این مطلب، خبرآگهی است و پایگاه خبری توسعه برند درباره محتوای آن هیچ نظری ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا