وب گردی

بایدها و نبایدهای تبلیغات انتخاباتی

روند برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره شورای اسلامی که ۲۰ اسفندماه همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری برگزار می شود، وارد مرحله نهایی خود شد.

در اولین روز ماه مارس، یعنی. سه شنبه هفته آینده نظر نهایی شورای نگهبان درباره نامزدهای نهایی انتخابات مجلس دوازدهم اعلام می شود و از ۱۲ تا ۲۱ اسفندماه تبلیغات انتخاباتی کاندیداها و حامیان آنها ادامه دارد.

همچنین با توجه به اینکه زمان تبلیغات نامزدها برای حضور در شورای اسلامی از روز سوم اسفندماه آغاز می شود. پنج شنبه آینده با استناد به بیانات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی به ملاحظاتی که نامزدهای انتخاباتی باید در ایام تبلیغات باید رعایت کنند، می پردازیم.

بدون شک اولین وظیفه کاندیداها در فضای تبلیغات انتخاباتی، سالم نگه داشتن فضا و رعایت اخلاق اسلامی است. البته کاندیدای انتخابات نظام مقدس جمهوری اسلامی باید به رعایت قیود شرعی و پرهیز از آداب و رسوم تبلیغات سیاسی در دنیای غرب از جمله توهین و تهمت به مخالف و پایبندی به تقلب و خلاف اخلاق متعهد باشد. رویکردها و اقدامات

در همین راستا رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با مسئولان وزارت کشور در ششم دی ماه ۱۳۷۰ فرمودند: «فضای انتخابات باید فضایی سالم باشد؛ فضای انتخابات باید فضایی سالم باشد. فضای تبلیغاتی باید با فضای تبلیغاتی معمول دنیا متفاوت باشد. در جهان امروز، دموکراسی دموکراسی واقعی نیست. زیرا فشار تبلیغات براق با کلمات فریبنده چنان بر ذهن مردم سنگینی می کند که آنها را از انتخاب درست باز می دارد; نمی گذارند مردم فکر کنند. این معنا برای هر کسی که بخشی از کار انتخاباتی کشورهای به اصطلاح دموکراتیک را مشاهده کرده باشد، روشن است. حرف‌هایی که می‌زنند، قول‌هایی که می‌دهند، تعابیری که می‌کنند، چاپلوسی‌هایی که درباره اقشار یا گروه‌هایی می‌گویند، ارتباطی که با گروه‌های خاصی برقرار می‌کنند تا نظرشان را جلب کنند، اینها چیزهای سالمی نیست. چیزهایی وجود دارد که وقتی در یک گروه انجام می شود، فضا را مسموم می کند و به آنها قدرت تفکر نمی دهد.”

رهبر معظم انقلاب اسلامی ادامه دادند: «تبلیغات درست و شایسته است. اما به معنای واقعی، حفظ حدود حلال کلمه، به دور از نیرنگ، دوری از کارهای باطل و نمایشی، به دور از سرزنش این و آن. ما نمی توانیم بگوییم که مسئولین انتخابات در این مورد مسئول نیستند. این شرط سلامت انتخابات است».

نکته دیگری که باید در نظر داشت این است که در طول تبلیغات انتخاباتی، نامزدها باید به شدت از تخریب رقیب، توهین به او و ترور شخصیت افراد دیگر برای جذب رای دهندگان خودداری کنند.

در همین راستا رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ طی ارتباط تصویری با نمایندگان شورای اسلامی می فرمایند: توصیه به نامزدها این است که انتخابات را به جنگ قدرت تبدیل نکنند. به آنچه در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی رایج است نگاه نکنید که بدرفتاری آبروی آنها را برده است. در گذشته که کاندیداها از روش توهین، توهین، تهمت و تخریب طرف مقابل و ترساندن مردم حریف در مناظره های تلویزیونی پیروی می کردند، کشور به نوعی دچار آسیب می شد. در گذشته نیز چنین بوده است. نباید راهی برای ترساندن مردم از رقیب باشد که اگر بیاید این اتفاق می افتد، این اتفاق می افتد. حوزه انتخابات حوزه خدمت است. قرآن به ما می آموزد: فسطابقوا الخیرات; رقابت و پیشرفت در تعقیب کارهای نیک؛ باید از این منظر به انتخابات نگاه کنند. نسبت به این و آن نفرت و تهمت نباشد».

یکی دیگر از الزامات مهم در جریان تبلیغات انتخاباتی که نامزدها باید به آن پایبند باشند این است که هنجارشکنی نکنند تا بیشتر مورد توجه قرار بگیرند و توجه عده کمی را به خود جلب کنند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی می فرمایند: کاندیداها نباید هنجارشکنی کنند. بعضی ها برای اینکه بیشتر دیده شوند، بیشتر شنیده شوند، راه حلشان هنجارشکنی است، خط قرمزهای نظام را به قول خودشان شکسته اند. نه، نظام جمهوری اسلامی یک نظام مستقر است، یک نظام استوار است، خطوط اصلی نظام مشخص است. ربطی به شخصیت این حقیر و امثال بنده ندارند. این کار خداست، بر مردان تکیه دارد. جمهوری اسلامی با تکیه بر این قدرت توانست در این سالها در مقابل همه این دشمنان ایستادگی کند. نباید با زیر پا گذاشتن این مرزها و روزنه های مهم جمهوری اسلامی ایران برای خود شرایطی ایجاد کنند. قادر به گرفتن موقعیت نیست. نیتشان را خدا کن.»

کاندیداهای انتخابات به این نکته نیز توجه داشته باشند که انتخابات از آن عرصه‌ها و تریبون‌هایی است که مایه افتخار و سربلندی کشور است، بنابراین در دوران تبلیغات نباید اظهارات و ادعاهایی مبنی بر مخدوش کردن اقتدار ایران اسلامی و اقتدار ایران اسلامی داشته باشند. عزت نفس ملی

رهبر انقلاب حکیم در ۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ در دیدار با اقشار مختلف مردم در این باره فرمودند: «همه مواظب باشند و بدانند که ملت ایران دشمن دارد. در مقابل دشمن، چهره ملت باید دارای قاطعیت و اعتماد به نفس باشد. آرامش و آرامش. این دو چیز باید وجود داشته باشد. عزم و تصمیم قاطع، جایی که باید تصمیم گرفت و در هر حال توکل به خدای متعال و اعتماد به نفس و احساس قدرت و توانایی که خوشبختانه ملت ایران دارد، این را احساس می‌کند. خب الان در مناظره ها و سخنرانی های انتخاباتی گاهی حرف هایی زده می شد که شایسته ملت بزرگ ایران نبود، اما حضور مردم همه این مشکلات را حل می کند. این چیزها خدای ناکرده تاثیری در حضور مردم نخواهد داشت. به خواست خدا مردم اعم از زن و مرد در سراسر کشور حضور خواهند یافت و با حضور خود، نظام جمهوری اسلامی را گرامی خواهند داشت.»

بدون شک اگر کاندیداهای انتخاباتی برای دیده شدن بیشتر و اظهارات خلاف حقیقت وارد وادی هنجارشکنی و تحریف اقتدار نظام و عزت ملی شوند، موجب سوء استفاده دشمنان خواهد شد.

مقام معظم رهبری نیز در همین زمینه می فرمایند: «انتخابات از آن عرصه های کشور است که می تواند مایه افتخار و سربلندی باشد، اما می تواند مایه ضعف و دردسر باشد. انتخابات هم همینطوره اگر مردم شرکت کنند، سازماندهی شده شرکت کنند، اخلاقی عمل کنند، محدودیت های اسلامی را رعایت کنند و همه قانون را رعایت کنند، مایه عزت و عزت جمهوری اسلامی است. و اگر قانون شکنی کنند، اگر بداخلاقی کنند، اگر با حرف هایشان دشمن را امیدوار کنند، انتخابات به ضرر ما تمام می شود. ما تجربه کار انتخاباتی داریم، می دانیم انتخابات چیست، می دانیم چه کسانی طرف قضیه هستند و در انتخابات شرکت می کنند، در چه محیط های فکری می توان قرار داد، با چه دشمنی هایی مواجه می شوند، چه وسوسه هایی دارند. صورت؛ اینها چیزهایی است که ما برای خود تجربه کرده ایم. اینها روشن است.»

بی شک یکی از معیارهای انتخابات سالم، نحوه عملکرد و رفتار نامزدها در جریان تبلیغات است. در جریان یک انتخابات سالم، نامزدها نه تنها باید حریف را بدگویی کنند، بلکه حتی نباید او را نادیده بگیرند. نامزدها باید صادقانه با مردم صحبت کنند و فقط بر ارتقای توانایی های آنها تمرکز کنند.

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ۹ دی ماه ۱۳۹۲ در دیدار با حاضران در برگزاری انتخابات فرمودند: «نامزدهای انتخابات نباید به یکدیگر توهین کنند. خوب، شما یک نامزد هستید، شما معتقدید که فرد خوبی هستید، شما یک فرد برجسته هستید. خیلی خوب، خودتان را آنطور که دوست دارید توصیف کنید، اما به حریف خود توهین نکنید، به حریف خود تهمت نزنید، حریف خود را بدگویی نکنید. تهمت به معنای نسبتی است که درست نیست، اما تهمت به معنای نسبتی است که صادق است. شما هم نباید غیبت کنید. بنابراین، آن هم یک الزام و ملاک سلامت انتخابات است. نمایندگان مردم باید بروند و به مردم بگویند که چه چیزی در صلاحیت، قدرت، در صلاحیت آنهاست. مردم هم تماشا می کنند، اگر دوست داشتند رای می دهند، اگر دوست نداشتند رای نمی دهند. انتخابات سالمی خواهد بود.»

اما یکی دیگر از الزامات کاندیداها در زمان تبلیغات پرهیز از دادن وعده های غیرعملیاتی و دروغین به مردم است. بی تردید متولیان امر در نظام اسلامی باید به وعده هایی که به مردم می دهند عمل کنند و از دادن وعده هایی که عملی نمی شود بپرهیزند. این امر بر سرمایه اجتماعی نظام افزوده و در همراهی هر چه بیشتر افراد نیز موثر است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره می فرمایند: «بعضی از نامزدها به مردم وعده هایی می دهند که خودشان هم می دانند از طرف خودشان نیست. چون نمی توانید به این قول وفا کنید، چرا به مردم قول می دهید؟ … باید با مردم عادلانه رفتار کرد، این یکی از آداب ضروری انتخاب های سالم است».

اما علاوه بر خود کاندیداهای انتخابات، حامیان آنها نیز باید به رعایت شئونات اسلامی متعهد باشند و از ایجاد سر و صدا و جنجال، اتهام زنی، ارعاب و هرگونه نابهنجاری بپرهیزند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات ۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ در دیدار اقشار مختلف مردم فرمودند: «از هواداران کاندیداهای انتخابات درخواستی دارم. خب هر کدام از این آقایان محترم که کاندیدای انتخابات هستند یک عده طرفدار، مداح، عاشق و… دارند، باید خونسردی خود را حفظ کنند. هم هواداران و هم کارکنان باید خونسردی خود را حفظ کنند، نظم و انضباط را حفظ کنند. قصد آنها این است که به تعهدات خود عمل کنند، این چیزی است که برای ما مهم است. این چند صباحی از عمر، این چند صباحی کار و تلاش – زید یا عمرو یا بکر – می گذرند، آنچه می ماند عمل ماست که در حساب خدا به حساب می آید و باید پاسخ دهیم. و من از تو با خود استفاده خواهم کرد، فردا از تو خواهم پرسید. خداوند متعال فردا در مورد مسائل از ما سؤال خواهد کرد. باید به آن فکر کرد، باید برای آن تلاش کرد. هم مردم و هم کاندیداهایی که وارد میدان رقابت های انتخاباتی شده اند و هم حامیان و هم دوستانشان باید هر عملی را که انجام می دهند در نزد حق تعالی نیکو کنند. آنها باید اعمال، رفتار و گفتار خود را در پیشگاه خداوند متعال نیکو سازند و خداوند متعال ثواب آن را تعیین خواهد کرد. کی اتفاق میفته؟ وقتی کارمان را برای خدا انجام می دهیم. تلاش، مجاهدت، تلاش برای همه خوب است، اما نیت باید الهی باشد. اگر این [طور]انجام شود، خداوند متعال نیز به کار برکت دهد، به ملت ایران برکت دهد و آنچه به صلاح ملت ایران است به فضل الهی محقق خواهد شد. به هر حال همه ما موظفیم قانون و انضباط قانونی را رعایت و عمل کنیم.

منبع: مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا