کسب و کار

علائم و علت بیرون زدگی و فتق دیسک کمر + ۵ روش جا انداختن آن

پایگاه خبری توسعه برند، فتق دیسک یک اصطلاح پزشکی می باشد که اشاره به تغییراتی که در دیسک کمر صورت می گیرد دارد. فتق دیسک یا بیرون زدگی دیسک کمر عارضه ای است که به درد بسیاری همراه می باشد و گاهی علائم آن به حدی زیاد می شود که فرد را از انجام کارهای روزمره باز می دارد؛ اما علت بیرون زدگی چیست و در صورت بروز این عارضه چگونه می توان آن را جا انداخت؟

در این مطلب ما قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص علائم و علت فتق دیسک کمر صحبت کنیم و ۵ تا از رایج ترین روش های جا انداختن دیسک را مورد بررسی قرار دهیم؛ بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار است توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

منظور از بیرون زدگی دیسک کمر چیست؟

اگر بخواهیم شما را به درسک درستی از بیرون زدگی دیسک کمر برسانیم لازم است که در ابتدا عملکرد و کارایی خود دیسک کمر را توضیح دهیم.

دیسک کمر ساختاری است که در میان مهره های بدن قرار گرفته است، این بخش همانند یک بالشتک یا صفحه ای نرم برای استخوان ها می باشد؛ بخش خارجی دیسک از غضروف فیبری سخت تشکیل که از برخورد در سه جهت مختلف تشکیل می شود.

در قسمت میانی دیسک هسته ژلاتینی قرار دارد، این بخش حرکت استخوان ها و مهره های بدن را ممکن می کند و نوعی حایل و ضربه گیر برای استخوان ها می باشد.

در حالت عادی دیسک کمر فعالیت خود را به درستی انجام می دهد، اما اگر فرد به عارضه بیرون زدگی دیسک کمر دچار شود، حلقه های خارحی دیسک دچار فرسایش می شوند و هسته ژلاتینی که در قسمت میانی قرار دارد به دلیل آسیب وارد شده از محل اصلی خود خارج می شود.

بیرون زدگی دیسک کمر را با توجه به اندازه آن به چند درجه طبقه بندی می کنند که عبارت است از: ورم کردن (فتق جزئی)، بیرون زدگی (فتق متوسط)، خارج شدن (فتق حاد)

هر یک از درجات دارای علائم مخصوص به خود می باشند، اما در صورتی که فرد به بیرون زدگی کامل دیسک کمر دچار شدخ باشد، بسیار دردناک خواهد بود و علائم به حدی آزار دهنده می شود که باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد.

علت فتق دیسک کمر چیست؟

پس از آشنایی با بیماری دیسک کمر احتمالا این سوال برایتان ایجاد شده است که چه چیزی موجب این بیرون زدگی می شود؟ در خصوص این سوال باید بیان کنیم که مراحل فتق دیسک کمر در بیشتر شرایط به صورت تدریجی رخ می دهد. این که چه چیزی دقیقا سبب بروز این آسیب می شود در افراد مختلف متفاوت است.

اما می توان گفت که در اکثر موارد به دلیل بالا رفتن سن این بیماری ایجاد می شود. با افزایش سن، دیسک کمر بخشی از مایع درونی خود را از دست می دهد، این شرایط موجب می شود تا انعطاف پذیری دیسک کمتر شود و در نتیجه مستعد فرسایش و پارگی خواهد بود. در این زمان با کوچک ترین آسیب و حتی یک پیچ خوردگی کوچک امکان بروز این آسیب وجود دارد.

با این حال این مورد مربوط به افزادی می باشد که پا به سن هستند، در خصوص افراد جوان تر معمولا نمی توان علت دیسک کمر را تشخیص داد. برخی مواقع به دلیل استفاده های سنگین از عضلات کمر این آسیب رخ می دهد، یعنی بلند کردن اجسام سنگین که موجب پیچ خوردن و حرکت دیسک در زمان بلند کردن می شود.

در موارد بسیار نادری ممکن است صدمات وارد شده به کمر سبب بروز این آسیب شود، به طور مثال افتادن شما از ارتفاع و یا ضربه سنگین به کمر می تواند سبب ایجاد فتق دیسک شود در مهره های پایینی می باشد و باید از درمان دیسک کمر مهره های ۴ و ۵ استفاده کنید.

علائم و نشانه های بیرون زدگی دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک کمربارز ترین و اصلی ترین نشانه که مربوط به دیسک کمر می باشد درد ملایم تا شدید در گردن و کمر می باشد. البته باید این مورد را در نظر داشت که اگر شما در مراحل ابتدایی این آسیب باشید ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشید و حتی دردی احساس نکنید.

در این زمان با توجه به آسیب رخ داده باید عکس برداری انجام شود تا در صورت بروز آسیب تشخیص داده شود.

زمانی که فرد به فتق دیسک دچار می شود، بخشی از دیسک از ناحیه عادی که در آن قرار دارد خارج می شود، در نتیجه این موضوع فشاری اضافی بر روی نخاع یا طناب نخاعی وارد می شود.

این شرایط موجب می شود تا فرد درد، بی حسی و ضعیف شدن پاها را تجربه کند، هرچقدر میزان خارج شدن دیسک بیشتر باشد، فشار وارد شد بر روی اعصاب بیشتر است و در پی آن علائم شدید تر.

مورد دیگری که بر روی علائم تاثیر دارد، نوع و محل ایجاد دیسک می باشد، بسته به محل دیسک فشار وارد شده روی نخاع متغیر است. به طول مثال:

  • اگر فرد در مهره های گردنی بیرون زدگی داشته باشد، ممکن است با درد، احساس سوزش، بی حسی، ضعیف شدن، یا ترکیبی از این شرایط در دست، شانه، یا گردن خود مواجه شود.
  • در صورتی که بیرون زدگی مربوط به ستون فقرات باشد، علائم شامل: درد، احساس سوزش، بی حسی، ضعیف شدن، یا ترکیبی از این شرایط در ناحیه پشت، باسن، یا پاهایا داغی کف پا می باشد. همچنین در اکثریت مواقع این درد تنها در یک طرف بدن احساس می شود.

همچنین بیماری دیسک کمر به نحوی است که با انجام فعالیت های خاص و یا قرار گیری در بعضی شرایط تشدید می شود. اگر بخواهیم علائم کلی این آسیب را بیان کنیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد شما ممکن است با نشستن، خم شدن، و کشیدن بدن تشدید شود.
  • درد ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب یا پس از باقی ماندن در یک موقعیت مشخص برای یک دوره طولانی تشدید شود.
  • در این حالت ممکن است نیاز به تغییر وضعیت بطور مکرر وجود داشته باشد.
  • در این شرایط فرد ترجیح می دهد به جای نشستن در حالت ایستاده قرار گیرد.

جا انداختن دیسک کمر چیست؟

جا انداختن مهره های دیسک کمر یک روش درمانی است که به کمک آن می توان به درمان درد حاصل از این عارضه کمک کرد. البته در موارد شدید تر لازم است که جراحی انجام شود و جا اندازی فایده ای نخواهد داشت.

۵ روش جا اندازی دیسک کمر

فتق دیسک کمربه صورت کلی دو روش اصلی برای جا اندازی دیسک کمر وجود دارد که متناسب با شرایط بیمار یکی از آن ها انتخاب می شود. این روش ها عبارت است از:

۱.تکنیک خمش یا انحراف

یکی از رایج ترین روش های جا اندازی می باشد که برای بهبود بیرون زدگی دیسک کمر استفاده می شود، در طی این روش یک میز مخصوص لازم است، پس از آن ستون فقرات را کمی کشش می دهد تا ناحیه آسیب دیده جدا شود و در حالیکه ستون فقرات را از طریق ریتم پمپاژ، خم میکنند معمولاً بیماران در حین درمان، درد غیر قابل تحملی را احساس نمی‌کنند. از این رو این روش متقاضیان زیادی دارد.

این تکنیک به چندین جلسه مراجعه احتیاج دارد تا نتایح حاصل از آن رضایت بخش باشد. در تمامی جلسات توضیحات لازم به شما ارائه خواهد شد که عموما شامل داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده از داروهای گیاهی می باشد.

۲.تکنیک دست کاری در حین بیهوشی

روش دوم دیگری که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد دست کاری است، برای انجام این روش باید به بیمارستان های دارای مراقبت های مراجعه کنید تا امکانات لازم را دارا باشند.

همان طور که از نام این روش پیداست لازم است که بیمار بیهوش شود، ۶ دقیقه بیهوشی بیمار کافی است تا پزشک متخصص شروع به کشیدن و درمان دیسک از با استفاده از روشی که اصطلاحاً به آن دستکاری گفته می‌شود، می‌کند. این روش معمولاً بین یک تا سه جلسه درمان نیاز دارد که تقریباً با فاصله ۲ تا ۴ هفته از هم بر اساس نظر پزشک، انجام می‌شود.

۳.ورزش و فیزیوتراپی

۴.تزریق

۵.جا اندازی دستی و سنتی

دو روشی که در ابتدا در خصوص آن ها صحبت کردیم، رایج ترین روش های درمانی می باشد که برای جا اندازی دیسک بیرون زده استفاده می شود. اما برخی از روش های دیگر وجود دارند که در کنار این دو استفاده می شوند و به نوعی مکمل و کمک کننده هستند که شما روش های سه تا پنج می باشد.

کلام آخر

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی علت و علائم بیرون زدگی کمر و چگونگی درمان آن آشنا نماییم. در آخر در نظر داشته باشید که شما به بیرون زدگی دیسک کمر دچار هستید توصیه می کنیم در سریع ترین زمان ممکن نسبت به درمان اقدام کنید زیرا با پیشرفت بیماری وضعیت شما بدتر می شود و علائم خطرناک تری ایجاد خواهد شد.

منبع: کلینیک خانه درد

این مطلب، خبرآگهی است و پایگاه خبری توسعه برند درباره محتوای آن هیچ نظری ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا