وب گردی

داستان ماهیگیری که فکر میکرد دریا جن داره

صید چل بانی، نامرئی، انتظار، جل و چل قلاب یکی از روش های سنتی ماهیگیری است. چل بانی یکی از روش های سنتی مردم محلی قشم برای صید ماهی با نصب میله و تور با استفاده از جریان های خلیج فارس است. احمد ابراهیمی ۶۵ ساله که در قشم به دنیا آمده است از کودکی به صیادی پرداخته است. او می گوید: «در گذشته شغل اصلی مردم قشم ماهیگیری نبود. به یاد دارم که ما با کشتی های بادبانی از جزیره به هند و آفریقا می رفتیم و کالا را با کالا مبادله می کردیم. به عنوان مثال خرما و حرا را به هند و آفریقا بردیم و از آنجا لباس وارد کردیم.» ابراهیمی ادامه می دهد: «بعدها اکثر اهالی جزیره در کارگاه لنج سازی کار می کردند، ماهیگیری کار محسوب نمی شد و خانواده ها برای مصرف روزانه ماهیگیری را آغاز کردند. آن زمان دریا پر از ماهی بود.

تاریخچه میز ماهی برقی

احمد ابراهیمی خاطرات زیادی از ماهیگیری دارد. او یکی از خاطراتش را اینگونه تعریف می کند: «خاطره ای که همیشه در ذهنم می ماند مربوط به سفره ماهی برقی است. در گذشته هیچ یک از اهالی قشم نمی دانستند که سفره ماهی برقی انسان را شوکه می کند».

او ادامه می دهد: میز ماهی برقی زیر شن می خوابد. وقتی نوجوان بودم، یک روز پا روی شن گذاشتم و برق گرفتم. خیلی ترسیدم با خودم گفتم شن و دریا برق ندارند پس چرا برق گرفتم؟ برای همین رفتم رمل و رمل گفت جن است! من یک ماه در این مورد گیج بودم و هر از گاهی شوکه می‌شدم و نمی‌دانستم چه خبر است.»

ابراهیمی یادآور می شود: ما به روش مشتا ماهی می گرفتیم اما خوشبختانه بعداً متوجه شدیم که نوعی ماهی به نام میز برقی وجود دارد که خود برق تولید می کند.

صادرات به عمان و امارات
صادرات آبزیان به ویژه ماهی در سال های اخیر افزایش یافته است. ابراهیمی می گوید: «قبل از اینجا خرید و فروش ماهی معنا نداشت و صادرات هم نبود. خوشبختانه اکنون شاهد هستیم که ماهی در حال صادرات است و صید شغل بسیار خوبی محسوب می شود.»

جالب اینجاست که در بین روش های ماهیگیری همچنان صید قلاب در اولویت است. ابراهیمی توضیح می دهد: صید قلاب یکی از قدیمی ترین روش های صید است که صادرات آن از ۵ تا ۶ سال پیش آغاز شده است. زیرا در منطقه خلیج فارس مردم با روش ماهیگیری با قلاب به دنبال ماهی می گردند. صادرات از اینجا به امارات و عمان انجام می شود و البته مشتریان بیشتری از عمان وجود دارد.

وی ادامه می دهد: صید قلاب چل که چهل قلاب در آن بسته می شود اغلب صادراتی است. در واقع، مشتریان خارجی استقبال بیشتری از ماهیگیری با قلاب دارند. ماهی هایی مثل سرخو و امپراطور طرفداران زیادی دارند.

ابراهیمی درباره دلیل استقبال مشتریان از ماهیگیری قلاب می گوید: «مشتری وقتی جای قلاب را در ماهی می بیند، آن را با قیمت مناسب و خیلی راحت خریداری می کند. زیرا با روش های دیگر می بینیم که ماهی ۲-۳ ساعت در تور می ماند و شروع به خودارضایی می کند. همچنین طراوت ماهی از بین می رود.» وی خاطرنشان می کند: به همین دلیل شیلات چلقلاب در کشورهایی مانند عمان با قیمت بالاتری به فروش می رسد.

منبع: همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا