کسب و کار

نحوه ساخت نوار قند خون

پایگاه خبری توسعه برند، نوار تست قند خون و سرنگ انسولین از رایج ترین روش های بررسی قند موجود در خون هستند . این روش گرچه به دقت پردازش های ازمایشگاهی نیستند ؛ اما با این حال درصد خطای ناچیزی داشته و می تواند میزان آن را به سرعت مشخص کند .

با پیشرفت تکنولوژی ، این محصول نیز ارتقا پیدا کرده و روز به روز علاوه بر سطح کیفیت ، دقت ان نیز بهبود پیدا می کند . در نتیجه می تواند خون را با تکنولوژی بالا تری پردازش کرده و  آن را بررسی کند .

نوار تست قند خون مدرن با نوار های اولیه تفاوت بسیاری دارند . این تفاوت ها همگی در راستای بهبود کیفیت و بالا بردن سطح سلامت جامعه بوده است .

تاریخچه تولید نوار تست قند خون

اولین نوار تست قند خون به گونه ای متفاوت از گزینه های امروزی عمل می کردند . این محصولات به گونه ای طراحی شده بودند که یک نوار استریپ شکل ، با مواد حساس به گلوکز اغشته شده بود . برای شروع به کار ، مقداری از نمونه خون مویرگی روی نوار ریخته می شد و نیاز به سپری کردن مدتی زمان بود . بعد از گذشت چند دقیقه ، نوار بر اثر واکنش بین گلوکز و انزیم های حساس به ان ، شروع به تغییر رنگ می کرد .

مکانیسم اثر نوار های تست قند خون اولیه ، به وسیله انزیم های حساس به گلوکز در این محصول شکل می گرفت .

این روش گرچه به نوبه خود انقلابی در صنعت پزشکی بود و توانست در راستای کنترل بیماری دیابت نقش چشمگیری داشته باشد ؛ با این حال از دقت بالایی برخوردار نبود . عوامل و فاکتور های زیادی در صحت نتیجه مداخله گر بودند و اعتماد کاملی به نتایج وجود نداشت .

با پیشرفت تکنولوژی ، نوار ها تغییراتی داشتند . این استریپ ها از پلاستیک های فشرده ای شکل گرفتند که انزیم های شناساگر روی بخشی از ان قرار داشتند . میزان خون کمتری برای شروع به کار نیاز بود و در نتیجه درد احساس شده برای فرد نیز به میزان کمتری تقلیل پیدا کرد . برای این کار تنها نیاز بود تا مقداری خون روی بخش معرف ریخته شده ؛ نوار درون دستگاه قرار می گرفت و کد معرف هر نوار نیز ثبت می شد . سپس دستگاه ظرف مدتی ، نتایج را ارائه می داد . این محصولات یکبار مصرف بوده و پس از هر بار استفاده ، باید دور انداخته شوند .

در حال حاضر ، دستگاه تست قند خون با پیشرفته ترین تکنولوژی ها طراحی شده اند . به نحوی که با کمترین میزان نمونه خون ، در حد حتی ۰.۳ میکرولیتر نیز می توانند تست را اغاز کرده ، و نتیجه تنها در ۵ ثانیه مشخص می شود .

از طرف دیگر ، برخی دستگاه ها قابلیت های افزوده ای نیز در نظر گرفته اند که با کمک استریپ های خاصی ، بتوان دیگر فاکتور های خون مثل چربی یا کتون را نیز مورد سنجش قرار داد .

نوار قند خون

ساختار نوار قند خون و نحوه عملکرد ان

این استریپ ها ( نوار قند خون ) معمولا از نوعی پلاستیک فشرده تولید شده اند . یک سر ان ، بخشی ست که نمونه خون روی ان قرار گرفته و بخش دیگر برای تسهیل در برداشتن و در دست گرفتن محصول است . قسمتی که متعلق به نمونه خون است ، با ماده ای شیمیایی به نام گلوکز اکسیداز اغشته شده است .

با قرار گیری نمونه خون روی بخش معرف گلوکز ، واکنشی شیمیایی اغاز شده و منجر به اختلاف جریان می شود . در این شرایط ، با قرار دادن نوار درون دستگاه ، اختلاف جریان اندازه گیری شده و میزان قند با توجه به این امر مشخص می گردد .

تراشه های الکترودی روی بخش معرف به دقت این دستگاه افزوده می کنند . حضور تراشه ها منجر به دریافت و پردازش دقیق داده ها می شود . برخی مدل ها مجهز به الکترود هایی با روکش های با کیفیت تر مثل روکش طلایی هستند تا پردازش به نحو بهتری صورت بگیرد .

همچنین هر نوار تست قند خون دارای کد معرف و مخصوص به خود می باشد . با کمک این کد ، بعد از ورود نوار تست قند خون به دستگاه ، نیازی به ثبت اطلاعات ان برای خوانش اطلاعات وجود ندارد . به محض ورود استریپ به درون گلوکومتر ، کد روی محصول خوانده شده و در سیستم ثبت می گردد.

قابلیت های افزوده برای نوار های تست

یکی از قابلیت های مهم در نوار تست قند خون ، جنس جاذب در بخش دریافت کننده خون است . این قسمت باید نسبت به هرگونه تماس و برخورد مصون باشد . تنها باید با نمونه خون تماس داشته و برخورد ان با هرگونه عامل از جمله :

  • دست خیس
  • هرگونه رطوبت و خیسی
  • گرما و سرما

و … منجر به فساد انزیم های معرف می گردد . در این شرایط ، حتی برای قرار دادن قطره  خون نیز نباید محل نمونه گیری به این بخش تماس داشته باشد .

به علت این حساسیت ، در سال های پیش توصیه می شد که قطره خون بدون برخورد انگشت با نوار ، روی قسمت معرف چکانده شود . اما نوار های مدرن امروزی به گونه ای طراحی شده اند که بخش خونگیر ان ها از نوع جاذب باشد . در این شرایط ، تنها با نزدیک کردن قطره به آن ، جنس جاذب ، خون را به سمت خود کشیده ؛ بدون این که هیچگونه تماسی رخ داده باشد .

انقضا و مدت عملکرد نوار تست قند خون

مواد شیمیایی موجود روی نوار تست قند خون ، به علت قابلیت شدید ترکیب با عوامل مختلف ، دارای انقضا محدودی هستند . در این شرایط ، به راحتی با عوامل محیطی همچون اکسیژن هوا ، رطوبت ، و … واکنش نشان می دهند . در نتیجه بسته بندی ان ها به گونه ایست که محصول کاملا آکبند و به دور از این عوامل باشد . برخی برند ها از قوطی های فلزی به جای انواع مقوایی و پلاستیکی استفاده می کنند تا امکان ورود عوامل مخرب به درون جعبه به حداقل برسد .

تا زمانی که درب بسته بندی باز نشده باشد ، معمولا از تاریخ ساخت ، به مدت ۱ سال و یا بیشتر دارای انقضا می باشد . اما به محض این که مصرف کننده درب بسته را باز کند و اکسیژن وارد جعبه شود ، انقضای ان محدود می گردد . در این وضعیت ، باید نوار ها ظرف مدت سه ماه مصرف شوند .

در صورت عدم مصرف به موقع ، انزیم گلوکز اکسیداز با اکسیژن و دیگر عوامل مرتبط ، وارد واکنش شده و اکسیداسیون و فساد رخ می دهد . با فساد این بخش ، نوار عملا قابلیت استفاده خود را از دست می دهد .

البته عوامل دخیل دیگری نیز در کاهش تاریخ انقضای محصولات وجود دارند . با توجه به سطح حساسیت بخش معرف ، نگهداری بسته ها در محیط های :

  • مرطوب
  • بسیار گرم
  • بسیار سرد و یا در معرض خطر یخ زدگی
  • در معرض نور مستقیم خورشید
  • در معرض نور

مجددا منجر به تخریب انزیم ها می گردد . تاریخ سه ماه برای بهترین زمان مصرف ، در شرایطی ست که نحوه نگهداری نیز به بهترین نحو صورت بگیرد .

مزایا و معایب روش انزیم گلوکز اکسیداز

این روش گرچه یکی از مدرن ترین روش های بررسی قند خون محسوب می شود ؛ اما عاری از معایب نیز نیست .

در حال حاضر ، به علت صحت و دقت نتایج ، این روش علاوه بر دستگاه های قند خون خانگی ، در پردازش های آزمایشگاهی نیز مورد استفاده قرار می گیرد . اما در عین حال ، عوامل بسیاری وجود دارند که می توانند در دقت کار اثر منفی ایجاد کرده و نتایجی کاذب به وجود بیاورند . به نحوی که ممکن است تحت تاثیر فاکتور های متعددی ، نتایج را مثبت و بالا تر از حد واقعی نشان دهند . در حالی که این عامل موقتی بوده و با نتیجه واقعی میزانی تفاوت دارد .

با این حال ، این روش نسبت به بسیاری گزینه های دیگر ، از قیمت مقرون به صرفه تری برخوردار بوده و با کمک ان می توان روزانه چندین نوبت با حداقل هزینه ، مقدار قند خون را مورد بررسی قرار داد .

این مطلب، خبرآگهی است و پایگاه خبری توسعه برند درباره محتوای آن هیچ نظری ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا