چرا تلفن های همراه قاچاق آنتن می دهند؟
بر اساس نامه گمرک اسفندماه سال گذشته، واردات مدل های جدید آیفون به کشور ممنوع شد. بر اساس این تصمیم، تلفن همراه با برند اپل مدل ۱۴ و تمامی مدلهای پس از آن از فهرست کالاهای مجاز برای ورود مسافر و پست به کشور حذف شد. پیش از این امکان سفارش و واردات این گوشی ها وجود نداشت.
«بالا بودن نرخ ارز» و «تقابل تحریمها» از مهمترین دلایلی است که مقامات برای ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ و جدیدتر ذکر کردند. با این تفاسیر تمامی گوشی های آیفون ۱۴ و ۱۵ موجود در بازار نمونه هایی از کالاهای قاچاق هستند که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند.
اگرچه ممنوعیت واردات مدل های جدید آیفون با اعتراض برخی از کاربران فضای مجازی و فعالان بازار تلفن همراه همراه شد، اما شواهد نشان می دهد که این ممنوعیت تاکنون بیش از ۵۰۰ میلیون دلار صرفه جویی کرده است.
البته برخی از کارشناسان اقتصادی در همان زمان مدیریت هزینه های ارزی در حوزه تلفن همراه را به تمامی گوشی های بالای ۶۰۰ دلار تعمیم دادند که این عنصر به طور کامل محقق نشده است.
آمارها حاکی از آن است که تا پایان دی ماه بیش از یک میلیارد دلار محصولات اپل (عمدتا آیفون ۱۳) به کشور وارد شده است، همچنین امسال واردات گوشی های تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار نیز رشد عجیبی داشته است. بر اساس اطلاعات اعلام شده از گمرک، واردات این نوع گوشی ها ۶۰۰ درصد افزایش یافته است به طوری که درآمد دولت از ۱۷۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است که این خود نشان دهنده سوء مدیریت هزینه های ارزی
۳۰۰ هزار دستگاه آیفون ۱۴ و ۱۵ در کشور فعال است!
اما نتیجه عجیب بازار تلفن همراه کشور مربوط به فعال شدن بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه آیفون ۱۴ و ۱۵ است که در واقع طبق اظهارات یکی از اپراتورهای بازار تلفن همراه، تاکنون حدود ۳۰۰ هزار دستگاه معادل فروش ۴۰۰ میلیون دلار از مدل های جدید آیفون خریداران بالغی که گاهی بدون مشکل از آن استفاده می کنند.
تحقیقات نشان می دهد که تغییر تنظیمات آیفون ۱۴ و ۱۵ به مدت ۲۰ تا ۳۰ روز مشکلی در آنتن دهی ایجاد نمی کند، در واقع با وجود اینکه تلفن های همراه رجیستر نمی شوند، فقط در بازه زمانی ۳۰ روزه می توانند کار کنند. تنظیمات نباید باعث ایجاد مشکل در آنتن شوند.
علاوه بر این، دستگاه های تبدیل سیم کارت (Iqas IQos) نیز به عنوان یکی از روش های اصلی دور زدن طرح رجیستری تلفن همراه شناخته می شوند، نکته عجیب این است که این دستگاه ها به صورت کاملا باز در تمامی فروشگاه های اینترنتی و حتی در سطح بازار به فروش می رسند.
وزیر ارتباطات: رجیستری از بین نمی رود!
البته عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در هفته های اخیر فعال شدن برخی از گوشی های آیفون ۱۴ و ۱۵ را موقتی خواند. وی در این خصوص اظهار کرد: برخی افراد هنگام استفاده از تلفن همراه خود از سیم کارت های جایگزین یا تجهیزات دیگر برای خوردن سیم کارت استفاده می کنند و این موضوع در حال پیگیری است. به عبارت دیگر نمی توان گفت سیستم رجیستری را دور زد.
حدود ۱۸ ماه از معرفی آیفون ۱۴ در شهریور ۱۴۰۱ می گذرد و با فرض اینکه وزارت ارتباطات چندین ماه از روش بای پس رجیستری آیفون اطلاعی نداشته باشد، تاخیر یک ساله در آدرس دهی این روش به هیچ وجه نمی باشد. توجیه نمی شود
متأسفانه بی توجهی به این امر شرایطی را در آینده ایجاد می کند که قاچاقچیان انواع مدل های تلفن همراه را در بازار کشور توزیع کنند، گوشی های موبایلی که بدون مشکل کار می کنند، با این تفاسیر تقاضای روزافزون در بازار آزاد ارز و … وفور کالاهای تقلبی در بازار .تلفن همراه دور از انتظار به نظر نمی رسد که قطعا واردات رسمی گوشی موبایل را تحت تاثیر قرار می دهد.
منبع: ایسنا