معمای گویهای سیاه مشمئزکننده در سواحل سیدنی
۱۶:۳۵ – ۱۸ آبان ۱۴۰۳
ابتدا تصور میشد که ماده تشکیل دهنده این گویها، تار (قطران) باشد، اما حالا محققان میگویند آنها در واقع ترکیبی «مشمئزکننده» از مدفوع انسان، روغن خوراکی، مواد شیمیایی و مواد مخدر غیرقانونی هستند.
این گویهای سیاه نخستینبار ۱۶ اکتبر (حدود یک ماه پیش) مشاهده شدند. سپس ظاهر شدن هزاران گوی دیگر باعث تعطیلی هشت ساحل از جمله ساحل «باندی» شد و عملیات گستردهای برای پاکسازی سواحل آغاز شد.
آزمایشهای شیمیدانان مشخص کرده است که عامل اصلی شکلگیری این گویها فاضلاب است، اما منشاء دقیق و مشخص آنها هنوز نامعلوم است.
ماه پیش مقامهای ایالت نیو ساوث ولز استرالیا گفتند گمان میکنند این اشیاء سیاه ترکیبی از اسیدهای چرب، سوخت و مواد شیمیایی موجود در مواد آرایشی و پاککننده باشند.
اما بعد از آزمایشهای بیشتر مشخص شد که این گویهای سیاه نمیتوانند آنطور که برخی تصور میکردند، فقط نتیجه نشت نفت یا ضایعات تخیله شده از کشتیها باشد.
هر کدام از این گویها ظاهرشان با دیگری کمی تفاوت داشت ولی همه آنها هستهای نرم و پوستهای سخت داشتند. جذب ماسه و مواد معدنی مانند کلسیم به سخت شدن پوسته گویها کمک میکرد.
دانشمندان بعد از تجزیه این گویها در داخل آنها مولکولهایی از مواد مختلف پیدا کردند، از روغن خوراکی و بقایای صابون گرفته تا داروی فشار خون، حشرهکش، مو، متامفتامین و داروهای دامپزشکی.
«جان بویس»، استاد دانشگاه نیو ساوث ولز و سرپرست این تحقیقات به شبکه خبری «۹نیوز» گفت: بوی واقعا مشمئزکنندهای دارد، بدتر از هرچیزی که تا حالا بو کردهاید.
پروفسور «ویلیام الکساندر دونالد» از محققان دیگر گفت که این گویها خیلی شبیه «کوههای چربی» هستند که معمولا در سیستمهای فاضلاب شکل میگیرند.
او میافزاید یافت شدن این چربی در کنار مواد مخدر و مواد شیمیایی صنعتی باعث شده که آنها فاضلاب و ضایعات دیگر شهری را به عنوان منشاء محتمل بدانند.
به گزارش بی بی سی، این محققان میگویند در طول ۲ سال گذشته گزارشهای تایید نشده دیگری هم از مشاهده گویهای مشابه، اما کوچکتر در سواحل دریافت کرده بودند.
شرکت آب سیدنی گفته است که سیستم فاضلاب این شهر هیچ مشکل شناخته شدهای ندارد.
منبع: ایسنا