مشکل کمبود آب بخش کشاورزی با کشت قراردادی رفع میشود
۱۸:۱۳ – ۱۵ آبان ۱۴۰۳
سید مظفر عبدالله، عضو انجمن صنایع کنسرو ایران در نشست خبری امروز در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر آنکه چند درصد کشاورزی کشور قراردادی است؟ گفت: اکنون قدمهای اولیه برای اجرای کشت قراردادی در کشور برداشته شده است، از این رو نمیتوان درصدی برای آن اعلام کرد.
به گفته او، در حال حاضر تنها راه برون رفت از مشکلات کشاورزی، کشت قراردادی است که تمامی وزرا برای گرفتن رای اعتماد از مجلس براین موضوع تاکید دارند.
عبدالله با بیان اینکه کشاورزی قراردادی آخرین نگاه به نحوه اداره بخش کشاورزی در کشورها است، افزود: اکنون ۳۵ درصد کشاورزی کالیفرنیا و ۷۰ درصد کشاورزی روسیه با روش کشاورزی قراردادی انجام میشود، درحالیکه متاسفانه در ایران هنوز جا نیفتاده است.
عبدالله با اشاره به دستاوردهای کشت قراردادی در کشور گفت: افزایش بهرهوری در واحد سطح، اولین دستاورد کشت قراردادی است و مدیریت آب و زمین از دیگر دستاوردهای آن است به طوریکه با اجرای کشت قراردادی در کشور، مشکل کمبود آب در بخش کشاورزی مرتفع میشود.
او ادامه داد: کشاورزی قراردادی با قرارداد بستن با کشاورز تفاوت دارد، درحالیکه برخی از مدیران دولتی این گونه به اشتباه برداشت کردهاند.
عضو انجمن صنایع کنسرو ایران افزود: زمین، آب، کشاورز، شرکت پشتیبانی و دولت، اصول کشاورزی قراردادی هستند. مدیریت زمین و آب یکی از مسائل بنیادی این روش است و متأسفانه خودکفایی گندم در ایران به قیمت استفاده بسیار از کود شیمیایی و سموم بود که خاک و آب را قربانی میکند.
او با تاکید بر آموزش و حمایت از کشاورزان توام با یکدیگر در راستای افزایش بهرهوری، گفت: با اجرای کشت قراردادی مصرف آب به حداقل میرسد. به عنوان مثال با این روش میتوان مصرف ۲۴۷ لیتر آب برای یک کیلوگرم گوجه فرنگی را به ۹۷ لیتر رساند و حتی این عدد به ۵۰ لیتر و کمتر برسد.
عبدالله ادامه داد: اروپا از سال ۲۰۲۵ میلادی محصولات کشت شده با کود شیمیایی و دفع آفات را خریداری نمیکند و کشورهای صنعتی امروز کود و سمومی تولید میکنند که حتی قابل خوردن هستند.
این مقام مسئول گفت: افزایش قیمت محصولات، راهکار ارتقای درآمد کشاورزان نیست؛ بلکه کشاورزان از طریق افزایش عملکرد در واحد سطح باید ثروتمند شوند که براین اساس کشت محصول به صورت غرقابی نباید انجام شود تا شاهد هدررفت آب در بخش کشاورزی نباشیم.
در ادامه مسعود بختیاری، رئیس انجمن صنایع کنسرو ایران با اشاره به نقش صنعت کنسرو در تأمین و حفظ امنیت غذایی گفت: امسال نخستین همایش با ۴ پنل تخصصی برگزار میشود و برگزاری این همایش هر سال ادامه خواهد داشت.
به گفته او، کشاورزی قراردادی، نقش صنعت بستهبندی در صنایع کنسرو، نقش هوش مصنوعی در بازاریابی و فروش و چگونگی برگزاری چالش کلان منابع انسانی در صنایع غذایی، موضوع پنلهای تخصصی است.
بختیاری با اشاره به مشکل تأمین نیروی انسانی در صنایع غذایی افزود: صنعت غذایی مشکل نیروی کارگر دارد و چرا نباید از نیروهای مهاجر در رونق صنعت غذا استفاده کنیم؟ چرا ما نباید به صورت رسمی از کشورهای دیگر و با صدور کارت مهاجرت برای تأمین منابع انسانی استفاده کنیم؟
هدف گذاری رشد ۸ درصدی اقتصاد در برنامه هفتم
به گفته او، کارگران مهاجر در سالهای اخیر باعث رشد اقتصادی آلمان و کانادا شدهاند و ما هم میتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.
بختیاری افزود: در برنامه هفتم رشد ۸ درصدی اقتصادی پیشبینی شده که در شرایط کنونی مهمترین مانع آن منابع انسانی است.
گفتنی است؛ نخستین همایش نقش صنایع کنسرو در تامین امنیت غذایی از ۲۲ تا ۲۴ آبان ماه در هتل المپیک تهران برگزار میشود.
خبرنگار: آزاده محبی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان