مشکلات مدیریتی و رقابت شدید، سامسونگ را به حاشیه میراند
شرکت سامسونگ کره جنوبی توسط نسل سوم خانواده بنیانگذار اداره میشود و در ماههای اخیر با مشکلات بزرگی در حوزه کارگری، مدیریتی و رقابتی مواجه شده است.
شرکت لوازم الکترونیکی سامسونگ که اکنون بهوسیله لی جه یونگ، از نسل سوم خانواده بنیانگذار این شرکت اداره میشود، با مشکلات متعددی از نارضایی کارکنان گرفته تا تغییر چشمانداز تجارت جهانی و رقابت شرکتهای دیگر در بازار تراشهها روبرو است.
این میلیاردر کرهای با مشکلاتی در تجارت گسترده نیمهرساناهای خود دستوپنجه نرم میکند و در رقابت بر سر تراشههای هوش مصنوعی عقب افتاده است.
نارضایی کارکنان و نخستین اعتصاب اتحادیه کارگری این شرکت در تیرماه بر سر حقوق و شرایط کاری و ناخشنودی سرمایهگذاران که باعث سقوط بیش از ۳۰ درصدی سهام شرکت در سال جاری شد، به مشکلات افزوده است.
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا و دورنمای آشفتگی تجاری نیز چشمانداز را برای بخش فناوری جهانی و نیز کره جنوبی که اقتصاد آن بهشدت به صادرات تراشه و باارزشترین شرکت آن یعنی سامسونگ وابسته است، تیرهوتار کرده است.
کارشناسان میگویند سبک مدیریت محتاطانه لی با سبک مدیریت جسورانه رهبران نسل سوم شرکتهای خانوادگی دیگری مانند هیوندای و الجی که بر اقتصاد کره جنوبی تسلط دارند، در تضاد است.
سامسونگ بهعنوان بزرگترین سازنده تراشههای حافظه در جهان نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا میکند. اما در حوزه تراشههای حافظه با پهنای باند بالای موردنیاز برای سختافزارهای هوش مصنوعی که بهتازگی شکوفا شده است، از رقیب همشهریاش شرکت «اس کی هاینیکس» جا مانده است.
سامسونگ همچنین نتوانسته است در زمینه تحقق آرزوی لی برای سبقت گرفتن از «شرکت تولید نیمهرسانای تایوان» بهعنوان پیشگامترین تأمینکننده تراشههای منطقی پیشرفته در جهان تا سال ۲۰۳۰ چندان موفق باشد. همچنین در بخشهایی مانند صفحههای نمایش الکترونیکی و تلفنهای هوشمند که سامسونگ از گذشته در آن غلبه داشت، دارد سهم بازار را به رقبای چینی میبازد.
سامسونگ اکنون به دنبال ایجاد تغییرات اساسی در بخشهای تولید نیمهرساناهایش است تا آن را با تغییرات بازار جهانی ناشی از اوجگیری هوش مصنوعی سازگار کند.
بالیدن در سایه پدر قدرتمند
لی ۵۶ ساله در سایه پدرش، لی کان-هی، رهبر نسل دوم خانواده بنیانگذار سامسونگ بالید؛ مأموریت لی بزرگ برای بهبود کیفیت محصولات شرکت در رویداد مشهور شکستن کل موجودی ۱۵۰ هزار گوشی موبایل معیوب سامسونگ بهوسیله کارکنان با چکش و انداختنشان درون آتش در سال ۱۹۹۵ تجسم یافته است.
لی بزرگ در سال ۱۹۹۳ در یک گردهمایی مدیران گفت: «همهچیز را تغییر دهید، بهجز همسر و فرزندانتان.»
یکی از اولین مسئولیتهای لی جه یونگ پس از گذراندن پنج سال برای تحصیل در مقطع دکترا در دانشکده بازرگانی هاروارد، در سال ۲۰۰۰ نظارت بر گسترش تجارت اینترنتی، ازجمله یک شرکت امنیت شبکه و یک تجمیع کننده خدمات مالی آنلاین بود. اما این ابتکار معروف e-Samsung به ورطه ورشکستگی افتاد.
لی باوجوداینکه موفقیت بزرگی را در ترازنامه سامسونگ ثبت نکرده بود، به ارتقایش در شرکت ادامه داد.
لی در سال ۲۰۰۹، پسازاینکه پدرش به اتهام معاملات غیرقانونی سهام، فرار مالیاتی و رشوهدهی برای هموار کردن مسیر جانشینی پسرش بر شرکت، مجرم شناخته شد، مدیر ارشد اجرایی سامسونگ شد.
سه سال بعد، لی عنوان نایبرئیس شرکت به دست آورد و در سال ۲۰۱۴ با سکته مغزی که پدرش را به اغما فرو برد، به رهبر دفاکتو (موقتی) این شرکت مختلط بدل شد. لی کان هی در سال ۲۰۲۰ درگذشت.
اما لی جوانتر بهزودی درگیر یک رسوایی جدید در روند جانشینی در سامسونگ شد، چراکه معلوم شد او میلیونها دلار برای بلندپروازیهای سوارکاری دختر مشاور معنوی رئیسجمهور سابق کره جنوبی، پارک گون هی (نخستین رئیسجمهور زن کره جنوبی) هزینه کرده است تا بتواند کنترل خانوادهاش را بر این شرکت تضمین کند.
پارک و لی هر دو به اتهام رشوهخواری زندانی شدند. لی ۱۹ ماه را در زندان گذراند تا در سال ۲۰۲۱ از زندان آزاد شد و در سال ۲۰۲۲ بهطور رسمی مورد عفو قرار گرفت. پارک نیز در سال ۲۰۲۱ عفو شد.
لی از آن زمان تاکنون عنوان ریاست اجرایی سامسونگ الکترونیکس را بر عهده دارد، اما نه در هیئتمدیره شرکت و نه در شرکت هلدینگ واقعی این مجموعه، سامسونگ سیاند تی، مقامی ندارد.
منبع: فایننشال تایمز
منبع: اتاق ایران آنلاین