قیمت جوجه یکروزه در بازار چند؟/ تمهیداتی برای مدیریت بازار مرغ
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی اظهار کرد: قیمت جوجه یکروزه در بازار بسیار بالا است و بین۳۰ تا ۳۴ هزار و حتی بیشتر به فروش میرسد و این موضوع در قیمت مرغ تاثیرگذار است.
به گزارش پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا و بر اساس دادههای اتحادیه مرغداران گوشتی، حداکثر جوجهریزی مورد نیاز واحدهای مرغداری ۱۳۰ تا ۱۳۵ میلیون قطعه است و با توجه به سیاست اخیر افزایش حجم جوجهریزیها برای صادرات، ماهانه ۱۰ میلیون قطعه جوجه تا پایان سال برنامه ریزی شده است. همچنین ماهانه ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تن مرغ در کشور تولید میشود و این درحالیست که نیاز داخل بازار ۲۲۰ هزار تن است از این رو برای مابقی تولید باید برنامهریزی صادراتی شود تا با صادرات مستمر مشکلی در تنظیم بازار رخ ندهد.
با توجه به شرایط موجود به گفته مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران بر اساس هدفگذاری صورت گرفته در نیمه دوم سال ماهانه ۱۰ تا ۱۱ هزار تن باید به بازارهای هدف صادر شود که این میزان یک تا ۲ درصد تولید را شامل میشود. اما مسئله مهمی که وجود دارد، قیمت بالای جوجه یکروزه است که قیمت تمام شده تولید را تحت تاثیر قرار میدهد و نیاز است تا قیمت جوجه یکروزه به تعادل برسد مرغداران ناگزیر به پرداخت هزینه مازاد نباشند که روی قیمتها اثر بگذارد.
بر اساس آمار موجود، در فروردین ماه ۱۳۶ میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه، اردیبهشت ۱۵۵ میلیون و ۸۴۱ هزار قطعه، خرداد ۱۵۱ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه، تیرماه ۱۵۱ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه، مرداد ۱۴۷ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه و در شهریور ۱۴۳ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته که بر این اساس تولید ماهانه مرغ گوشتی ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تن است.
محمدعلی کمالی – مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی – در گفتوگو با پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا، درباره تاثیر قیمت جوجه یکروز قیمت مرغ در بازار اظهار کرد: فروش به مصرفکننده تا حدودی تابع مناطق مختلف شهری است و این تفاوت قیمت فروش در استانهایی همچون تهران بیشتر وجود دارد و قیمت فروش در شمال تهران با جنوب تهران و یا ترهبار با فروشگاههای دیگر متفاوت است.
وی درباره تاثیر قیمت نهادهها بر قیمت مرغ افزود: قیمت نهادهها در سال جاری نسبت به سال گذشته پایینتر و روند تامین و توزیع نیز خیلی مناسب بوده است و ما هیچ مشکلی در زمینه تامین نهادهها بهویژه سویا و ذرت که دو نهاده مهم در تولید هستند نداریم و قیمت نهادهها در بازار نسبتا قیمتهای قابل قبولی هستند. این نوساناتی که در قیمتها وجود دارد، با توجه به شرایط اجتماعی و… کاملا طبیعی هستند. نکته مهم نیز این است که وزارت جهاد کشاورزی نیز وعده داده است که نهادههای مورد نیاز را تا پایان سال تامین کند.
کمالی با تاکید بر اینکه تولید مرغ و قیمت آن تحت تاثیر قیمت نهادهها قرار دارد، اظهار کرد: حدود ۶۲ درصد از هزینههای تولید، مربوط به مصرف دان و جوجه یکروزه است که جوجه یکروزه از این میزان ۱۲ درصد از هزینههای تولید را به خود اختصاص میدهد. اما گفتنی است که امروزه بیش از ۱۶ الی ۱۷ درصد از هزینههای تولید را جوجه یکروزه به خود اختصاص میدهد.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: بحث اصلی که وجود دارد و بر بازار و قیمت نیز تاثیرگذار است، تامین جوجه یکروزه بوده که امروزه قیمت آن در بازار بسیار بالا است و امیدواریم که با افزایش تولید جوجه بتوانیم به قیمت منطقی و قابل قبول در بازار برسیم که این مسئله بتواند منجر به اصلاح قیمتها و متعادل شدن بازار شود.
وی درباره قیمت جوجه یکروزه در بازار اظهار کرد: قیمت جوجه یکروزه مناسب و با کیفیت امروزه در بازار بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان است و حتی گزارش شده که با قیمتی بالاتر از این میزان نیز به فروش میرسد و این موارد مصداق گران فروشی است. در این زمینه تمهیداتی در نظر گرفته شده و موافقتنامهای نیز با انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه منعقد شده که مقرر است بخشی از این جوجه با قیمت قابل قبولی در اختیار مرغداران قرار گیرد تا موجب تعادل قیمت شود.
کمالی در پایان تصریح کرد: از جمله انتظارات ما این است که جوجه ناشی از واردات، توسط اتحادیهها توزیع شوند تا همه مرغداران بتوانند از منافع آن بهرهمند شوند و این مسئله در قیمت جوجه یکروزه تعادل ایجاد کند.
خرید توافقی جوجه یکروزه برای حذف قیمتهای نامتعارف از بازار
علی ابراهیمی- مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران- نیز درباره پیشبینی این اتحادیه در تأمین جوجه یک روزه با قیمت مناسب برای واحدهای تولیدی مرغ گفت: قیمت جوجه یک روزه خیلی بالا بوده و بسته به نژاد و کیفیت آنها بین ۲۳ تا ۳۶ هزار تومان متغیر است. این امر سبب شد تا بین اتحادیه و انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه توافق نامهای به امضا برسد و همکاری مشترک آغاز شود. تقریباً دو هفته قبل ۶ میلیون قطعه جوجه یک روزه با قیمت توافقی ۲۴ هزار تومان خریداری و از طریق اتحادیه بین متقاضیان توزیع شد.
این مسئول صنفی با اشاره به افزایش این خرید توافقی به حدود ۱۵ میلیون قطعه جوجه اظهار کرد: این میزان خرید توافقی با توجه به آمار تولید، عدد بالایی نیست اما نخستین گام برای همکاری بین اتحادیه و انجمن برای رفع چالش قیمت در بازار گوشت مرغ به شمار میرود که حرکت رو به جلویی است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران مطرح کرد: در گذشته این همکاری مستقیم وجود نداشت و معمولاً مزارع مرغ مادر جوجههای یک روزه را در اختیار دفاتر فروش قرار میدادند. این امر زمانی که تقاضا بالا باشد قیمت جوجهها را نیز افزایش میدهد؛ بنابراین برای مدیریت قیمتها در بازار، این همکاری مشترک شکل گرفت و اتحادیه با خرید جوجه یک روزه سعی در مدیریت تقاضای تعاونیها و… دارد. به طور قطع ادامه این همکاری منجر به حذف قیمتهای نامتعارف در بازار خواهد شد.
ابراهیمی با اشاره به تمهیدات وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار گوشت مرغ ادامه داد: وزارتخانه به دنبال تمهیداتی برای فراهم کردن زمینه عرضه جوجه یک روزه همچون کنجاله و سویا در قالب سامانه بازارگاه است. در واقع مزارع مرغ مادر باید جوجههای یک روزه را برای فروش در سامانه قرار دهد تا به شکلی سقف و کف قیمت مشخص باشد.
وی با بیان این که قیمت جوجه تأثیر مستقیم در گوشت مرغ دارد، تصریح کرد: در تأمین نهادههای کنجاله و سویا مشکلی وجود ندارد، اما نگرانی ما در تولید است که در حال مدیریت هستیم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران درباره میزان جوجهریزی در آبان ماه در ادامه سخنان خود بیان کرد: بین ۱۴۶ تا ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی در آبان ماه پیش بینی شده و این عدد برای مهر ماه ۱۴۵ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه بود.
پایان