طلای مجازی؛ بوی توطئه ای می آید

از قطار و ایستگاههای های مترو تا بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر، فضای مجازی و هرجا که فکرش را بکنید ، می شود جای پای تارنماها و سکوهایی را دید که به صورت مجازی طلای آب شده می فروشند.
*رئوف پیشدار
استاد دانشگاه و روزنامه نگار
شکل و شیوه تبلیغات در کشوری که پول ملی ثبات ارزشی ندارد، بسیاری را برای حفظ ارزش سرمایه خود وسوسه و به سمت این شیوه خرید طلا کشانده است.
رئیس پلیس امنیت اقتصادی گفته است : «نه میدانیم چند تن طلا خریداری شده و نه ساز و کار نظارتی درستی وجود دارد.»
وقتی در تبلیغات گفته می شود حتی با رقم کوچک ۱۰۰ هزار تومان! هم می شود طلا خرید! سخت می شود دست و پای کسی نلرزد.
بعد از کلاهبرداریهای بزرگ مانند «سکه ثامن» و «کوروش کمپانی» حالا فروش طلای آب شده در فضای مجازی نگرانیها را در خصوص ظهور کلاهبرداریهای بزرگ بالا برده است. فروش سوتی و کمتر از یک گرمی طلا، خریداران را به خرید طلا با بودجهای بسیار کم تشویق میکند اما در عین حال احتمال خالی فروشی و بازی با پول مردم بالا میرود.
معاون دادستان کل کشور گفته است : حدود ۵۰۰ تارنما و سکو داریم که در زمینه فروش طلا در فضای مجازی فعالیت میکنند که بسیاری از آنها فاقد مجوز هستند.
این مشابه همان بلایی است که موسسات مالی و اعتباری فاقد مجوز سر مردم آوردند و نهادهای ذیربط با اینکه میدانستند این موسسات غیرقانونی هستند تا دقیقه ۹۰ سکوت کردند .
سال ۱۳۹۷ وقتی بعد چند صباحی پرداخت سودهای جذاب موسسات مالی غیرقانونی نتوانستند یا نخواستند آنرا ادامه دهند، آشوبی از مشهد شروع کردند که سریع کل کشور را در برگرفت. برای آرام کردن اوضاع، آن موسسات که میانشان چند موسسه وابسته و یا نزدیک به حاکمیت مثل «موسسه مالی و اعتباری میزان» « فرشتگان» و… و صاحب نفوذان استانی و ملی وجود داشت، دولت را ناچار کردند تا از منابع بانک مرکزی طلب سپرده گذاران را بدهد و دولت به اعتراف آقای حسن روحانی رئیس جمهوری وقت ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی را افزایش داد که سبب تورم قابل توجهی در آن سال کرونایی شد و از عاقبت کار گزارش موثقی منتشر نشد. آقای روحانی بعدها و بارها گفت که قصد از آشوب موسسات مالی و اعتباری، ساقط کردن دولت او بوده است، خطری که حس می شود با طلای مجازی برای دولت آقای پزشکیان در حال رغم خوردن است.
هیچ کس و هیچ نهادی مسئولیت مراقبت از فعالیت سکوهای طلا فروش را بر عهده نگرفته است. سردار رحیمی رئیس پلیس امنیت اقتصادی گفته است : «نه میدانیم چند تن طلا خریداری شده و نه ساز و کار نظارتی درستی وجود دارد.» به گفته او : « حدود ۱۰ میلیون نفر از پلتفرمهای آنلاین تا حالا طلا خریدن.» اگر هر کدوم میانگین یک گرم طلا خریده باشند می شود ۱۰ میلیون گرم. یعنی برآوردی ۱۰ تن طلا! آن وقت سپرده نزد بانک ملت و کارگشایی چه قدره؟ ۱.۵ تن پس پلتفرمها خالی فروشی کردند. مراقب باشید که کوروش کمپانی، کریپتولند و کینگ مانی تکرار نشوند.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره پلتفرمهای برخط خرید و فروش طلا گفته بود: ما این نوع خریدها را تایید نمیکنیم. طلا جزء فلزات گرانبهای دنیا است و به مردم توصیه میکنیم که از تبلیغات در فضای مجازی برای خرید طلا اجتناب کنند؛ خرید مصنوعات طلا و سکه در فضای مجازی میتواند آسیبزا باشد.
از نظر اتحادیه کسبوکارهای مجازی طلا فروشی برخط ایراد قانونی ندارد مشروط بر این که « یا باید طلافروش و دارای جواز کسب از اتحادیه طلا باشد و یا با یک طلافروشی که جواز دارد، قرارداد محضری امضا کرده و مسئولیت فروش طلا را برعهده گیرد. به علاوه طلا باید تحویلِ خریدار شود. فردی که قصد راهاندازی این کسبوکار را دارد، باید مجوزهای لازم را دریافت و بعد اقدام به فروش طلای اینترنتی کند.»
حجم تبلیغات خرید غیرحضوری طلا کار را به جایی رسانده که بانک مرکزی برای جلوگیری از تکرار اتفاقات تلخ گذشته فروش طلای برخط بدون ذخیره سازی در این بانک را ممنوع کرده است و در همین راستا رئیس مرکز تجارت الکترونیک وزارت صمت« امین کلاهدوزان» نوشت: دغدغههایی که اخیر در مورد فروش طلا آنلاین مطرح شد؛ مهمترین ریسک در فروش طلا، خالیفروشی است.
یعنی کسب و کار پول را از مشتری دریافت میکند ولی طلا را در اختیار ندارد؛ بر اساس نامه اخیر بانک مرکزی که مورد حمایت مرکز تتا هم است، طلای فروخته شده باید موجود و در بانک ذخیره شود.
پیش از این هم رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره پلتفرمهای برخط خرید و فروش طلا گفته بود: ما این نوع خریدها را تایید نمیکنیم. طلا جزء فلزات گرانبهای دنیا است. خرید مصنوعات طلا و سکه در فضای مجازی میتواند آسیبزا باشد.
منبع: کانال نویسنده