طرح کاشت یک میلیارد درخت به کجا رسید؟ /کاشت درخت راه حلی موثر در جلوگیری از وقوع سیل

۰۷:۰۰ – ۱۸ اسفند ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی – در شهریور سال ۱۴۰۱ طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به دستور رئیس جمهور شهید کلید خورد و اسفند همان سال مقام معظم رهبری پس از کاشت سه درخت فرمودند که اگرهر ایرانی سه نهال بکارد، برنامه دولت برای کاشت یک میلیارد نهال، از سال ۱۴۰۲ و در طول چهار سال محقق خواهد شد.
امسال در هفته درختکاری ۱۰ میلیون اصله نهال رایگان در راستای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت توزیع می شود که براین اساس گامی مهم در راستای مقابله با تغییرات اقلیمی و افزایش ترسیب کربن برداشته می شود.
علی تیموری رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به طرح کاشت یک میلیارد درخت طی ۴ سال در کشور گفت: این طرح از پایان سال ۱۴۰۱ کلید خورد و بر اساس سخنان رهبر معظم انقلاب اگر هر ایرانی سالی ۳ نهال بکارد میتوان به این عدد رسید.
به گفته وی، در حال حاضر ۴۴۰ شهرستان کشور درگیر موضوع کاشت نهال هستند و امسال قرار است تلاش شود تا در هفته منابع طبیعی موضوع با روش دیگری جلو برود که هم رویکرد مردمی برای حفظ و صیانت این طرح تغییر کند و هم رویکرد تشکلهای مردمی که به این ترتیب به دنبال شناخت بیشتر جامعه از منابع طبیعی هستیم.
تیموری ادامه داد: سال گذشته ۲۴۰ میلیون اصله نهال تولید و کاشته شد که ۵۰ درصد نهالها توسط بخش خصوصی تولید شده بودند. این عدد امسال به ۱۶۵ میلیون نهال رسید.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور با بیان اینکه با کاشت درخت میتوانیم از تخریب و فرسایش خاک و ایجاد زمینه وقوع سیلابها جلوگیریکنیم، گفت: درختکاری وظیفه همه ماست و اگر هر ایرانی بتواند بسته به شرایط محیطی و کاری خود یک یا تعداد بیشتری درخت بکارد، میتوانیم کشور را از وضعیتی که به طرف آن میرود، نجات دهیم.
طرح کاشت یک میلیارد درخت نیازمند ۱۴.۸ همت اعتبار
رضا احمدی مجری طرح کاشت یک میلیارد درخت گفت: کاشت یک میلیارد درخت یک طرح ۴ ساله است که قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال تولید و کاشت شود و با توجه به آنکه همه دستگاه های متولی فضای سبز درگیر این طرح هستند، بخشی از این طرح حدود ۳۰ درصد برعهده منابع طبیعی است و بخشی برای مسئولیت های اجتماعی، فضای سبز داخل شهرها، توسعه جنگل و بیابانزایی برمی گردد؛ با تجهیز ۲۰۲ نهالستان و تولید نهال به میزان کافی اقدامات به عمل آمده و سایر دستگاه ها برای کمک کردن به این طرح اقدامات جهادی انجام دادند.
احمدی با بیان اینکه سال گذشته ۲۳۷ میلیون اصله نهال جنگلی، بیابانی، زراعت چوب و فضای سبز تولید کردیم، افزود: سال گذشته معاونت امور باغبانی وزارت جهاد ۶۲ میلیون اصله نهال مثمر تولید کرد که بخش عمده تولید نهال از طریق بخش خصوصی است، گفتنی است سال قبل بیش از ۲۹۹ میلیون اصله نهال تولید شد که ۲۰۰ میلیون اصله نهال و بذر کاشت شد.
مجری طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت ادامه داد: امسال با یک اقدام جهادی ۱۶۵ میلیون اصله نهال گونه های زراعت چوب، فضای سبز و جنگلی تولید شد که با احتساب نهال مثمر ۲۳۰ میلیون اصله نهال تولید شده است، اما کاشت بدلیل شرایط اقلیمی و کاهش بارندگی با تاخیر انجام می شود.هرچند براساس دستورالعمل ابلاغی به استان ها اعلام کردیم که هدف اصلی ما استفاده از آب باران است که بدلیل بارش های اخیر، سرعت کار بالا رفته است.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۴۰ گونه درختی و درختچه ای متناسب با شرایط آب و هوایی کشور در نهالستان ها تولید می کنیم، افزود: برآوردها حاکی از آن است که تا پایان اردیبهشت در اغلب استان ها بتوانیم کاشت نهال را برای ایجاد جنگل کاری مطمئن داشته باشیم.
به گفته احمدی، ما به هیچ عنوان از برنامه عقب نیستیم و مطابق با برنامه تولید در حال انجام است، هرچند عدم تخصیص اعتبارات یکی از چالش های بزرگ است که بنابر هماهنگی های صورت گرفته انتظار می رود این موضوع مرتفع شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه ۵۰ درصد تولید برعهده بخش خصوصی و نهادهای مردمی واگذار شده است، افزود: بخش دولتی نیازمند ۱۴.۸ همت اعتبار است که متاسفانه در ۲ سال اخیر مطابق با برنامه پرداخت نشده است و ظرفیت های سازمان با کمک خیرین و از محل مسئولیت های اجتماعی صنایع و معادن مطابق ماده ۲۲ و ۲۴ قانون هوای پاک و ۱۵ افزایش بهره وری از این ظرفیت ها استفاده می شود و این طرح مردمی است و باید توسط خیرین، صنایع ، صاحبان حرف و مشاغل اجرا شود و جای نگرانی و تردید برای کار نیست و با شرایط بهتر اجرا خواهد شد.
بنابر آمار کشور ایران ۱۶۵ میلیون هکتار است که از این مقدار ۱۳۴ میلیون هکتار مربوط به منابع طبیعی کشور است که ۸۲ میلیون هکتار از ۱۳۴ هکتار در مراتع قرار داره که از این مقدار ۹ درصد دارای تراکم مناسب و ۶۵ درصد از تراکم کم برخوردارند.
۱۰ میلیون اصله نهال در هفته منابع طبیعی کاشت می شود
در برنامه هفتم پیشرفت، دولت موظف شده است سالانه ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشور را درختکاری کند که براین اساس کاشت درخت در جای مناسب و با گونه مناسب با اقلیم هر منطقه اهمیت بسزایی دارد.
در ادامه سیدهاشم موسوی نژاد رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال گفت: طی هفته منابع طبیعی درصورت مساعدت شرایط آب و هوایی، برنامه کاشت ۱۰ میلیون اصله نهال داریم؛ در افتتاحیه نمایشگاه منابع طبیعی کالاهای مشترک در ارتباط با فعالیت های منابع طبیعی به نمایش گذاشته شد و افراد با حضور در این مناطق می توانند نهال رایگان برای غرس دریافت کنند.
موسوی نژاد ادامه داد: در سال دوم طرح کاشت یک میلیارد درخت حدود ۱۶۵ میلیون اصله نهال تولید شد که ۸۸ میلیون اصله نهال توسط بخش دولتی و ۷۷ میلیون اصله نهال توسط بخش خصوصی تولید شده و تاکنون بیش از ۱۲ میلیون اصله نهال کاشته شده است که در هفته منابع طبیعی ۱۰ میلیون اصله نهال کاشت خواهدشد؛ بسیج سازندگی طی یک برنامه منسجم جدولی ارائه دادند که ۱۰ میلیون اصله نهال کاشت می کنند.
گفتنی است، امسال سرانه فضای سبز برای هر ایرانی باید به ۲۵۰۰ متر برسد که کاشت نهال و طرح یک میلیارد درخت می تواند به افزایش سرانه مصرف و قانون هوای پاک کمک کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان