طراحی مدرن با نمای grc: ایدهها و نمونهها
توسعه برند، Grc در واقع همان بتن تقویت شده با الیاف شیشه است که بهدلیل وجود همین الیاف، دوام و مقاومت بسیار بالایی دارد. امروزه این ترکیب به سبب برتری نسبت به بتن معمولی، در ساخت بسیاری از ساختمانها، چه طراحی داخلی و چه خارجی، مورد استفاده قرار میگیرد. اجرای نمای grc میتواند باتوجه به نوع پروژه و درخواست مشتری به شیوههای مختلفی صورت گیرد.
معرفی grc
بتن تقویت شده با شیشه (GRC)، انقلابی در معماری را به وجود آورده است؛ زیرا GRC بهعنوان ترکیبی شناخته میشود که میتواند حتی بلندپروازانهترین پروژهها را زنده کند. نمای grc که بهدلیل دوام، پایداری زیاد، ماهیت سبک وزن و قالبپذیری آسان شناخته شده، فناوری کاملی را در اختیار طراح قرار میدهد که تعداد محدودی از موارد مشابه میتوانند ویژگیهای آن را تقلید کنند.
این نما از مواد کامپوزیتی تقویت شده با پایه سیمانی ایجاد میشود و با ترکیب ماتریکسهای پلیمری مانند رزینهای اپوکسی یا پلی استر و الیاف شیشهای، دارای خصوصیات بینظیری است که باعث میشوند در انواع پروژههای ساختوساز قابل استفاده باشد.
ایدههای مختلف برای نمای جی ار سی
برای استفاده از این نما در سازه، میتوان از تایل و پنل مشبک سیمانی، قطعات سهبعدی تکرارشونده و سرستونهای نمای کلاسیک رومی استفاده کرد.
تایل grc
انواع مختلفی از تایلها با ابعاد و اشکال مختلف تولید میشوند؛ چراکه شرایط پروژه و نظر مشتری میتوانند بر انتخاب مدل تایل موثر باشند. تایل معمولاً با ضخامت متوسط ۳۱ میلیمتر به تولید میرسد و بهصورت خشک به اجرا درمیآید. تایل در طراحی بسیاری از ساختمانهای مسکونی، پاساژها، بانکها و… کارآمد است.
پنل مشبک سیمانی
پنل یا تایل مشبک سیمانی، بر خلاف تایل grc دارای طرحهای متنوعتری بوده که میتواند توجه طیف گستردهتری از مشتریان را جلب کند. از این پنلها در معماری بسیاری از سازهها مانند ساختمانهای مسکونی، هتلها، کافی شاپها و رستورانها و… استفاده میشود.
قطعات سه بعدی تکرارشونده
باتوجه به پروژه و همچنین سلیقه مشتری، میتوان یک قطعه سهبعدی را انتخاب کرده و در تعداد زیاد در محل بهکار برد. قطعات سهبعدی میتوانند اشکال هندسی باشند تا در نهایت یک ساختار کاملاً منظم تشکیل شود.
همچنین، میتوانید از قطعه بیشکلی استفاده کنید که در نهایت در کنار یکدیگر، همچنان معماری بسیار زیبایی را به وجود آورند. استفاده از قطعات سهبعدی، سبب خلق یک اثر باارزش از لحاظ هنری و معماری میشود و چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند.
سرستونهای نمای کلاسیک رومی
در پروژههایی که هدف نشان دادن ظاهری باستانی و باصلابت است، استفاده از سرستونهای نمای کلاسیک رومی توصیه میشود. این سرستونها در کارخانه با قالبهایی بسیار دقیق به تولید میرسند تا هیچگونه ایرادی به آنها وارد نباشد. از سرستونهای رومی میتوان در ساخت بناهایی مانند خانههای مسکونی، موزه، هتلها و… استفاده کرد.
تفاوت نمای grc و gfrc چیست؟
تفاوت اصلی نمای grc و نمای جیافارسی، ترکیبات پایه آنها است. در حالی که grc دارای بتن مسلح به الیاف شیشه بوده، gfrc از بتن آهکی مسلح بهعلاوه الیاف شیشه تولید میشود. این تفاوت در ترکیبات سازنده به این نماها خواص ویژهای میدهد. بهعنوان مثال نمای gfrc وزن سبکتر و انعطافپذیری بیشتری دارد؛ در حالی که مقاومت در برابر حرارت جی آر سی بهتر است.
از هر دو مواد میتوان در معماری ساختمانهای مسکونی، موزهها، هتلها، پارکها و… استفاده کرد؛ اما با بررسی ویژگیهای هر یک، میتوانید نمای مناسبتر را برای پروژه انتخاب کنید. در جدول زیر، مزایا و معایب هر کدام از نماها را آورده شدهاند:
grc | gfrc | ||
مزایا | معایب | مزایا | معایب |
مقاومت بالا در برابر تغییرات آبوهوا | نیاز به نگهداری منظم | وزن کمتر نسبت به grc و حملونقل راحت | مقاومت کمتر در برابر حرارت نسبت به grc |
مقاومت بالا در برابر شکستگی و ضربه | هزینه بالای نصب | مقاومت بالا در برابر شکستگی و ضربه | احتمال جذب رطوبت |
مقاومت بالا در برابر حرارت نسبت به gfrc | وزن بیشتر نسبت به gfrc | قابلیت انعطافپذیری بالاتر از grc | |
قابلیت انعطافپذیری کمتر از gfrc | مقاومت بالا در برابر تغییرات آبوهوا |
آیا نمای gfrc برای مناطقی با آب و هوای مرطوب مناسب است؟
نمای جی اف ار سی انتخابی مناسب برای مناطقی با آبوهوای مرطوب است و میتوانید از آن در طراحی پروژههای خود، حتی در نواحی شمالی کشور نیز استفاده کنید. البته احتمال جذب رطوبت و آسیب به ساختار ساختمان وجود دارد.
چرا باید از نمای GRC در ساختمان استفاده کرد؟
اولین قسمتی از ساختمان که در نگاه اول جلب توجه میکند، ظاهر آن است. بنابراین، معماری پروژهها میبایست زیبا، منحصربهفرد و خلاقانهای باشد تا بتواند توجه افراد را به خود جلب کند. از GRC میتوان در اشکال و اندازههای مختلف استفاده کرد تا نمای زیبایی به ساختمان ببخشد و ارزش پروژه شما را افزایش دهد.
مقاومت بالای نمای GRC در برابر شرایط آبوهوایی، زلزله و… نیز از دلایلی هستند که افراد را برای استفاده از این نما در ساختمان ترغیب میکنند.
روشهای مختلف نصب نمای جی آر سی GRC:
برای نصب نمای جیآرسی دو روش پیشنهادی وجود دارد که اگرچه یکی از آنها اصولی بوده و از طرف مهندسان و متصدیان امر سازه مورد تأیید است. اما برحسب تقاضای کارفرمایان مجریان طرح به اجرای هر دو روش مبادرت میورزند.
-
روش اول:
سیستم اجرای خشک اصولیترین روش برای نصب نمای جیآرسی است. که در آن ابتدا یک سازه بهعنوان زیرسازی بر روی سازه اصلی ساختمان نصبشده میشود. سپس پنلهای جیآرسی به کمک روشهای مختلفی چون جوش قطعات، اتصال از طریق پیچ یا فریم سازی بر روی نمای زیرین قرار میگیرند.
بسیاری از کارفرمایان به شرایط اجرای نماهای مدرن آگاهی چندانی نداشته و آن را پرهزینه قلمداد میکنند. ازاینرو تمایلی به اجرای این نما به روش خشک ندارند و فریم سازی و قرار دادن پنلها در فریم یا جوشکاری و نصب از طریق پیچ را عملی زمانبر و هزینهساز میدانند. بدین ترتیب اجرای روش دوم را بهینهتر و مناسبتر به شمار میآورند.
-
روش دوم:
در صورت عدم رضایت کارفرمایان به اجرای سیستمهای نوین نما، روش دوم یا نصب از طریق ملاط به انجام میرسد. سیستمهای قدیمی نصب که از طریق ملاط یا دوغاب معماران را برای اجرای نما توانمند میساخت، در این عرصه نیز به میدان آمده و به روش اسکوپ، نما را با قرار دادن مفتولهای گالوانایز درون پنلها به اجرا درمیآیند.
قیمت نمای GRC و GFRC
همانطور که اشاره شد، باتوجه به ابعاد پروژه، شکل نما و…، قیمت نمای grc و gfrc با یکدیگر متفاوت است. همچنین، نوسان بازار ارزی کشور سبب شده تا نتوان قیمت مشخصی را برای این نماها بیان کرد.
برای تخمین قیمت نهایی هر کدام از این نماها در پروژه خود، میتوانید با کارشناسان شرکت توسعه نمای مدرن آراد اینجا تماس گرفته تا به اطلاع بیشتری در زمینه قیمت دست یابید. همچنین کارشناسان میتوانند به سوالات شما پاسخ داده و باتوجه به نیازهای شما، گزینه مناسب را به شما پیشنهاد دهند.
سخن پایانی
بتن مسلح به الیاف شیشه یا همان grc، یکی از پیشرفتهای بسیار مهم در زمینه طراحی داخلی و خارجی بناها محسوب میشود. نمای grc با ترکیب ویژه، از مقاومت و دوام بسیار بیشتری نسبت به بتن معمولی برخوردار بوده و همین موضوع سبب شده تا کاربرد بسیار وسیعی در پروژههای مسکونی، هتل، بانک، موزه، سینما و… داشته باشد. نمای gfrc نیز یکی دیگر از نماهای پرکاربرد است که انعطافپذیری بیشتر و وزن کمتری نسبت به نمای جی ار سی دارد. هر دو نماها، نقش پررنگی در توسعه معماری مدرن در دنیا داشتهاند.