اقتصادی

ضریب خوداتکایی گوشت قرمز با تولید قراردادی ۳۵ درصد افزایش می یابد

۰۷:۳۰ ۱۸ آبان ۱۴۰۳

 براساس آمار معاونت امور دام پتانسیل و ظرفیت یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن گوشت قرمز در کشور وجود دارد، درحالیکه هم اکنون سالانه ۹۰۰ هزارتن گوشت در کشور تولید می شود که برای استفاده حداکثری از ظرفیت و بی نیازی از واردات، راهکارهای تولیدقراردادی و پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش باید در اختیار دامداران قرار بگیرد تا تولیدکنندگان ناگریز به کشتار دام زودتر از موعد نباشند.

در لایحه بودجه ۱۴۰۴ آمده، یک درصد تعرفه واردات نهاده دامی به تأمین گوشت قرمز و سفید تخصیص داده شود، همچنین برنامه هایی در راستای بهبود صنعت دامپروری اعم از سرمایه در گردش برای خرید دام پرواری و تأمین علوفه، به سازی و نوسازی واحدهای دامی، ارتقا و بهبود تولید مثل خارج از فصل هم زایش در دستور کار قرار خواهد گرفت که بدین  ترتیب تولید گوشت در کشور افزایش می‌یابد.

بسیاری از کارشناسان صنعت گوشت براین باورند که با تخصیص ۵۰ درصد یارانه واردات گوشت به تولید داخل یا پرداخت مابه التفاوت ارز آزاد با نیما واردات در قالب تسهیلات سرمایه در گردش به دامداران از واردات گوشت بی نیاز می شویم که براین اساس از خروج قابل توجهی ارز از کشور جلوگیری می شود‌.

در این راستا شایان نادر رئیس سازمان امور عشایری گفت: امسال برنامه ریزی بر توزیع ۳۰۰ هزار تن نهاده و افزایش پوشش طرح تولید قراردادی گوشت قرمز تا ۶ میلیون راس است. درحالیکه سال گذشته با طرح تولید قراردادی گوشت قرمز با پوشش یک میلیون راس کار را شروع کردیم.

رئیس سازمان امور عشایر گفت: طرح تولید قراردادی به افزایش تولید گوشت قرمز و حل مشکل عشایر در حوزه تغذیه دام و نهاده مورد نیاز آنها کمک کرد. همچنین این طرح در حفظ ذخایر ژنتیکی کشور موثر است چون دام‌های مولد نگهداری شده و به کشتارگاه‌ها نمی‌رود.

بهره وری تولید دام سنگین با اجرای تولید قراردادی ۳۵ درصد افزایش یافت

منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام از اجرای تولید قراردادی دام خبر داد و گفت: با توجه به اجرای تولید قراردادی، پشتیبانی امور دام به عنوان متولی امر موظف به تامین نهاده مدت دار بود تا براین اساس دامدار دغدغه پروار دام را نداشته باشد.

به گفته او، بنابر آمار و رصدهای صورت گرفته از واحدهای دامداری، یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار راس گوساله آماده کشتار داریم که این امر بدان معناست که تولید قراردادی، کمک حال بخش تولید بوده است به طوریکه در بخش گوساله توانست به رشد ۳۵ درصدی تولید کمک کند.

پوریان با بیان اینکه سالانه حداکثر یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت قرمز مورد نیاز کشور است، افزود: براساس اعلام مرکز آمار خروجی لاشه تولید داخل ۹۰۰ هزارتن است که با احتساب کسر استخوان، تولید گوشت خالص ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزارتن است که از طریق تولید قراردادی، بخشی از نیاز کشور قابلیت جبران دارد و بخشی از نیاز کشور گوشت صنف و صنعت باید از طریق واردات تامین شود.

رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: استمرار تولید قراردادی موجب شده تا خوداتکایی تولید گوشت قرمز ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یابد.

در حال حاضر ضریب بره‌گیری در سال ۰.۷ است، اما این عدد با باروری خارج از فصل به یک درصد می‌رسد که براین اساس عدد بزرگی در تولید گوشت دام سبک اضافه می‌شود که این امر در کاهش قیمت تمام شده تاثیر بسزایی دارد که با آغاز این طرح پیش بینی می شود که مشکل بازار گوشت مرتفع شود.

ضریب خوداتکایی با تولید قراردادی دام ارتقا می یابد

گزارش مرکز آمار در سال گذشته ۴۷۲هزار تن گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور تولید و به بازار عرضه شده و از طرف دیگر ۱۲۹ هزارتن گوشت گرم و منجمد وارد کشور شده است. لذا بدلیل کاهش جمعیت دامی ناشی از شرایط خشکسالی در سال های گذشته، سیاست تولید قراردادی دام و واردات دام پایه پروار در راستای خودکفایی گوشت قرمز در دستور کار قرار گرفته است و به طور کلی دولت از اجرای طرح تولید قراردادی گوشت دام عشایر دو هدف  تامین گوشت مورد نیاز کشور و حمایت از جامعه تولید کننده را دنبال می کند که از سال گذشته این طرح در جامعه عشایر آغاز شد.

در ادامه جواد آزاد مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروران گفت: تولید قراردادی یکی از راه حل های دستیابی به خودکفایی گوشت قرمز محسوب می شود و از طرفی دولت در لایحه بودجه سال آینده اعتباری  برای کمک به تولید گوشت قرمز در قالب تسهیلات سرمایه در گردش و بهسازی و نوسازی واحدها در نظر گرفته که در ارتقای راندمان تولید تاثیر بسزایی دارد.

به گفته او، هم اکنون بخشی از برنامه های تولید قراردادی اجرا می شود چراکه در تولید قراردادی ورودی و خروجی باید مشخص باشد و  از طرفی هم نهاده مدت دار  برای پرواربندی دام در اختیار دامداران قرار بگیرد تا آنها به سبب کمبود سرمایه ناگریز  به فروش دام با وزن پایین نباشند.

آزاد ادامه داد: با اجرای تولید قراردادی سرمایه درگردش و نهاده مدت دار باید تامین و در مقابل دام از دامدار با قیمت تضمینی خریداری شود تا برنامه خودکفایی محقق شود چراکه پتانسیل تولید و تامین گوشت مورد نیاز در کشور وجود دارد.

مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروران با بیان اینکه سالانه ۹۰۰ هزارتن گوشت قرمز در کشور تولید می شود، افزود: براساس آمار گمرک در ۶ ماهه امسال ۱۲۳ هزارتن گوشت وارد شده است که براین اساس آمار مرکز آمار در خصوص سرانه مصرف  صحیح نیست چراکه مرکز آمار میزان سرانه مصرف ۵ تا ۶ کیلوگرم گوشت قرمز را برمبنای کشتار رسمی دام در کشتارگاه ها محاسبه کرده، درحالیکه دام عشایر و دام روستاییان در کشتارگاه کشتار نمی شود.

 او با بیان اینکه ۱۰ تا ۱۵ درصد گوشت مورد نیاز از طریق واردات و مابقی تولید داخل تامین می شود، گفت: با اجرای تولید قراردادی و پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش و تامین نهاده مدت دار، دام ها در واحدهای پرواری دیگر با وزن های پایین و زودتر از موعد کشتار نمی شوند که در نهایت این امر منجر به افزایش عملکرد، کاهش واردات و ارتقای ضریب خوداتکایی می شود.

بنابر آمار گمرک در شش ماهه نخست امسال ۱۳۰ هزارتن گوشت با ارزش ۶۰۰ میلیون دلار وارد شده است، درحالیکه با تولید قراردادی دام و پرداخت تسهیلات برای نوسازی و بهسازی واحدهای دامداری و سرمایه در گردش راهکاری برای ارتقای ضریب خوداتکایی تولید گوشت و رفع چالش های فعلی بازار گوشت دانست‌.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا