صنعت اسباب بازی در انتظار تصمیمات جدید
واردات اسباب بازی بعد از یک دوره ممنوعیت کامل، از سال ۱۴۰۱ به طور محدود و فقط در بخشهایی که تولید داخل وجود ندارد، از سر گرفته شده، اما اواخر سال قبل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرده که در این حوزه ورود کرده و بلافاصله جلوی واردات اسباب بازی گرفته شده و پیگیریهای پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا نیز نشان میدهد این موضوع در وزارت صمت در حال بررسی است و علاوهبر این وزارت صمت به دنبال ایجاد شهرک تخصصی اسباببازی است.
به گزارش پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا، از سال ۱۳۹۷ واردات اسباب بازی به دلیل محدودیتهای ارزی ممنوع شد، اما از بهمن سال گذشته با در نظر گرفتن محدودیتهایی، واردات این محصول باز شده است. بر این اساس طبق گفتههای مهدی زاده، رئیس دبیرخانه شورای نظارت بر اسباب بازی، واردکننده باید با سابقه و دارای تخصص باشد، تولیدکنندهها در اولویت واردات قطعات و ماشینآلات هستند، واردات اسباببازی نیمه ساخته و قطعات در اولویت هستند و واردات کالاهایی که مشابه تولید داخل دارند نیز مجاز نیست.
به عبارت دقیقتر طبق اعلام وزارت صمت این ثبت سفارش واردات از طریق کارتابل فنی انجام میشود یعنی ابتدا توانمندی داخلی در سامانه توانیران استعلام میشود و اگر امکان تولید و تامین از داخل نبود از طریق ثبت سفارش واردات، تامین کالا صورت میگیرد.
ممنوعیت واردات در مقطع یاد شده منجر به رونق قاچاق در بازار شده بود، اما به اذعان مسئولان مختلف واردات محدود بر اساس نیاز بازار، منجر به کاهش قاچاق شده است. برای مثال اخیرا مهدی زاده گفته بود که با آزاد شدن واردات اسباببازی، قاچاق کاهش یافته و تخمین زده میشود در حال حاضر سهم کالای قاچاق در این بازار حدود ۳۰ درصد است.
مدیرکل دفتر صنایع خلاق و ورزشی وزارت صمت نیز سال گذشته گفته بود که گردش مالی این صنعت در سال ۱۳۹۹، حدود ۹۰۰ میلیون دلار بوده و آن زمان بر اساس گزارشهای ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا حدود ۵۵۰ میلیون دلار از این بازار از طریق قاچاق تامین میشد. اما آمارهای غیر رسمی ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز از کاهش قاچاق در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به زیر ۳۰۰ میلیون دلار حکایت دارد.
با این حال اخیرا دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اواخر سال قبل اعلام کرد که در حوزه اسباببازی اقدامات برخی دستگاهها موجب آسیب به تولید اسباببازی ایرانی شده بود، اما این نهاد ورود کرده و حتی اعلام کرد که از مسئول مربوطه شکایت میکنند و بلافاصله جلوی واردات گرفته شده است.
با این حال پیگیریهای پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا حاکی از این است که این موضوع در وزارت صمت در حال بررسی است و هنوز تصمیمی در رابطه با ممنوعیت مجدد کامل واردات اسباب بازی گرفته نشده است. با این حال به نظر میرسد در سال جاری در این رابطه تصمیم گرفته خواهد شد.
علاوهبر این سال گذشته معاون دفتر صنایع خلاق و ورزشی وزارت صمت گفته بود که وزارت صمت به دنبال این است صنعت اسباب بازی در شهرک تخصصی اسباب بازی رشد کند که در این زمینه پیگریها، مکاتبات و موافقتها انجام شده است. بنابراین باید دید در سال جاری این برنامهریزی به کجا میرسد.
پایان