اقتدار در مدار ۳۶۰ درجه
شاید بتوان گفت تغییر الگوهای راهبردی با ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور فصل جدیدی از تحولات را در سیاست نداجا ایجاد کرده است. تغییرات بنیادینی توسط نخبگان و متخصصان صنعت دفاعی در مراکز علمی و دانشگاهی و کسب آمادگی دفاعی به چشم میخورد که عمدتاً توسط مراکز علمی و پژوهشی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با کمک نیروی دریایی ارتش ساخته شده و در بازدارندگی در مقابل بیگانگان نقش ویژهای را عهدهدار شده است.
به گزارش توسعه برند، گزارش پیش رو از روزنامه قدس مرور پیشرفت و موفقیتهای نظامی دریاپایه بهبهانه هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش است که در ادامه می خوانید: «عباس رمزی» که زمانی از فرماندهان نیروی دریایی گارد شاهنشاهی ایران بود طی مصاحبههایی درباره پروژه تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد، درخصوص عدم ساخت و تولید تجهیزات دریایی نکاتی را مطرح میکند که خواندنش خالی از لطف نیست.
وی میگوید: نیروی دریایی ایالات متحده از لحاظ آموزش و سلاح به ما کمک میکرد؛ یعنی نفرات را آموزش میداد و وسایلمان را هم برایمان میخرید. اینها تا این حد در نیروی دریایی در ایران قدرت داشتند. بااینحال یک مستشار آمریکایی بهاندازه یک ناوسروان من تجربه دریا و سواد نداشت. او در موقعیتی نبود که بتواند به من کمک فکری بکند.
با چنین میزان از وابستگی، نیروی دریایی کشورمان با وقوع انقلاب اسلامی و بهویژه در اثر درسهای گرفته شده از جنگ تحمیلی، دچار تحولات عمیقی شد. مدت زیادی از تحولات اجتماعی و سیاسی در ایران نگذشته بود که در هفتم آذر ۱۳۵۹ جمهوری اسلامی توانست ضربه مهمی به نیروی دریایی عراق وارد کند و دو سکوی البکر و الامیه را در عملیات مروارید منهدم کند. این تحول مهم بهعنوان مبدأ تحولات جدی در نیروی دریایی ارتش شناخته و بهعنوان روز نیروی دریایی نامگذاری شد. داستان ازاینقرار است که این دو پلتفرم نفتی بزرگ، دیدهبانی اصلی نیروی دریایی عراق را بر عهده داشتند که توسط نیروی رزمی ۴۲۱ مورد حمله قرار گرفته شد و با عملیات مشترک ناوچه پیکان و تیم تخریب تکاوران، صفحه جدیدی را برای ارتش ماندگار کرد.
روایتی از شاهکار دریایی ایران
اکنون ۴۴ سال از این حادثه مهم گذشته و به نظر میرسد تحولات جدی هم در صنعت نیروی دریایی و هم راهبردهای پیش رو رقم خورده است. در این چهار دهه باوجود گسترش تهدیدات دریاپایه در محدوده ایران بزرگ اما در سوی مقابل با بهروزرسانی زیرساختها شاهد پیشرفت و توسعه جدی در حوزه نیروی دریایی بودهایم. اعزام ناوگروه نظامی ایران به آبهای آزاد که سال گذشته روی داد اتفاق بسیار مهمی بود که برای اولینبار رقم خورد. ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی دنا و ناوبندر مکران پس از هشت ماه دریانوردی و طی بیش از ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی که باهدف طی یک دور ۳۶۰ درجهای دور کره زمین بود، پهلوگیری کرد. این ناوگروه با عبور از اقیانوس آرام اقدام بهدور زدن کره زمین کرد و وارد قاره آمریکا شد که نشان از توانمندی متخصصان داخلی و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دارد. این بخش ناچیزی از موفقیت نیروی دریایی ارتش است. شاید بتوان گفت تغییر الگوهای راهبردی با ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور فصل جدیدی از تحولات را در سیاست نداجا ایجاد کرده است. تغییرات بنیادینی توسط نخبگان و متخصصان صنعت دفاعی در مراکز علمی و دانشگاهی و کسب آمادگی دفاعی به چشم میخورد که عمدتاً توسط مراکز علمی و پژوهشی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با کمک نیروی دریایی ارتش ساخته شده و در بازدارندگی در مقابل بیگانگان نقش ویژهای را عهدهدار شده است.
برخی از این دستاوردها را میتوان در ارتقای صنعت دریایی، الحاق هشت فروند یگان شناور رزمی سطحی و پروازی شامل ناوهای موشکانداز جمهوری اسلامی ایران؛ نیزه و خدنگ، دو فروند شناور آذرخش و یک فروند راکتانداز ریپ، بالگرد مینروب و یک فروند هواناو، بخشی از این تجهیزات دفاعی است که بهتازگی به ناوگان دریایی ارتش پیوسته است.
دستاوردهای گسترده
پیوستن شناور زیر سطحی بدون سرنشین ROV، رونمایی از پهپاد عمود پرتاب چمروش ۴ و رونمایی از شناور سطحی هوشمند بدون سرنشین که همگی ساخته دستان توانمند متخصصان داخلی است نیز از دیگر دستاوردهای این حوزه است. شناور زیرسطحی بدون سرنشین ROV قابلیت شناسایی، کشف و انهدام مینهای لنگری و کفخواب را دارد، همچنین قابلیت حمل محموله برای پاکسازی و انهدام مینها را داراست. این شناور تا عمق ۲۰۰ متری توان عملیات دارد و همچنین دارای ۲۴ ساعت مداومت دریانوردی است و برای انهدام انواع مینهای دریایی بهکار گرفته میشود. چنانچه فرمانده فنی نیروی دریایی ارتش امیر دریادار دوم عباس فاضلنیا اعلام کرده است تجهیز ناوشکن جمهوری اسلامی ایران (سهند) به پهپاد کابلی ۳۰۵ و پهپاد سنجر ۱۲ لانچره و ارتقای پهپاد باور ۵ به سیکر راداری، رونمایی و بهرهبرداری از ۱۴ دستاورد نوین در حوزه تسلیحات رزم دریایی نظیر تجهیز ناوشکن سهند به نخستین سامانه پدافند هوایی برد متوسط صیاد ۳ و سامانه پدافند هوایی و دفاع نقطهای کمند، افزایش لانچرهای پرتاب موشکهای کروز ناوشکن البرز، تجهیز
هواناو ۱۰۴ به سامانه موشکی نصیر، موشک کروز تهاجم زمینی اژدر والفجر و اژدر الکتریکی به مین رونده هوشمند بومی و گلولههای توپ دریایی کالیبر ۷۶ و ۳۰ میلیمتری شهید قهرمانی با توان انفجاری بالا، سایت تکنیک موبایل موشک راهبردی طلاییه، طراحی و تولید باتری اژدرهای الکتریکی سلاحهای زیر سطحی؛ بخش دیگری از این دستاوردهاست. این در حالی است که پیوستن ناوشکنهای جدید در کلاس موج و کلاس سنگینتر از آن نیز در دست اقدام است.
ایجاد کمربند امنیتی با برگزاری رزمایشهای مشترک
برگزاری رزمایشهای مشترک با قدرتهای شرقی مانند روسیه و چین و همچنین کشورهای منطقه از جمله پاکستان و عمان را نیز باید از دستاوردهای مهم ارتش ذکر کرد که ضمن ایجاد بازدارندگی جدی، توان تأمین امنیت در منطقه را افزایش داده و با ایجاد کمربند امنیتی از مداخلات دریایی و یا هوایی دشمن در این حوزه جلوگیری میکند. بخش دیگر دستاوردهای مهم ارتش در حوزه پدافند غیرعامل است که بر امنیت پایدار دریایی استوار است و ورود ارتش از حوزه سختافزاری به حوزه سایبرنتیک نیز بهعنوان برگ برنده، دستاوردهای نداجا را کامل میکند.
پایان
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.