برندهای خارجی

آیا برند TikTok از چنگ ترامپ رهایی می‌یابد؟ یک فرمان اجرایی غیرمنتظره!

در یک حرکت غیرمنتظره، دونالد ترامپ روز دوشنبه دستور اجرایی را امضا کرد که اجرای ممنوعیت اپلیکیشن محبوب TikTok را به تأخیری ۷۵ روزه واگذار می‌کند. این تصمیم به دنبال تحرکات سیاسی و حقوقی روزهای اخیر اتخاذ شده و در حالی است که ترامپ پیشنهاد داده است که دولت ایالات متحده باید نیمی از مالکیت برند TikTok را به عهده بگیرد. او همچنین هشدار داده که در صورت عدم تصویب توافق با چین، تعرفه‌های جدیدی بر این کشور اعمال خواهد کرد. این تحولات سرنوشت ۱۷۰ میلیون کاربر آمریکایی TikTok را به خطر انداخته و حالا سوال اینجاست: آیا این برند می‌تواند از چنگال ترامپ نجات یابد یا تداوم فعالیت آن در آمریکا به توافق‌های سیاسی وابسته خواهد بود؟

به گزارش توسعه برند به نقل از رویترز، این دستور اجرایی در پی ۴۸ ساعت مانور‌های حقوقی و سیاسی به امضاء رسید، که باعث سردرگمی میلیون‌ها کاربر TikTok در ایالات متحده درباره سرنوشت اپلیکیشنشان شد. ماجرا از روز شنبه آغاز شد، زمانی که این اپلیکیشن، که ۱۷۰ میلیون آمریکایی از آن استفاده می‌کنند، پیش از اجرایی شدن قانونی که الزام به فروش آن به دلیل مسائل امنیت ملی یا ممنوعیت آن داشت، از دسترس کاربران خارج شد.

روز بعد، ترامپ گفت که برنامه‌هایی برای “نجات TikTok” دارد. در عرض چند ساعت، این شرکت خدمات خود را در ایالات متحده بازگرداند و از رئیس‌جمهور جدید بابت ارائه تضمین‌ها به TikTok و شرکای تجاری‌اش که نمی‌خواهند جریمه‌های سنگینی برای ادامه فعالیت خود بپردازند، تشکر کرد.

در روز دوشنبه، اپلیکیشن و وب‌سایت دوباره فعال شدند، اما TikTok هنوز در فروشگاه‌های اپل و گوگل قابل دانلود نیست. دستور ترامپ، که ساعاتی پس از مراسم تحلیف او امضا شد، وعده‌های قبلی او را تکرار می‌کند و به وزیر دادگستری دستور می‌دهد که قانون را اجرا نکند تا تیم او وقتی برای تعیین راه‌حل مناسب در مورد TikTok داشته باشد.

اما قانونی بودن این دستور غیر واضح است. قانونی که الزام به واگذاری دارد با اکثریت بالایی در کنگره تصویب شده، به امضای رئیس‌جمهور جو بایدن رسیده و توسط دیوان‌عالی به صورت unanimous تأیید شده است. نماینده فرانک پالون گفت که دستور ترامپ “قانون‌گذاری امنیت ملی را که با اکثریت دوحزبی در کنگره تصویب شده است، دور می‌زند.”

روابط نامساعد با چین در این مقطع تنش‌زا در روابط آمریکا و چین، بحث بر سر TikTok به اوج خود رسیده است. ترامپ اعلام کرده که قصد دارد تعرفه‌هایی بر چین وضع کند، اما همچنین نشان داده که امیدوار به برقراری تماس‌های مستقیم‌تر با رهبر چین است. در حین امضای این دستور، ترامپ اظهار داشت که “می‌تواند” دولت ایالات متحده، ۵۰ درصد سهم در TikTok را به عهده بگیرد و به واسطه آن، نظارت بر این سایت را انجام دهد.

ترامپ افزود که اگر توافقی از سوی چین تصویب نشود، “هیچ ارزشی وجود ندارد. بنابراین اگر ما آن ارزش را خلق کنیم، چرا حق نداشته باشیم که نصف آن را به خود اختصاص دهیم؟” او گفت که این شرکت ممکن است ارزشی معادل صدها میلیارد دلار داشته باشد.

این اولین بار است که یک پلتفرم اجتماعی بزرگ در آمریکا ممنوع نشده است. قانونی که سال گذشته تصویب شد، به دولت ترامپ اختیارات وسیعی برای ممنوعیت یا درخواست فروش سایر اپلیکیشن‌های متعلق به چین می‌دهد.

نظرات ترامپ همچنین به این اشاره نکرد که آیا ByteDance یا دیگر نهادهای چینی حق دارند در TikTok سهام داشته باشند، یا این توافق نگرانی‌های امنیت ملی ایالات متحده درباره داده‌های کاربران آمریکایی را رفع خواهد کرد. این دستور به وزارت دادگستری دستور می‌دهد که به شرکت‌هایی مانند اپل، گوگل و اوراکل که خدماتی به TikTok ارائه می‌دهند، نامه‌هایی ارائه دهد که در آن اعلام شود نقض قانونی صورت نگرفته و هیچ مسئولیتی بابت هرگونه فعالیت که در طی این زمان مشخص انجام شده وجود ندارد.

هنوز مشخص نیست که آیا دستور ترامپ به اندازه کافی خواهد بود تا گوگل و اپل را متقاعد کند که اپلیکیشن را به فروشگاه‌های خود در ایالات متحده بازگردانند. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که چین برای اولین بار اعلام کرد که نسبت به معامله‌ای که TikTok را در ایالات متحده فعال نگه دارد، گشوده است.

در پاسخ به سوالی درباره بازگرداندن اپلیکیشن و تمایل ترامپ به توافق، وزارت امور خارجه چین در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که اعتقاد دارد شرکت‌ها باید “به طور مستقل” درباره عملیات و توافق‌های خود تصمیم‌گیری کنند.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا