همه چیز درباره قوس کف پای ستارگان

۱۰:۱۶ – ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان – مهمترین ابزار ورزشکاران، سلامت و جسم است و برای بازیکنان فوتبال مهمترین ابزار، پاها هستند. یک بازیکن فوتبال وقتی از ناحیه پا دچار مصدومیت یا مشکل شود، آن وقت حرفه و شغل و زندگیاش به خطر خواهد افتاد حتی اگر او یک ستاره سرشناس باشد. بازیکنان فوتبال (ورزشکاران حرفهای) ناچار به مراقبت از پاهایشان هستند و در این میان یک تخصص جالب و ویژه پزشکی نقش مهمی دارد.
دکتر امید زیوری، پزشک و متخصص پودیاتری است. پودیاتری طراحی و ساخت کفی طبی برای ورزشکاران و بیمارانی است که سلامت کف پا، مچ پا و اندام تحتانی آنها دچار مشکل هستند. پودیاتری درواقع استفاده از وسایل برای کمک به عضو آسیب دیده است. اما آنچه فعالیت دکتر زیوری را قابلتوجه میکند، حضور چهرههای سرشناس ورزش کشور است. بهخصوص بازیکنان مطرح لیگبرتر و تیمملی فوتبال ایران؛ چرا که برای یک فوتبالیست، سلامت پاها یکی از اصلهای اساسی است.
سرعتیها و ماراتنمنها
قوس کف پا یا قوس پنجه پا، اگر دچار اختلال باشند علاوه براینکه فرد را در گام برداشتن دچار مشکل میکنند بلکه باعث مصدومیت میشوند. از این رو بسیاری از تیمهای ورزشی و ورزشکاران همواره پیش از آغاز مسابقات تستهای مرتبط با سلامت کفپا را انجام میدهند: «در همه جای دنیا ورزشکاران معاینه میشوند و یکی از روشهای معاینه اسکن کردن است. این تستها پیشگیرانه است و وضعیت کف پای او نشان میدهد که آیا فرد ممکن است در آینده دچار مصدومیت شود!»
او که تخصصش را در کشور آلمان و زیر نظر یکی از اساتید مطرح این رشته گرفته، با بازیکنان سرشناسی از فوتبال ایران به واسطه همین تخصص در ارتباط است. در صفحه اینستاگرام او عکسهایی از حضور ستارههای مطرح لیگبرتر و تیم ملی وجود دارد: «بله من با پرسپولیس، استقلال و بسیاری از باشگاههای لیگبرتر و بازیکنان تیمملی کار کردهام. یکی از مشکلات شایع که به خاطر مشکلات و عدم سلامت کف پا ایجاد میشود در ناحیه همسترینگ است. یکی از ستارههای سابق فوتبال ایران که بارها از ناحیه همسترینگ مصدوم میشد درواقع از ناحیه کفپا دچار مشکل بود.»
این بازیکنان بعد از انجام تست و اسکنهای مورد نظر، کفیهای طبی مخصوص خودشان را میگیرند. جالب است که امیرحسین حسینزاده و علی علیپور دو آقای گل حال حاضر فوتبال ایران، در زمره بازیکنانی هستند که عکسهایشان در مطب دکتر زیوری دیده میشود:
«میتوانید از بازیکنانی که استفاده کردهاند بپرسید که چقدر برایشان کارایی دارد و مفید است. طراحی کفی طبی براساس اسکنهای انجام شده روی پای هرکدام از بازیکنان درست شده و نیروهای وارد شده از سمت زمین را خنثی میکند. درواقع قوس کف پا حکم کمک فنر را برای بازیکنان دارد. یک نکته جالب این است که بازیکنانی که قوس کف پایشان زیاد باشد، سرعت بسیار بالایی دارند، اما در مسافت، کوتاه. در مسافتهای طولانی، اما آنها به مشکل میخورند.»
جالب است که دکتر دیتمار والتر استاد دکتر زیوری نیز در آلمان و در سال ۲۰۰۹ به کریستیانو رونالدو و پیش از آن به مایکل شوماخر قهرمان افسانهای فرمول ۱ نیز از این کفیهای طبی داده است: «بله بسیاری از بازیکنان بزرگ دنیا نه فقط در فوتبال که رشتههای مختلف ورزشی مثل بسکتبال و والیبال هم برای حل مشکلات کف پا از این وسایل استفاده میکنند. یکی از باشگاههایی که بهطور حرفهای و رسمی در پیشفصل این کار را میکند بارسلونا است.».
اما این روش مانند هر روش دیگری مخالفان خاص خودش را هم دارد: «یکی از مشکلات بزرگ این است که کفیها، چون یک وسیله خارجی است، شاید برخی با آن ارتباط نگیرند. چون سلامتی برای ورزشکاران خیلی مهم است، ممکن است برخی از آنها دوست نداشته باشند که کسی متوجه شود که از چنین وسایلی استفاده میکنند، اما نکته مهمی که وجود دارد این است که برخی از بازیکنان زمانی که در ایران حضور داشتند، علاقهای به این کار نشان نمیدادند، اما بعد از اینکه در خارج از ایران بازی کردند، اهمیت چنین موضوعی را فهمیده و به کلینیک مراجعه میکنند.»
دکتر زیوری که در استقلال و پرسپولیس و با بازیکنان این دو تیم در مواقع مختلف همکاری داشته، اضافه میکند: «یکی از ستارههای فوتبال ایران، وقتی آمد مورد آزمایش قرار گرفت و من به او گفتم که دچار مشکل است و باید کفی طبی استفاده کند وگرنه دچار مصدومیت خواهد شد.
او البته گفت راهم دور است و نمیتوانم بیایم. مشکلش این بود که روی لبه خارجی پایش راه میرفت. متاسفانه او در بازی بعدی تیمش که یک بازی بینالمللی بود دچار مصدومیت شد.»
در حدود ۱۰۰ ورزشکار حرفهای که اغلب بازیکنان فوتبال هستند، برای حل و درمان مشکلات کف پا از کفیهای طبی استفاده میکنند. نکته قابل توجه اینجاست که برخی از مصدومیتهایی که بازیکنان سرشناس و بعضا ملیپوش ایرانی با آن مواجه هستند ریشه در همین مشکل دارد. در این میان یکی از لژیونرهای سرشناس که دچار مصدومیتهای متوالی میشود، مشکلات عدیده کف پا دارد.
اما آنطور که دکتر زیوری میگوید، بازیکنانی که قوس کف پایشان زیاد است، بسیار سرعتی هستند. این افراد نمیتوانند ماراتن بدوند، اما در ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر سرعت بالایی دارند. یا بازیکنانی که پای پرانتزی دارند بیشتر از حرکات داخل پا استفاده میکنند. این مشکلی است که در همه جای دنیا وجود دارد و اغلب در مدارس است که بچهها تستهای لازم را میدهند. از همین رو برندهای معروفی در جهان هستند که کفشها را براساس قوس پای افراد سرشناس درست میکنند.
این کمک میکند که حس بهتری داشته باشند. مثلا برندی مثل نایک انواع مختلف کفش دارد. ممکن است کفشی از این برند بخرید و برای راه رفتن خوب باشد، اما کفش دیگرش در زمان راه رفتن باعث مشکل شود.
منبع: روزنامه هفت صبح