اقتصادی

تحولی نوین در به‌نژادی گندم

پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا/خراسان رضوی معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی از تحولی نوین در به‌نژادی گندم خبر داد و گفت: هدف اصلی ما معرفی ارقام جدید گندم است که توانایی بالایی در تولید داشته باشند.

مسعود عزت احمدی در گفت‌وگو با پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا با اشاره به پنجاهمین سالروز تاسیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی(تات)، اظهار کرد: گندم یکی از محصولات بسیار مهم و استراتژیک کشور محسوب می‌شود و تحقیقات گسترده‌ای در حوزه به‌نژادی و به زراعی در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی انجام شده است.

وی افزود: با توجه به افزایش مستمر تعداد جمعیت و چالش‌های مربوط به تأمین مواد غذایی به‌ویژه در زمینه گندم، تحقیقاتی در این مرکز صورت گرفته تا امنیت غذایی تامین شود. هدف اصلی ما معرفی ارقام جدید گندم است که توانایی بالایی در تولید داشته باشند. انتخاب ارقام با پتانسیل و عملکرد بالا در واقع یکی از عوامل کلیدی برای افزایش تولید این محصول به شمار می‌آید.

معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با بیان اینکه سیاست کلی ما بر افزایش عملکرد کمی و کیفی در واحد سطح استوار است، گفت: انتخاب ارقام مناسب با پتانسیل و عملکرد بالا یکی از عوامل مؤثر در افزایش تولید محصولات کشاورزی است. این انتخاب می‌تواند نقش بسزایی در افزایش عملکرد در واحد سطح و سطح زیر کشت به‌ویژه با توجه به محدودیت‌های منابع آبی و هزینه‌های مرتبط ایفا کند.

عزت‌احمدی مطرح کرد: در سال‌های اخیر موسسه اصلاح نهال و بذر توانسته با تمرکز بر تغییرات اقلیمی از جمله افزایش دما در فصل‌های زمستان و بهار و کمبود بارش به دنبال ارقامی باشد که قابلیت تحمل خشکی در انتهای فصل را داشته باشند. کشاورزان معمولاً برای کشت بهاره مقداری از آب خود را به محصولات بهاره اختصاص می‌دهند که این امر ممکن است منجر به بروز تنش خشکی در گیاهان شود.

وی اضافه کرد: انتخاب ارقام گندم در برنامه‌های اصلاحی به‌گونه‌ای صورت می‌گیرد که بتوانند تحمل خشکی در انتهای فصل را داشته باشند. این ارقام نه‌تنها از لحاظ عملکردی به مراتب بهتر از ارقام حساس هستند، بلکه عملکرد آن‌ها نیز تحت شرایط خشکی کمتر کاهش می‌یابد.

معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خاطرنشان کرد: جدیدترین ارقام معرفی شده مانند حیدری، پیشگام، میهن و سیمین به لحاظ خاصیت برای مناطق سرد و ارقام دیگر مثل دانش، بامداد و سپهر نیز برای مناطق معتدل مناسب هستند. این ارقام به‌ویژه برای کشاورزانی که با محدودیت آب مواجهند، انتخاب‌های بهتری خواهند بود.

عزت‌احمدی با بیان اینکه روند اصلاح و به‌نژادی گندم شامل روش‌های مختلفی از جمله موادهای بین‌المللی، معرفی و دورگ‌گیری است، گفت: این مراحل شامل آزمایشات بین‌المللی و اولیه هستند که به مقایسه با ارقام شاهد می‌پردازند. سپس در مراحل پیشرفته‌تر، آزمایشات سراسری در شرایط کنترل شده با الگوهای مشخص اجرا می‌شود.

وی ادامه داد: اگر یک رقم در بین ارقام شاهد، عملکرد بالاتری از خود نشان دهد و خصوصیات زراعی مطلوبی داشته باشد و خواص کیفی آن نیز خوب باشد، می‌تواند وارد مرحله مزرعه‌ای در ارتباط با طرح‌های تحقیق و ترویجی شود. در صورت اینکه این رقم در طرح‌های تحقیق و ترویجی نیز عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد، درنهایت به عنوان یک رقم با پتانسیل و عملکرد بالا معرفی خواهد شد.

معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی افزود: این امر می‌تواند منجر به افزایش میانگین عملکرد در کشور شود. همچنین در ارتباط با ارقام گندم، روند به نژادی ممکن است به دلیل شرایط مختلف بین ۸ تا ۱۲ سال به طول بینجامد تا یک رقم معرفی شود.

پایان

رضا کاظمی اصل

به‌عنوان خبرنگار حوزه تولید و تجارت، تمرکز من بر پوشش اخبار و تحلیل‌هایی است که نقش اصلی را در شکل‌گیری بازارها و صنایع ایفا می‌کنند. با ارائه اطلاعات دقیق و موثق از تولید و تجارت داخلی و بین‌المللی، هدف من کمک به آگاهی بیشتر مخاطبان درباره مسیرهای رشد اقتصادی است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا