توسعه سازمانی چیست؟ چند نکته مهم در خصوص توسعه سازمانی

پایگاه خبری توسعه برند، شرکتهای موفقی که سالها بدون هیچ مشکلی فعالیت میکنند، یک راز دیرینه دارند! ممکن نیست طی سالها فعالیت چالشهایی برای مجموعه رخ ندهد و هر روز موفقتر از قبل شود. پس بهنظر شما راز این شرکتها برای موفقیت و ارائه خدمات بینقص چیست؟ در یک کلام باید گفت «توسعه سازمانی». بله، اجرای همین عبارت دو کلمهای باعث میشود که یک شرکت پلههای ترقی را طی کند و دیگری دائما در حال زمین خوردن باشد! اگر شما نیز به دنبال پیدا کردن شاهراه پیشرفت هستید، با مطالعه این مقاله آن را پیدا خواهید کرد.
توسعه سازمانی چیست؟ تلاش برنامهریزی شده برای پیشرفت
توسعه سازمانی بهعنوان یکی از رویکردهای مدیریتی سیستماتیک، برای بهبود عملکرد سازمان کاربرد دارد. برای رسیدن به هدف توسعه تواناییهای سازمان که در نهایت به رشد و تغییر ختم میشود، توسعه سازمانی بخشهای مختلفی را تحتتاثیر قرار میدهد. بهزبانی سادهتر یعنی علاوهبر عملکرد سازمان، مسائلی مانند فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و نحوه مدیریت سازمان نیز تغییر خواهند کرد. بهنوعی با استفاده از برنامه ریزیها و تحلیلهای دقیق، تلاشها در مسیر درستی انجام میشوند تا اثربخشی سازمان و توانمندیها افزایش یابد.
ازهمینرو توسعه سازمانی را میتوان یک تلاش برنامهریزی شده برای بهبود و توسعه سازمان دانست. این روشها طیف گستردهای از نظریهها، فرایندها و فعالیتها مانند برنامهریزیهای استراتژیک، ایجاد تغییرات در طراحی سازمانی و متعادلسازی زندگی و کار کارمندان را در بر میگیرد. برای پیادهسازی توسعه سازمانی، شما نیاز به یک بیزینس کوچ حرفهای و باتجربه دارید. این شخص سازمان شما را بررسی کرده و پیشنهادهای لازم برای پیادهسازی توسعه سازمان را ارائه خواهد داد. ازهمینرو پیشنهاد میکنیم نگاهی به دورههای آموزشی دکتر Hoseintaheri داشته باشید.
نکات مهم توسعه سازمانی که مدیران باید بدانند!
اجرای توسعه سازمانی، مراحل سخت و پیچیدهای دارد که به سه بخش اصلی تقسیم میشود. مرحله اول ارزیابی است که در این بخش بررسی میشود سازمان چه نقاط ضعف و قدرتی دارد. در مرحله دوم باتوجهبه نقاط ضعف سازمان و فرایندهایی که نیاز به بازبینی دارد، برنامهریزی انجام میشود. بخش آخر نیز اجرای برنامهریزیها است که بهنوعی میتوان گفت سختترین بخش توسعه سازمانی محسوب میشود.
برای پیادهسازی فرایند توسعه سازمان، شما به یک برنامه بیزینس کوچینگ هم نیاز خواهید داشت. این برنامه به سازمان شما کمک میکند تا چالشهایی که در مسیر توسعه سازمان رخ میدهد را به بهترین شکل ممکن رفع کنید. البته نکاتی برای پیادهسازی راحتتر برنامه توسعه سازمانی وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
برای توسعه سازمان، نکات ضعف و قوت تیم خود را بشناسید
یکی از مهمترین بخشهای برنامه توسعه سازمانی، شناخت اعضای تیم است. هر فردی نقاط ضعف و قوت خود را دارد که روی تیم اثر مثبت یا منفی خواهد گذاشت. زمانی که در برنامه توسعه سازمانی تمرکز خود را روی توسعه نقاط مثبت افراد بگذارید، شاهد رشد چشمگیر تیم خواهید بود. حتی برای شناخت بهتر تیم و افراد آن، پیشنهاد میکنیم سوالهای زیر را از خودتان بپرسید:
- تیم من چه مهارتها و نقاط قوتی دارد؟
- برای بهبود اثربخشی کلی تیم خود چه کاری میتوان انجام داد؟
- چگونه میتوان بهعنوان یک تیم بهتر کار کرد؟
- شخصیت هر یک از اعضای تیم من چیست؟
- آیا به میزان کافی شخصیت و رفتارهای آنها را شناختهام؟
زمانی که شما پاسخ دقیقی برای این سوالها پیدا کنید، تیم خود را بهتر خواهید شناخت و از تواناییهای آنها بیشتر آگاه خواهید شد. بهاینترتیب با استفاده از دادههای درستی که جمعآوری کردهاید، برنامه بهتری برای توسعه سازمانی تهیه خواهید کرد.
اجرای صحیح فرآیندها؛ مهمترین قدم توسعه سازمانی
سوال «توسعه سازمانی چیست؟» یک جواب واضح ندارد، اما بهترین توصیف برای پاسخ این سوال مساوی است با اجرای صحیح فرایندها. یعنی مراحل انجام پروژه را در شرکت خود بررسی و بخشهایی که ضعف دارد را شناسایی کنید. سپس نسبت به شفافسازی و بهبود آنها اقدام کنید. اگر نشانههای زیر را مشاهده میکنید، نحوه انجام فرایندهای شرکت شما باید بهبود یابد:
- ارتباطات در حال شکست است
- کارها به موقع یا بهصورت پیوسته انجام نمیشوند
- تیمها به شکل درستی با یکدیگر کار نمیکنند
- انرژی منفی و درگیری در محل کار افزایش یافته است
باتوجهبه موارد بالا باید گفت بهترین فرایند، مسیری است که شفاف، واضح و قابلدرک برای کلیه افراد باشد. در نتیجه شما میتوانید با بهبود فرایندها، قدم بزرگی برای توسعه سازمان بردارید.
اگر با شکست مواجه شدهاید؛ ساختار شرکت را تغییر دهید
ساختار شرکتها به سه دسته تقسیمی، عملکردی و ماتریکسی تقسیم میشود. بسیاری از شرکتها از ساختار عملکردی استفاده میکنند، یعنی تیمها را بر اساس وظیفهها تقسیمبندی میکنند. این ساختار بخشهای کوچکتری را ایجاد میکند و هر بخش مدیر مخصوص به خود را دارد.
اگر ساختار عملکردی به نحوه درستی پیادهسازی شود، بهترین نوع ساختار خواهد بود. اگر نحوه فعالیت شرکت شما عملکردی نیست و با شکستهای پیدرپی مواجه میشوید، باید در برنامه توسعه سازمانی بخشی را برای تغییر ساختارها در نظر بگیرید.
برای انجام توسعه سازمانی از بیزینس کوچهای موفق کمک بگیرید
در این مقاله به سوال «توسعه سازمانی چیست؟» پاسخ دادیم و نکات مهمی که باید برای پیادهسازی این فرایند بدانید را بررسی کردیم. اما برای اجرای برنامه توسعه سازمانی، فقط دانستن نکات کافی نیست، شما به یک مربی حرفهای نیاز دارید که در زمان نیاز شما را راهنمایی کند. علاوهبر این، بهترین راهکارها را برای حل چالشها به شما ارائه دهد.
بهاینترتیب برنامه توسعه سازمانی را به بهترین شکل ممکن اجرا خواهید کرد و شاهد نتیجه مثبت آن خواهید بود. اگر بهچنین فردی نیاز دارید، پیشنهاد ما شرکت در دورههای دکتر حسین طاهری است. با ثبت نام در این دورهها، رمز و راز موفقیت را کشف خواهید کرد و به توسعه سازمان خود کمک شایانی خواهید کرد. برای اطلاع از شرایط دورهها و نحوه برگزاری آنها به آدرس «hosseintaheri.ir» مراجعه کنید.