گزارش توسعه برند از مناظره چهارم کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

توسعه برند، چهارمین مناظره کاندایدای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری دوشنبه شب ۴خردادماه۱۴۰۳ ساعت ۲۰ با موضوع تهدیدها و چالش های سیاست خارجی از شبکه یک صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.
آقایان مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی، مصطفی پورمحمدی، علیرضا زاکانی و سعید جلیلی در این مناظره حضور داشتند.
بیشتر بخوانید:
اولین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ با موضوع اقتصادی
دومین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ با موضوع «خدماترسانیِ عدالتمحور دولت»
سومین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ با موضوع فرهنگی و اجتماعی
بخش اول با عنوان «فرصت ها و ظرفیت های سیاسی خارجی»
قالیباف: هر چقدر تهدیدها بزرگ باشد، فرصتهای آن هم بزرگ است
محمدباقر قالیباف در بخش اول مناظره اظهار کرد: باور شهید سلیمانی این بود که «فرصتهای ما در دل تهدیدها است»؛ هر چقدر تهدیدها بزرگ باشد، فرصتهای آن هم بزرگ است.
وی ادامه داد: اولویت من در دولت «خدمت و پیشرفت» در حوزه سیاست خارجی، دیپلماسی و سیاست های مصوبه نظام است که طبیعتا دستگاه دیپلماسی باید اینها را دنبال کند.
قالیباف بیان کرد: ما ده ها پرونده باز و نیمه باز داریم که بسته نشده و اگر بسته شده، اجرا نشده و سال هاست که ادامه دارد؛ اولین اولویت ما این است که به سمتی رفته که پرونده باز نداشته و آن را پیگیری و حل و فصل کنیم.
وی درباره برنامه اش برای مذاکره گفت: ماده ۶ قانون اقدام راهبردی، فرصت اقدام متقابل و «قدم به قدم» را میدهد. به عنوان نمونه پروتکل الحاقی را که با قانون راهبردی متوقف شده، میتوان مجددا در مقابل آزادسازی نفت برقرار کرد؛ این به معنای انجام یک اقدام از طرف مقابل و یک اقدام از طرف ما است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: نمونه دیگر غنی سازی ۶۰ درصد با مجوز قانون راهبردی است، اگر طرف مقابل بنادر و بیمه را آزاد کرده و به بانک مرکزی اجازه انجام کارش را بدهند، ما حتما برمیگردیم یعنی این کار باید پا یا پای انجام شود.
پزشکیان: باید به عموم مردم توجه کنیم
مسعود پزشکیان هم در «فرصتها و ظرفیتهای سیاست خارجی» اختصاص داشت، به بیان فرازهایی از نهجالبلاغه پرداخت و گفت: حضرت علی (ع) میفرمایند که آن چیزی که بیشتر از همه باید دوست داشته باشی این است که وسط و حق را رعایت کنی؛ حقی که همه را فراگیر باشد و همه را ببیند و آن چیزی را ببینی که رضایت همه مردم است؛ این مسئلهای است که ما امروز در داخل درباره مشکل داریم.
وی با بیان اینکه «مباحثی که آقای قالیباف اشاره کرد زاییده این نوع بیعدالتیهای است که در سیستم شکل میگیرد، افزود: امام علی (ع) همچنین میفرمایند که ستون دین و عده و عده در مقابل دشمنان همه مردم هستند نه یک گروه و خواص؛ باید به عموم مردم توجه کنیم و اگر میخواهیم مشکلات اقتصادی و اجتماعی و بینالمللی خود را برطرف نماییم، باید اجماع کنیم و عموم مردم را راضی نگه داریم؛ ما در اینجا است که مشکل داریم.
ایشان با انتقاد از برخی رفتارها اظهار کرد: چه کسی از سفارت انگلستان بالا رفت و آنجا را بست؟ آیا اصلاح طلبان این کار را کردند؟ چه کسی سفارت عربستان سعودی را آتش زد و بعد در آنجا نماز خواند و در روزنامههای خود گفتند که ما دستاورد بزرگی داریم و بعد باعث شد که همه سفارتخانهها جمع کنند و بروند یا اینکه رابطه خود را به شدت با ایران کاهش دهند؟ چه کسی این کار را کرد معلوم است؟ الان از همان افرادی که از سفارتخانهها بالا رفتند در پستهای دولتی حضور دارند؛ چرا جلوی اینها رو نگرفتم؟
پزشکیان تاکید کرد: ما در حال دعوا با یکدیگر هستیم و بهتر است که با هم صادق باشیم و صادقانه رفتار کنیم؛ ما نمیخواهیم بگوییم که این گروه بهتر است بلکه میخواهیم بگوییم که این ما هستیم که کار را انجام دادیم.
قاضی زاده: ضمن ارتباط با همسایگان باید از مداخلات فرامنطقه ای جلوگیری کنیم
قاضی زاده هاشمی در بخش اول مناظره، اظهار کرد: این روزاها وقتی بین مردم هستیم آنان انتقاد می کنند که چرا نامزدها واضح صحبت نمیکنند؟ چون بعضی از موضوعات به دولت شهید رئیسی برمی گردد امشب سعی می کنم مصداقی تر حرف بزنم.
وی ادامه داد: در سیاست خارجی ایران ضمن ارتباط با همسایگان باید از مداخلات فرامنطقه ای جلوگیری کنیم. در دولت آقای روحانی به معنای واقعی کلمه جایگاه ما در منطقه نامطلوب بود. تنش جدی با دولت سابق افغانستان یکی از این موارد بود، اما جریان رسانه ای این آقایان آهنگ شروع جنگ با طالبان را داشتند. در دولت اصلاحات که آقای پزشکیان خود را در امتداد آن میدانستند، در آستانه جنگ با افغانستان قرار گرفتیم. شهید رئیسی سایه جنگ را از کشور دور کرد. اینها تک چشمی به دنیا نگاه می کنند و امنیت ما را نیز میخواستند گدایی کنند.
ایشان گفت: در مناظره اقتصادی برخی از دوستان به دور از انصاف حسرت جاده های ترکیه را به رخ کشیدند. آقای پزشکیان یک روزی وقتی رئیس جمهور ایران به ترکیه می رفت مردم خیابان ها را می بستند و خواستار عملی کردن شعار ما میتوانیم ایران، در کشورشان بودند.
قاضی زاده هاشمی بیان کرد: متاسفانه وقتی دولت یازدهم و دوازدهم روی کار آمد عقب افتادیم و جهش های بخش های مختلف متوقف شد. در حال حاضر نیز عده ای که تازه فرصت حرف زدن پیدا کردند از عملکرد شهید رئیسی طلبکار شدند. به دنبال احیای قدرت ایران در دوران شهید رئیسی بودیم. ایران الهام بخش کشورهای جهان است. وقتی روسای جمهور دولت نهم، دهم و سیزدهم به کشورها میرفتند استقبال تاریخی از آنان می شد. نباید تن به خود تحقیری بدهیم.
پورمحمدی: با اقتدار ملی هم خطرات دشمن رفع میشود و هم مشکلات داخلی را حل میکنیم
مصطفی پورمحمدی در مرحله نخست، اظهار کرد: سیاست خارجی تداوم سیاست داخلی است. ما الان در حال برگزاری مقدمات انتخابات ریاستجمهوری هستیم، این مناظره هم سیاسی است اما کجا بحث سیاست داخلی انجام شد؟
وی افزود: اینهمه جلسات گفتوگو و مباحثه انجام شده اما حرفی از سیاست داخلی به میان نیامده است. همین سه کاندیدایی که تاکنون در این مناظره حرف زدند هم حرفشان درباره سیاست خارجی بود.
پورمحمدی تاکید کرد: ما چرا نمیخواهیم درباره سیاست داخلی حرف بزنیم؟ موضوع مهم امروز کشور انتخابات است و انتخابات با مشارکت مردم پیش میرود. رهبری هم تاکید دارند که با مشارکت اقتدار ملی تولید میشود.
وی یادآور شد: با اقتدار ملی هم خطرات دشمن رفع میشود و هم مشکلات داخلی را حل میکنیم.
ایشان افزود: یکی از ساختارهای روشن برای جلب مشارکت مردم و سازماندهی و پاسخگویی و شناسنامهدار کردن فعالیتهای سیاسی که جلوی فعالیتهای هرج و مرج طلبانه، نامشخص، پنهان و مافیایی در عرصه سیاسی گرفته شود، تحزب است.
پورمحمدی یادآور شد: وقتی دوستانی حاضر در همین جلسه تحزب و فعالیت سازمانیافته سیاسی را قبول ندارند، ما میتوانیم امیدی به داشتن یک سازمان سیاسی مشخص داشته باشیم؟
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: من ناچارم این موضوع را مطرح کنم که همین برادر عزیزمان آقای جلیلی وقتی من وزیر کشور بودم و دیدم باید به جریانات سیاسی و بهویژه تشکلهای مردمی و سازمانهای مردمنهاد، ساماندهی کنیم. آقای جلیلی معاون من را خواست و به او گفت این چه کاری است که دارید انجام میدهید؟ میخواهید انقلاب رنگی و مخملی با سازمانهای مردمنهاد و NGOها راه بیفتد؟
وی تاکید کرد: معاون من وقتی این سخنان آقای جلیلی را برایم بازگو کرد که به او گفتم آقا این حرفها را قبول نکن. قدرت ایران در تاریخ به طبقه متوسط مربوط است. ما در تاریخ چندان تسلیم دیکتاتورها نشدیم. در ایران خیلی هیچوقت آن فضای دیکتاتوری شدید حاکم نشده، چون طبقه متوسط ایران قدرتمند بوده است.
جلیلی: هر سفارت ما باید سکویی برای صادارت باشد
سعید جلیلی در بخش اول مناظره که به فرصتها و ظرفیتهای سیاست خارجی اختصاص داشت، اظهار کرد: در سیاست خارجی فرصت اینگونه شکل می گیرد که کشورها بر اساس اشتراکات خود، تعامل و فرصت بدست میآورند؛ بویژه در زمینه اقتصادی.
وی ادامه داد: باید بدانیم در روابط با سایر کشورها چه اشتراکاتی داریم و از آنها چه فرصتهایی بدست میآید. اولین ایراد این است که به دو سه کشور تمرکز کنید که با آنها بیشترین اختلاف را دارید و آنها برای شما فرصت تولید نمی کنند، بلکه تهدید تولید می کنند. باید همه کشورها را دید. کشورهای فراوانی وجود دارد که زمینه همکاری با آنها را داریم ولی باید اولویت بندی در اقتصاد داشته باشید و بدانید هدف شما در اقتصاد چیست.
وی ادامه داد: اشتغال و ارزآوری دو مساله اصلی کشور است که باید در عمل خود را در سیاست خارجی نشان دهد. سیاست خارجی ای موفق است که معلوم باشد در پایان دولت چقدر به اشتغال و ارزاوری کمک کرد. لازمه این کار این است که اقتصاد خود را در زنجیره اقتصاد جهان جانمایی کنید. باید الویت بندی خود را مشخص کنید. باید بدانید چگونه با کشورهای همسایه می خواهید همکاری داشته باشید. برخی اوقات فقط از اشتراکات، فرصت ایجاد نمی شود بلکه از اختلاف سایر کشورها برای شما فرصت ایجاد می شود. زمانی روسیه ۱۱ میلیارد دلار صیفیجات خود را از اروپا وارد می کرد اما بعد از ایجاد اختلاف بین روسیه و اروپا، فرصت صادرات ۱۱ میلیارد دلار صیفیجات برای ما به روسیه ایجاد شد. زمانی با ترکمنستان روابط ما ۶ میلیارد دلار بود که به دلیل اینکه اولویتها را نشناختند و ارزآوری در اولویت نبود، این عدد به ۲۰۰ میلیون دلار رسید؛ این به اقتصاد کشور لطمه میزند.
جلیلی خطاب به پورمحمدی گفت: شما جملهای راجع به FATF گفتید که نمی دانم خوابنما شده اید یا چیز دیگر. اصلا موضوع FATF آن نبود که شما مطرح کردید و سه سال بعد پیش آمد. شما می خواهید رئیس جمهور شوید ولی اصلا موضوع را نمی دانید. FATF می گوید ۴۱ بند را با شما امضا کرده است، همان آقای طیب نیا. شما ۳۲ بند آن را اجرا میکنید ولی میبینید کار شما پیش نمیرود و سخنگوی دولت وقت می گوید تحریم و FATF مانع خرید واکسن است. میلیونها نفر از این ضرر می کنند. مگر FATF حل شد؟ پس چرا واکسن را توانستیم بخریم؟ وقتی تشخیص غلط می دهید، تجویز غلط هم می دهید. دوستمان میفرماید در قضیه برجام با توافق حل می کنیم و هم چرخ اقتصاد می چرخد و هم چرخ سانتریفیوژ ولی چه کار کردند؟ توافق کردند و آژانس ۱۵ بار گفت توافق را اجرا کردند. بیشتر هم اجرا کردند که مدیون نباشد ولی طرف کلا خارج شد و بعد شما کشور را متهم می کنید. تمام بندهای FATF را که آقای طیبنیا امضا کرد اجرا می کنید و به جای اینکه طلبکار باشید، کشور را متهم می کنید.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: در قضیه کرسنت فساد رخ داده و به ثمنبخس قرارداد بسته اند و باید برخورد شود و فرد باید متهم باشد ولی دادگاه می گوید پس رئیسجمور شما فردی که متهم است را چرا به عنوان وزیر نفت استخدام کرد؟ این رفتار را باید جواب بدهید.
زاکانی: با ایده محور و منزلتجویی ایران باید بر قلههای جهان نشانده شود
علیرضا زاکانی در مرحله نخست با تبریک عید غدیر خم به مردم ایران در سراسر کشور، گفت: در یک کتاب به عنوان سیاست خارجیِ ایدهمحور مبتنی بر دیپلماسی منزلتطلبانه ایدههایم را ترسیم کردم و با چارچوب مشخصی که مبتنی بر قدرت داخلی، انسجام، بهرهمندی از همه ظرفیتهای ملی، جهانی و منطقهای، ظهور و بروز قدرت ایران را در منطقه و جهان به ثبت برسانیم.
وی ادامه داد: مکتب امام (ره)، رهنمودهای رهبری و تکیه بر اراده مردم مبانی فکری سیاست خارجی بنده است. قدرت دچار دگرگونی و پراکندگی شده و با مدلهای سوخته نمیشود جایابی قدرت را در منطقه و جهان ترسیم کرد. بازیابی پیام اساسی انقلاب اسلامی امروز با همه وجود شنیده میشود. وقتی صحبت از ظلم در قدس و فلسطین میشود این سخنان در آمریکا هم شنیده میشود.
ایشان گفت: از غرب نمیشود التماس و گدایی کرد. تا جریان تحریف در کشور شکست نخورد جریان تحریم هم درست نمیشود. نامه ظریف به رییسی درباره واکسن کرونا خوب نبود، مردم میفهمند. کارنامه بنده در کمیسیون برجام روشن است. پزشکیان برجام را نخوانده، اظهار نظر میکند. گزارش برجام را بند به بند در مجلس خواندم. این گزارش حکایت از خسارتهای فراوانی دارد. رهبر مذاکره را میخواستند اما در دیدار با دانشجویان گفتند خطوط قرمز رعایت نشد.
زاکانی ادامه داد: گزارشهای ۳، ۶ و ۹ ماهه ظریف به مجلس را بخوانید. در سال ۱۳۹۵ همه آنها حکایت از «نشد» داشت. چرا یادمان میرود این گزارشها ثبت تاریخ شد. یک عده نمیخواستند مردم متوجه شوند. وندی شرمن بعدا خندید. رییسجمهور و وزیر خارجه این کشور پشت تریبون غیرواقع گفتند.
بخش دوم با عنوان «تهدیدها و چالشهای سیاست خارجی»
فالیباف: قدرت شهید سلیمانی ایجاد وحدت و اجماع بود
محمدباقر قالیباف در بخش دوم مناظره اظهار کرد: با پیشنهاد آقای پزشکیان موافقم که پشت تریبون ها حرف نزده و جای دیگر صحبت کنیم؛ اگر اینجا مطرح کردم به این دلیل بود که چند روز گذشته این موضوعات بین مردم مطرح شده و نتیجه ای جز ناامیدی نداشته و اینکه مردم می گویند هنوز به قدرت نرسیدند دعوا می کنند و ما سر سفره هایشان مشکلات و سختی ها داریم.
وی با بیان اینکه شهید سلیمانی الگویی برای همه ما است، گفت: در ۲۰ سالی که ایشان در مسئولیت نیروی قدس بودند، با ایشان از نزدیک همکاری داشتم و موضوعات را دنبال می کردم.
قالیباف افزود: ویژگی شهید سلیمانی این بود که به دنبال دو قطبی کاذب نمی رفت و بحث میدان و دیپلماسی نداشت؛ حاج قاسم وسط میدان با فردی که مبارزه می کرد و می جنگید، همزمان حرف هم می زد پس «دیپلماسی و میدان» یک ابزار است.
وی با اشاره به ظرفیتهای کشور گفت: امروز ۱۷.۵ درصد سرمایه ها اتلاف می شود؛ لذا می توان بدون ایجاد مشکلات جدید و دامن زدن به تورم، آن را مهار و کنترل کرد.
قالیباف با یادآوری برنامه هایش در حوزه بهبود وضعیت معیشتی مردم گفت: سرانه درمان بین ۸ تا ۹ میلیون تومان است که می توان با مدیریت وضعیت درمان را ارتقا داد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به موضوع مسکن گفت: خیلی از مردم قسط وام شان سر رسیده و خانه به ان ها تحویل داده نشده و درگیر مشکلات وام هستند؛ برنامه ام این است که به هر فرد بدون خانه، در محیطی با کاربری مسکونی ۲۰۰ متر زمین داده شده تا آن را بسازند؛ این کار براساس تجربه ام در شهرداری تهران، در تمام روستاها و بیش از ۸۰ درصد شهرها شدنی است.
پزشکیان: مشکلات سیاسی و امنیتی را کارشناسان باید برطرف کنم
مسعود پزشکیان در بخش دوم این مناظره که به «تهدیدها و چالشهای سیاست خارجی» اختصاص داشت، گفت: آنچه که از ابتدا گفتم این است که باید کار را با کارشناسان انجام داد و تا برای حل مشکلات موجود با این نگاه رفتار نکنیم، مشکلات تحریم و دیگر مشکلات را نیز به سادگی نمیتوانیم برطرف کنیم.
پزشکیان با اشاره به اظهارات زاکانی مبنی بر اینکه من سواد لازم را ندارم، ادامه داد: مشکل این است که اینها نیز سوادش را نداشتند اما میگفتند که ما کارشناس هستیم اما من میگفتم که من کارشناس نیستم؛ من از ایشان سوال کردم که روش ارزیابی شما چیست و چگونه میخواهید تحقیق کنید که همین برادر پاسخ داد که روش یعنی چی؟ بالاخره الان از نظر علمی برای بررسی هر موضوعی روش وجود دارد؛ اگر اینها آن راه را رفتند اگر ۱۰۰ نفر دیگر نیز این مسیر را طی کند به همان نتایج دست خواهد یافت.
وی افزود: یک نفر از اتاق بازرگانان سوال کند و ببیند که آیا این افراد برجام و FATF را بد میدانند یا خوب میدانند حال اینکه عدهای به اسم کارشناسان نشستند و آنها را توجیه کردهاند بحث جدایی است اما با اعضای اتاق بازرگانی صحبت کنند و ببینند که چه بلایی بر سر تولید کنندگان و سرمایهگذاران ما آمده است؛ اعضای اتاق بازرگانی در جلسه با من میگفتند که ما نمیتوانیم با این روند ادامه دهیم حال اینها میگویند که ما ادامه میدهیم. همین الان ما که در دنیا در زمینه گاز و نفت جمعاً اول هستیم در زمستان گاز نداریم به مردم بدهیم و تابستان نیز برق آنها را قطع میکنیم. بگویند که ما چقدر در حال ضرر کردن در میادین مشترک هستیم؟ قطر، عمان، امارات و کویت در میادین مشترک سهم خود را میبرند اما ما اصلاً عین خیالمان نیست و از این سمت میگوییم که فلان شرکتها میخواستند با ما فلان کار را بکنند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه ما در حال از دست دادن سرمایه، منابع نفتی و گازی و بازارهای خود هستیم، عنوان کرد: بگویند که اگر برجام را نپذیرفتند چگونه میخواهند وفاق داخلی را درست کنند؟ چراکه ما الان در داخل دعوا داریم و با افرادی نیز دعوا داریم که مقام معظم رهبری درباره آنها میگفتند که صادقترین، شجاعترین و سالمترین آدمها هستند اما اینها میگویند که آنها خائن هستند؛ این افراد در حال رد کردن چیزی هستند که ترامپ و اسرائیل نیز همان را میگفتند؛ آنها نیز میگفتند ما هر کاری باید انجام دهیم تا نگذاریم برجام به نتیجه برسد و اینها نیز میگویند که ما نگذاشتیم برجام به نتیجه برسد؛ فرق اینها با آنها چیست؟ هر دو میخواستند برجام به نتیجه نرسد؛ حال اشکال ندارد، نشود، بگویند که برنامه بعدی برای حل مشکلات مردم ما چیست؟ اختلافات داخلی را که داریم و در حال دعوا با یکدیگر نیز هستیم با سرمایهگذاران نیز مشکل داریم.
قاضی زاده: درگیری ما با آمریکایی ها بر سر تصرف سفارتخانه آنان شکل گرفت
قاضیزاده هاشمی نامزد انتخاباتی در بخش دوم مناظره خطاب به پزشکیان و دولت اصلاحات گفت: درگیری ما با آمریکایی ها بر سر تصرف سفارتخانه آنان شکل گرفت. آقای پزشکیان بگویند چه کسانی لانه را تصرف کردند؟ و در کدام دولت سفارت عربستان و انگلستان مورد تعرض قرار گرفت و چرا دولت وقت نتوانست آن را مدیریت کند؟ آیا رئیس جمهور که رئیس شورای امنیت ملی نیز هست نتوانست جلوی آن را بگیرد ؟
وی ادامه داد: نباید این موضوع را به بچه حزب اللهی ها نسبت دهیم. قوه قضاییه همان موقع با برخی از این افراد برخورد کرد. ظاهراً آقای پزشکیان ستادهای خود را کاملا دست کابینه آقای روحانی قرار داده است. آقای پزشکیان مشاور سیاسی شما که وزیر خارجه آقای روحانی بود، در یکی از برنامه های تلویزیونی حرف های عجیبی زد. ایشان دلیل فروش نفت در دولت آقای رئیسی را در تحلیلی اشتباه شل کردن پیچ تحریم توسط بایدن بیان کرد و در ادامه گفت اگر ترامپ بیایید هم می توانید آنقدر نفت بفروشید؟
وی ادامه داد: آقای روحانی مگر هشت ماه تلاش نکرد پیچ تحریم ها شل شود؟ شهید رئیسی عرضه وادار کردن آمریکا به شل کردن پیچ تحریمها را داشت و آقایان خود نیز به این موضوع آگاه هستند. آقای روحانی با تمسخر به منتقدین خود در سیاست خارجی به آنان میگفت شما زبان دنیا را بلد نیستید. اتفاقا شما زبان ملت خود را بلد نیستید. آقای روحانی و پزشکیان فهمیدید زبان دنیا را چه کسی بلد است و میتواند نظر خود را به آمریکاییها تحمیل کند؟ و زبان مردم خود را نیز به خوبی بلد است.
قاضی زاده اضافه کرد: مردمی سازی که در دولت شهید رئیسی اتفاق افتاد قابل مقایسه با دولت های قبل خود نیست.
وی ادامه داد: بعضی از کسانی که خودشان دوز اول واکسن فایزر را زده بودند، در مصاحبه ای گفتند اجازه نمیدهیم مردم موش آزمایشگاهی واکسن های دیگر شوند و اجازه واردات واکسن را ندادند. سخنگوی دولت وقت اف ای تی اف را متهم کرد و در آخر واردات واکسن را به نام خود کردند. خب دو هفته زودتر واکسن را وارد میکردید که این شبهه بوجود نیاید و دولت شهید رئیسی این افتخار را به نام خود ثبت نکند. اگر شهید رئیسی از برجام خارج میشد، آقای پزشکیان شما ایشان را متهم نمی کردید که در کنار ترامپ و نتانیاهو هستی؟ چون آنان خارج شدند و تو نیز خارج شدی ؟
این نامزد انتخاباتی با بیان اینکه دولت وقت ایران تعهدات شورای امنیت را قبول کردند و ماشین دویست میلیونی را دو میلیون به ما فروختند، اظهار کرد: به لحاظ بین المللی دست ایران را در برجام بستند و الان میگویند چرا از آن خارج نشدید. مجبور بودیم تا این موضوع را جلو ببریم وگرنه این ماجرا خیانت محض بود. قدرت و سرمایه ملی ایران و جوانان را ارزان فروشی کردیم و اسم آن را هنر دیپلماسی گذاشتیم. دیپلماسی خندیدن و امتیاز دادن نیست. استواری هوشمند و امتیاز گرفتن است یعنی همان کاری که شهید امیرعبدالهیان انجام داد. کسی که به خاطر اینکه بتوانیم با دو ملت منطقه ارتباط برقرار کنیم، بنابرسفارش برخی افراد عذر او از وزارت خارجه خواسته شد و در دولت بعد با عزت با کشورهای خاورمیانه ارتباط برقرار کرد. دیپلماسی ایشان خلق قدرت بود و هم با شرق بود و هم با غرب. ایشان از نقد دوطرف نیز نترسید. افزایش فروش نفت ایران در این دولت به علت مصمم بودن رئیسی بود.
پورمحمدی: من هیچوقت ادعای خیلی دانستن ندارم
پورمحمدی در مرحله دوم نیز اظهار کرد: بحث تحزب جدی است. ساماندهی سازمانهای مردمنهاد هم موضوع جدی است. دوستان الان بفرمایند این موضوع را قبول دارند یا ندارند. این بحث روشن است، نه اینکه پیچش دهیم و آدرس این طرف و آن طرف بدهیم. اگر دو حزب یا NGO مشکل دارد دستگاه امنیتی جلوی آن را میگیرد اما نمیتوانید کلیت آن را با قضاوتهای آنچنانی نسبت به همه، بگویید میخواهد انقلاب مخملی شود.
وی خطاب به جلیلی گفت: اینکه میفرمایید نمیدانید پس تشخیص هم نمیتوانید بدهید، من هیچوقت ادعای خیلی دانستن ندارم. طبیعی است، هیچکس همهچیز را نمیداند اما شما که حتماً همهچیز میدانید و سالهای سال دولت سایه تشکیل میدهید و حاضر نیستید با دولتها هم همکاری کنید، بفرمایید درخصوص این مسائلی که نسبت به کرسنت مطرح است چرا حاضر نیستید با متهم اصلی مباحثه کنید؟ دادگاه الان به پرونده رسیدگی میکند که مدتی هم متوقف شده که تقاضا دارم پرونده به جایی برسد. شما مانع انجام قرارداد کرسنت شدید و گفتید در آن فساد وجود دارد.
پورمحمدی یادآورشد: آقایانی که دو بار وقتی آقای احمدینژاد خواست مشکل حل شود تا هم پرونده فساد تعقیب شود، به دادگاه رود و هم فاسدان محکوم شوند و هم قرارداد با حل مشکل قیمت اجرا شود و این خسارت عظیم در ۱۸ سال گذشته به کشور وارد نشود. چرا جلوی آن را گرفتید؟ باید جواب دهید. با شعار و دادزدن و اتهامزنی و عصبانیت مشکل حل نمیشود.
وی تاکید کرد: خیلی خوب شد که آقای زاکانی اعلام آمادگی کردند که بحث کنند. تشکر میکنم. ما که طرف بحث نیستیم. کسی به اسم آقای زنگنه متهم است که به او اتهام خیانت میزنید. او هم میگوید شما مانع اجرای قرارداد شدید و دهها میلیارد دلار به کشور خسارت وارد کردید. دادگاه هم دارد رسیدگی میکند و ما هم از دادگاه میخواهیم زودتر رسیدگی کند اما اینکه ملت بدانند در این ۱۷ تا ۱۸ سال چه خسارتی به آنان وارد شده و جزئیات آن را بفهمند، بد است؟
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: چرا فرار میکنید؟ بیایید و حرف بزنید. نه اینکه بگویید آن آقا برود و در دادگاه محاکمه شود چون من نمیتوانم با او بنشینم. آقا! طرف مقابل میگوید بنشینیم و ببینیم پرونده چیست؟ این حق ملت است. چرا از مسائل جدی فرار میکنیم و آنها را دور میزنیم؟
وی تصریح کرد: اینکه میگویید فساد بود، بگویید چقدر فساد بود؟ صد بار بزنیم و اعدام کنیم اما یک قرارداد که روی دست ملت است که نباید زمینگیر شود. چرا قرارداد را زمینگیر کردید؟
پورمحمدی ادامه داد: به من درباره دفاع از برجام میگویید؟ من که همان موقع نسبت به برجام حرف داشتم. این بحث دیگری است. قطعنامههایی که در سازمان ملل تصویب شده ملت ما را بیچاره کرده است. شما که مسئول بودید چرا جلوی صدور قطعنامهها را نتوانستید بگیرد؟ گذاشتید ملت ایران را بیچاره کنند حالا میگویید چرا میروید مذاکره میکنید؟
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: میگویید چرا قرارداد میبندید که اینها را کمی تضعیف کنید؟ اصلأ چرا اجازه دادید قطعنامه صادر شود؟ شما که مسئول بودید. خسارات صدها میلیارد دلاری به کشور وارد شده است و اینهمه مشکل در این مملکت و برای مردم وجود دارد، چرا اجازه دادید؟ چرا عمل نکردید؟ چرا قدرت دانشتان و قدرت مذاکراتیتان عمل نکرد و قطعنامهها پشت هم صادر شد و ما در سازمان ملل گیر کردیم تا حالا با دریوزگی برویم برجام را قبول کنیم و FATF را قبول کنیم و صد چیز دیگر را؟ دوران بزن درو و بگو درو گذشته است. باید به این مسائل خیلی جدی پاسخ داد.
جلیلی: اگر می خواهید کشور را اداره کنید، باید به مسائل کشور اشراف داشته باشید
جلیلی در بخش دوم مناظره گفت: در جلسه پریشب آقای پورمحمدی گفتند شما برنامههای خیلی خوب دارید و به من بدهید و اگر رئیسجمهور شدم آنها را اجرا می کنم. شما اگر برنامه ندارید، ما حاضر بودیم این برنامهها را بدهیم. پورمحمدی پاسخ داد که من اا سال زنبیل نگذاشته بودم برای این کار.
جلیلی هم چنین واکنش داد: شما باید بگذارید و احساس وظیفه کنید و بی گدار و بدون تحزب نیایید. اگر می خواهید کشور را اداره کنید، باید به مسائل کشور اشراف داشته باشید. این افتخار نیست که من برنامه ندارم و کاری نکردهام، چون برنامه نداریم، یک چیزی از این ور و یک چیزی از ان ور بردارید.
این نامزد انتخابات ادامه داد: در دو سه سال اخیر در هر دانشگاه گفتم هر دانشگاه باید یک دولت در سایه باشد و این همان تشکل مردمی این است نه اینکه بگویید دولت سایه چیست. ما می گوییم باید به دولتها کمک کنید.
وی با بیان اینکه ما یک گذشته داریم و یک آینده، اظهار کرد: اینها دارند گذشتهای تعریف می کنند که غلط است و هیچ نتیجه نداشت و دلار را از سه هزار تومان سی هزار تومان و تحریمها را دو برابر کرد. می گویند همین روش باید ادامه یابد. می گویند اگر برجام بد بود چرا ترامپ خارج شد؟ خارج شد چون می گفت شما همه تعهدات خود را اجرا کردید ولی من خارج می شوم و دولت وقت میگفت اگر خارج هم بشود، ما هستیم و ترامپ گفت خارج می شوم. مثل اینکه جنسی را فروخته اید و میگویید اگر پول هم ندهید من قرارداد را قبول دارم. میگویید چرا ادامه میدهید؟ چون طلب ملت است و باید طرف مقابل، سهم و حق ملت را بدهد.
این نامزد انتخاباتی همچنین گفت: از اتاق بازرگانی بپرسید؛ زمانی که طرف از برجام خارج نشده بود، کل صادرات ما به اتحادیه اروپا نصف افغانستان بود. چرا نتیجه نگرفت و همه چیز بهم خورد؟ همینها دارند می ترسانند. چون بلد نیستند و صحنه را نمی شناسند. در زمانی که برجام امضا شد، رشد اقتصادی ما صفر و منفی و متوسط آن هفت دهم درصد شد. ما از یک جهان فرصت و رشد می گوییم. ولی آنها از هشت ماه جلوتر می ترسانند که اگر طرف بیاید چه می شود. اگر موفقیتی بدست می اوریم، می گویند این موفقیت ما نبود، او نمی خواست. این رویکرد برای ما موفقیت نخواهد آورد و برای جوان ما شغل درست نمی کند.
جلیلی افزود:در عرصه سیاست خارجی فرصتهای فراوان وجود دارد؛ در سریلانکا نیم میلیارد دلار صادرات خدمات فنی بستیم. ما با دهها کشور می توانیم این کار را انجام دهیم. هر سفارت باید سکوی صادرات کشور باشد. بازار منطقه در پتروشیمی ۱۳۵ میلیارد دلار است که سهم ما چیست؟ چرا اینکار را نتوانستید انجام دهید؟ چرا؟ چون بلد نیستند. در سه سال گذشته کار بزرگی انجام شد و دروازههای کشور باز شد. می گفتند تحریمها همان روز اول لغو میشود خب چه شد؟ لغو شد؟
وی درباره دستاوردهای دوره مسئولیت خود گفت: ما از امنیت کشور دفاع می کنیم. وقتی مسئول شدم شرق و غرب کشور را آمریکا اشغال کرده بود و همینها از ترس میگفتند باید برویم فلان امتیاز را بدهیم. وقتی مسئولیت را تحویل دادم، امریکا با خفت از دو کشور مواجه شده بود. در دهها نامه به ما التماس می کرد که ما دچار مشکل شده ایم. وقتی در سوریه گروههای متحجر به سمت ملت ما داشتند میآمدند، چه کسی تصمیم دقیق گرفت و چه کسانی دچار خطای راهبردی شدند؟ ما هیچ وقت اکتفا به گفت و گو نکردیم و دنبال خنثی سازی تحریمها بودیم. ما کمیته مقابله با تحریم ایجاد کردیم؛ البته باید دشمن را با ابزار اقتصادی از تحریم پشیمان کنیم و برای آن برنامه عملیاتی داریم.
زاکانی: بنده هیچ وقت به عمرم درباره آتش زدن برجام صحبت نکردم
زاکانی در مرحله دوم، گفت: به پزشکیان عرض میکنم، کارنامهای دارم که امروز صد در صد درست از آب درآمده است و بنده تاملی داشتم که دو طرف ماجرا را به کمیسیون برجام دعوت کردم و حرف دو طرف را خوب شنیدم یعنی هم حرف آقای ظریف و هم حرف جلیلی را شندیم. آقایان عراقچی، صالحی و شمخانی آمدند و حرف همه را شنیدم. آقای پزشکیان هم در جلسه بود. بنده حقوقدانان دانشگاهها را به کمیسیون دعوت کردیم و آنان به عنوان موافق و مخالف صحبت کردند. نتیجه این گزارش صد در صد درست از آب درآمد. نمیدانم این گزارش از نظر ایشان غیرکارشناسی است و آن چیزی که بدون پشتوانه به عنوان پیام صادر شد، کارشناسی است؟
وی ادامه داد: بنده هیچ وقت به عمرم درباره آتش زدن برجام صحبت نکردم و نمیدانم ایشان درباره چه کسی صحبت میکند. درباره بالا رفتن از سفارت گفتند، بنده نه به عمرم کسی را تایید کردم و نه تکذیب کردم. این سخنان حرفهای ایشان است. مردم عزیز با احساس و پشتوانه نظری تهی دنبال جمع کردن رای هستند. این کار، کار درستی نیست.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید با ملت شریک شویم و آنان را سر سفره اقتصاد کشور بیاوریم. چه در مسکن اعم از استیجاری و مالکیتی تجربه خوبی دارم. در یک روز ساخت ۳۰۰۰ مسکن را شروع کردیم. حرف هم نزدیم بلکه عمل کردم. در یارانه طلا نیز مردم را در ثروت موجود کشور شریک میکنیم. اینها حقشان است و کسی به آنها چیز اضافهای نمیدهد.
زاکانی ادامه داد: در حوزه معیشت و سلامت و بقیه حوزهها مردم نباید دغدغه داشته باشند.
وی متذکر شد: نباید حرفهای تفرقهافکن بزنیم و بین مردم دیوارکشی کنیم. هم باید قدرت اقتصادی مردم را قوی کرد و هم به انسجام و وحدت توجه کرد.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: زیرساختهای کشور باید به گونهای فراهم شود که بیش از این مایه افتخار شود. همه زیرساختهای آن در کشور وجود دارد. حوزههای ریلی، دریایی، خشکی، صحرا، معدن، نفت و گاز ظرفیتهای کشور است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: حرفهایی که دوستان میزنند به انسجام ملت آسیب میزند.
زاکانی گفت: کسی جلوی برجام را نگرفته است. ما اتفاقا دنبال برجام هستیم. ما سهم خودمان را انجام دادهایم آنان نیز باید سهمشان را اجرا کنند، اما نمیدهند. آنان خیانت کردند و برجام را آتش زدند. علتش هم این بود که گفتند کسانی که با ما مذاکره کردند، دقت نکردند و این کاملا معلوم و مشخص است.
وی ادامه داد: معتقدم شفافیت به مردم کمک میکند. مردم را باید به درون مسوولان برد تا شناخت بیشتری از آنان پیدا کنند. مردم، ویترینی میبینند. مردم عزیز پشت این صحنه، صحنهای است. یک عدهای را اداره میکنند. چه کسانی؟ کسانی که سالهای سال به کشور آسیب زدند. مردم چه کسانی هستند؟ مردم ما همان کسانی هستند که پای تشییع پیکر حاج قاسم و شهید رییسی آمدند. همه آمدند. چرا مردم را دستهبندی و ناامید میکنید. ما ظرفیت داریم. ظرفیت داخلی، منطقهای و جهانی داریم. دنیا در حال تغییر است شما به گذشته برگشتهاید؟
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: عرصه جهانی و پیمانهای منطقهای اهمیت پیدا کرده است. پیوستن به بیریکس و شانگهای که دولت قبل آرزویش را میکرد، دولت شهید رییسی آنها را انجام داد. الان وقت چیدن این میوههای اساسی است. نباید با حرف خودمان را سرگرم کنیم.
جمع بندی
محمدباقر قالیباف در بخش جمع بندی برنامه گفت: برای همه مشخص شد که ستادی که امروز آقای پزشکیان با آن کار می کنند، همان ستاد آقای روحانی است؛ یعنی شکاف بین مردم و دولت، یعنی دوباره اختلال پیش بیاد در امور کشور.
وی افزود: من مطمئنم مردم عزیز ما جوری تصمیم خواهند گرفت که ما رو به جلو برویم. امروز ما دغدغه ای جز مردم نباید داشته باشیم؛ این واقعیتی است که باید بدانیم و باید پیش برویم. امروز همه باید در کنار هم باشیم و دست به دست هم بدهیم.
قالیباف گفت: ما در شهرداری بهانه نیاوردیم که پول نداند و نداریم چون مدیر قوی به معنای داشتن قدرت اجماع و کسی که پیش شرط نداشته و درخواست اختیار نکرده و نگوید به من پول دهید؛ این روزها دیدید که گفتند نگذاشتند کار کنیم.
وی اظهار کرد: اگر به حول و قوه الهی مردم من را انتخاب کردند، بدون هیچ بهانه ای آرزوهای کشور را در رشد اقتصادی برآورده و مشکلات جاری را رفع میکنم، همچنین آینده فعلی را مناسب کرده و پریشانی را از مردم دور می کنم و افقی روشن و رویا برای آینده با رشد اقتصادی خواهم داشت، آن هم به گونه ای که به گذشته افتخار کرده و راه شهدا و امام شهدا را رفته و کار را برای رفع دغدغه مردم و براساس سیاست های کلان مقام معظم رهبری پیش ببرم.
مسعود پزشکیان در بخش جمع بندی برنامه گفت: مردم عزیز ایران مبنای سیاست خارجی من همان اصل عزت، حکمت و مصلحت است. من حکمت و مصلحت را وسیله ای برای رسیدن به عزت می دانم.
وی افزود: من سیاست خارجی را برای ایجاد یک منطقه قوی و برادری با کشورهای همسایه می دانم. من به کشورهای خارجه به چشم فرصت نگاه خواهم کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه با قصب و اشغالگری سرزمین دیگران هرگز کنار نمیآیم و نسل کشی و نژادپرستی را بر نمیتابم، عنوان کرد: من مصمم هستم با یک سیاست خارجی تعاملگرا و عزتمند هزینه مردم را کاهش دهم؛ من اجازه نمیدهم با شعارهای دهن پر کن، جیب مردم خالی شود.
پزشکیان در پایان با بیان اینکه «قلب من با قلب ایرانیان میتپد من هزاران قلب را جراحی کردم»، مردم را مورد خطاب قرار داد و اظهار کرد: امروز قلب ایران، مادر همه ما ایرانیان آزرده و مجروح است و من پزشک قلب هستم؛ آرامشبخش قلب آزرده شما خواهم شد؛ ای مردم دوست داشتنی، من تانک نیستم، من نقطه زن نیستم، من غلط انداز و لاف زن نیستم، من خاک پای شما عزیزان مسعود پزشکیان هستم.
سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در بخش جمع بندی برنامه گفت: سیاست خارجی جای توهم زدگی نیست. مردم شریف ایران تحریم با تمام زحمت ها و تلخی هایش یک واقعیت است.
وی افزود: مردم شریف ایران همین جا به شما قول می دهم کسانی که وعده لغو تحریم ها را می دهند، هرگز نخواهند توانست این کار را انجام دهند. تحریم های آمریکا روی دو چیز متمرکز شده بود: فروش نفت و تحریم های ارزی. اگر کشور پشتوانه ارزی نداشت، چطور شما در خیابان های کشور خودروهای برندهای خارجی را می بینید که پلاک می شوند.
قاضی زاده با اشاره به شهید جمهور گفت: مردم آگاه ایران رئیسی عزیز ما زبان دنیا را دقیقا می شناخت.
وی ادامه داد: تقابل و توافق در مقابل هم نیستند. ما به جای تمرکز بر اختلافات باید روی اشتراکاتمان با کشورهای دیگر تمرکز کنیم.
این نامزد انتخاباتی خاطرنشان کرد: خطر آمریکا چه با بایدن و چه با ترامپ هرچند یکم خطر غیرقابل کتمان است اما یک دهم خطر کسانی که راه درآمد نفتی را درون کشور بستند نبوده است. برای توافق باید رقیب خود را عقب برانی و بتوانی از او امیتاز بیشتری بگیری، اما بعضی از دوستان ما معتاد توافق هستند. باید به جای اختلاف با کشورهای همسو توافق کنیم. با دیپلماسی انرژی میتوانیم بازارهای منطقه را فتح کنیم.
مصطفی پورمحمدی در بخش جمع بندی برنامه گفت: دستاورد اصلی ما خلق ثروت برای مردم و خط قرمز ما منافع و مصالح ملی است. روش ما اقتضایی و رویکرد ما ایجاد فرصتهای جدید و شکار فرصتهای پیشآمده است.
وی افزود: اکنون زمان آن است که با انتخاب درست و غیر هیجانی راه را ببندیم بر فرصت سوزان، پایان دهیم به موش و گربه بازی فیلتر و فیلتربازی و… .
پورمحمدی ادامه داد: ایرانیان عزیز من می دانم که بسیار خسته و دل آزرده اید. حق داری که تردید کنی، حق داری که از خود بپرسی چرا رأی بدهی به مصطفی پورمحمدی.
ایشان خطاب به مردم یادآور شد: من با شما قرار میگذارم تا ایران از بند تحریمها رها شود و در اقتصاد منطقه و جهان نقشآفرین شود. ایران از شر باندبازیهای سیاسی نجات یابد و نظام حزبی واقعی را تجربه کند.
وی در پایان اظهار کرد: به شما حق میدهم که به شما وعده بهشت روی زمین میدهند اما از تأمین یک زندگی معمولی برای شما عاجز هستند. گفتند پول نفت را سر سفرههایتان میآورند اما حداقلها نیز از سفرههای بسیاری فاصله گرفته است. گفتند از آرامش و نشاط و شادی ولی زندگی را از یاس و اضطراب و دلهره پر کردند. گفتند از کرامت انسان ولی شکستند حرمت دختران و جوانان.
سعید جلیلی در بخش جمع بندی برنامه گفت: کار سیاست خارجی دفاع از حقوق و منافع ملت و حقوق دانشمندان کشور است.
وی افزود: بحث های جدی می توان کرد که چگونه با سیاست خارجی می توان اشتغال ایجاد کرد و می شود ارزآوری کرد. امروز کشور ما یک موقعیت بسیار خوب دارد که در برخی از کالاها هاب منطقه بشود. ما امروز به مدد دانشمندان می توانیم هم بازارهای منطقه را بگیریم، هم قدرت کشور را ارتقا دهیم. ظرفیتهای کارخانههای آرد کشور با یک سوم کار می کند. می توان گندم را به داخل کشور آورد و آن را به آرد تبدیل کرد و آرد را صادر کنید. می توان از هند گندم بیاورید و آرد را به عراق صادر کنید. ۱۱ میلیارد دلار برای بازار صیفیجات وجود دارد که رقیب کنار رفته است. کشاورزان چقدر میتوانند از این فرصت استفاده کنند. می توانیم در زمینه سلامت ظرفیتهای بزرگ ایجاد کنیم.
جلیلی در پایان گفت: رئیس جمهور باید بتواند اجماع ایجاد کند. در سالهایی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم شاید بیشترین اختلاف بین قوای سه گانه وجود داشت اما بیشترین پناه هم به این دبیرخانه آمد و می توانست اجماع و همدلی ایجاد کند.
علیرضا زاکانی در بخش جمع بندی برنامه گفت: مردم عزیز ایران سال ۹۲ گفتند می خواهند قفل از زندگیتان باز کنند الان همان ها آمدند با ویترین تا دولت سوم آقای روحانی را تشکیل دهند.
وی افزود: مردم اجازه دیوارکشی ندهید. مردم چه در داخل و چه در خارج از کشور همه مردم کشور، ایرانی هستند. اجازه ندهید به نام مذهب و قومیت و جنسیت یا هر نام دیگری بین شما دیوار بکشند. تنها اتحاد و همبستگی و انسجام است که مردم را در کنار هم نگه می دارد.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: مردم عزیز اگر صدایم را بلند میکنم از درد است. وقتی میبینم به سادگی حق مردم را میخورند و یک آب رویش، داد که هیچ، فریاد میزنم. میگویند جلوی مردم ادعا و اختلاف نکنید، مردم این حرف یعنی خطاهای ما را به مردم نگویید. در واقع میگویند صدایش را در نیاورید. حتما به مردم میگویم.
زاکانی ادامه داد: عزیز و همکارم در تلویزیون دعوت به وحدت میکند ولی مشاورانش در ستادش اختلاف افکنی میکنند و میکروفن پرت میکنند. بعد اینجا عزیزم نهجالبلاغه میخواند. امیرالمومنین خطاب به یکی از یارانش نوشت: «تو هرگز نمیتوانی مدیریت کنی و پل افرادی میشوی که بر مردم ستم میکنند.» حضرت علی (ع) به ابوموسی اشعری گفت: «اگر میخواهی مذاکره کنی، مذاکره کن اما به عقل و تجربه تکیه کن.» کسی که به این دو تکیه نمیکند، شقی است. ببینید چگونه مذاکره کردید.
وی در پایان گفت: تنها اتحاد، همبستگی و وحدت است که موجب پیشرفت میشود. مردم ناامید نشوید آمدهام مشکلات کشور را با تکیه بر شما و توکل بر خدا حل کنم. نمونههای کارنامهام را بیان کردم. جمعه ۱۸ تیر (۸ تیر) همه پای صندوق بیایید حتی اگر به بنده رای ندهید یا به مخالف من رای میدهید. چون هر رای شما رای به خط امام (ره)، اصل انقلاب و شهدای پرواز اردیبهشت است.
پایان