یادداشت

اهمیت شفافیت در سرمایه‌گذاری

گذشته از تبلیغات منفی رسانه‌های خارجی که اصلاح آن الزاما دست ما نیست، می‌توان با تغییر عوامل اثرگذار بر جذب سرمایه خارجی، به کمک اقتصاد کشور آمد. مهم‌ترین عامل برای جذب سرمایه خارجی بیشتر، کاهش ریسک و بهبود شفافیت در ایران است. این شفافیت، هم در صورت‌های مالی و هم در بندهای قانونی ضروری است.

مهراد عباد

 

گذشته از تبلیغات منفی رسانه‌های خارجی که اصلاح آن الزاما دست ما نیست، می‌توان با تغییر عوامل اثرگذار بر جذب سرمایه خارجی، به کمک اقتصاد کشور آمد. مهم‌ترین عامل برای جذب سرمایه خارجی بیشتر، کاهش ریسک و بهبود شفافیت در ایران است. این شفافیت، هم در صورت‌های مالی و هم در بندهای قانونی ضروری است. سرمایه‌گذار خارجی که قصد همکاری با شرکت‌های ایرانی را دارد، نمی‌تواند به آمار شفافی درباره ظرفیت‌های بازار دست پیدا کند. ما در چرخش اطلاعات ضعیف عمل می‌کنیم و آمارها در ایران شفاف نیست. حتی این عدم شفافیت گریبان شرکت‌های داخلی را هم گرفته است. مثال ساده آن، اعلام فهرستی از اقلام ممنوعه وارداتی است. هرچند خبر افزایش تعداد کالاهایی که واردات آن ممنوع است از سوی سازمان توسعه تجارت اعلام شده، اما این سازمان، فهرست این اقلام را در اختیار واردکنندگان قرار نمی‌دهد. در این شرایط چطور از فعال اقتصادی انتظار داریم کار کند در حالی که ممکن است کالایی که وارد کرده یا قصد صادرات آن را دارد، به‌طور ناگهانی و بدون اطلاع‌رسانی در فهرست ممنوعه‌ها قرار بگیرد.

دو دفتره بودن شرکت‌های داخلی مثال بارزی از این مساله است. بیش از ۸۰ درصد از شرکت‌های ایرانی دو دفتر برای وضعیت مالی خود دارند و در واقع دو وضعیت متفاوت از چرخه مالی خود تهیه می‌کنند. یک وضعیت واقعی و وضعیت دیگر صرفا برای عرضه به سازمان‌هایی مثل مالیات است. این روند، مدت‌هاست که در ایران رواج دارد و تا زمانی که اصلاح نشود، نمی‌توان حضور گسترده سرمایه‌گذاران خارجی را انتظار داشت. امیدواریم با برداشتن گام‌هایی هر چند کوچک، زمینه جذب سرمایه خارجی را فراهم کنیم. از جمله اقداماتی که اخیرا انجام شده و می‌تواند جذب سرمایه خارجی را بهبود ببخشد، ایجاد کارگروهی در سازمان توسعه تجارت برای پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی است. عضویت در این نهاد بین‌المللی و هماهنگی بیشتر با اقتصاد جهانی، به توسعه همکاری‌های بین‌المللی کمک خواهد کرد. برای مثال ضعف تکنولوژی، نبود سرمایه‌گذاری خارجی، عدم حضور شرکت‌های تراز اول بین‌المللی در ایران مانند شل و… به دلیل تحریم‌ها و نکات دیگر باعث شده است که کشورمان در حوزه صنعت نفت و گاز از بسیاری از کشورها عقب بیفتد و در این بین نکته مهم این است که بخش مهمی از ذخایر گاز و نفت ایران مشترک است و در دوره‌ای که ما با ضعف رو‌به‌رو هستیم کشورهای دیگر همچون قطر به سرعت در حال برداشت هستند.

منبع: تعادل

تحریریه توسعه برند

“تحریریه توسعه برند” متشکل از تیمی حرفه‌ای از نویسندگان، ویراستاران و کارشناسان است که با ارائه مقالات تخصصی و پوشش خبری دقیق، مأموریت خود را در ارتقای دانش و توانمندی مخاطبان دنبال می‌کند. هدف ما همراهی شما در مسیر آگاهی، رشد و توسعه برندهای موفق است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا