ضرورت ایجاد سازوکارهای قانونی برای استفاده از واکسنهای تخصصی در مزارع ماهیان

پژوهشگر گروه فرآوردههای بیولوژیک دامی جهاد دانشگاهی با اشاره به چالشهای موجود در زمینه واکسیناسیون آبزیان و نبود الزام قانونی برای واکسیناسیون اجباری، بر ضرورت ایجاد سازوکارهای قانونی برای استفاده از واکسنهای تخصصی در مزارع ماهیان تأکید کرد.
مجید خانزاده، پژوهشگر گروه فرآوردههای بیولوژیک دامی جهاد دانشگاهی در گفتوگو با پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا، درباره واکسنهای تولیدی در این مرکز گفت: واکسهای ما واکسنهای پایهای باکتریایی هستند که برای درمان بیماریهای باکتریایی در ماهیان سردابی تولید میشوند. این بیماریها شامل استردوزیس، لاکتوکوزیسم، سینوزیست و دو بیماری استپ توکوزیس و ویبریزیس در ماهیان دریایی است.
صادرات واکسنها به روسیه و کشورهای دیگر
وی اظهار داشت: ما در تلاش هستیم که واکسنهای تولیدی خود را به سطح بینالمللی معرفی کنیم. در ماه گذشته، قبل از سال ۱۴۰۴، توافقاتی با کشور روسیه داشتیم و همین هفته گذشته توانستیم قراردادی برای صادرات واکسنها به این کشور امضا کنیم. همچنین، مذاکراتی با کشورهای عراق و کنیا نیز در دست انجام است.
چالشهای واکسیناسیون آبزیان و ضرورت الزام قانونی
خانزاده در خصوص چالشهای موجود در زمینه واکسیناسیون آبزیان گفت: در ایران، برخلاف واکسنهای طیور که به طور اجباری توسط سازمان دامپزشکی برای مزرعهداران تجویز میشود، در بخش آبزیان چنین الزامی وجود ندارد. ما واکسنها را به صورت توافقی به مزرعهداران تزریق میکنیم و این روند با نتایج مثبت همراه بوده است. واکسنها به دو روش غوطهوری و تزریقی به ماهیان تزریق میشود که روش تزریقی ایمنیزایی بیشتری دارد.
لزوم کاهش مصرف آنتیبیوتیک و ارتقای کیفیت گوشت
این پژوهشگر در ادامه با اشاره به مشکلات استفاده گسترده از آنتیبیوتیکها گفت: مصرف آنتیبیوتیک در کشور به شدت بالا رفته است و این موضوع میتواند باعث ایجاد مقاومت به آنتیبیوتیک در انسان شود. زمانی که آنتیبیوتیک به ماهی یا گوشت دامهای دیگر وارد میشود، این مواد در بافتها ذخیره شده و به بدن انسان منتقل میشوند. در این شرایط، درمان با آنتیبیوتیکها دیگر مؤثر نخواهد بود.
درخواست از سازمانهای مسئول برای الزام استفاده از واکسنها
خانزاده گفت: ما از سازمان دامپزشکی، شیلات و وزارت کشاورزی تقاضا داریم که به منظور کاهش مصرف آنتیبیوتیک و تولید گوشت سالم برای سفرههای مردم، الزام استفاده از واکسنهای تولیدی را اجرایی کنند. این کار میتواند به کاهش مصرف مواد شیمیایی و آنتیبیوتیکها کمک کند و سلامت جامعه را ارتقا دهد.
پایان