اقتصادی

صنعت حلال؛ فرصت مغفول‌مانده ایران در اقتصاد جهانی

در حالیکه ارزش بازار جهانی محصولات حلال به ۱۰۰ها میلیارد دلار می‌رسد، علیرغم وجود ظرفیت‌های گسترده در صنایع غذایی و دارویی، سهم ایران از بازار جهانی محصولات حلال به‌سختی به یک‌دهم درصد می‌رسد، اما اتاق بازرگانی استان البرز با همکاری نهادهای تخصصی، گام‌هایی عملی برای توسعه تجارت حلال برداشته است؛ رئیس اتاق بازرگانی استان البرز، ضمن تاکید بر ضرورت ترسیم نقشه‌ راهی عملیاتی، خواستار نقش‌آفرینی جدی‌تر ایران در این صنعت شد.

 گزارش پایگاه خبری توسعه برند به نقل از ایسنا، بعد از ظهر امروز (یکشنبه)، نشست خبری با موضوع ”همایش ملی توسعه تجارت صنعت حلال در بازارهای جهانی،  با هدف تبیین اهداف و اهمیت برگزاری همایش، هم‌افزایی رسانه‌ای و بررسی ظرفیت‌های پیش‌روی کشور در توسعه صنعت حلال در بازارهای جهانی برگزار شد.  پرهام رضایی- رئیس بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان البرز- ضمن اشاره به ظرفیت‌های قابل توجه ایران در حوزه محصولات حلال، تصریح کرد: با وجود برخورداری کشور از زیرساخت‌های گسترده در صنایع غذایی و دارویی، سهم ما از این بازار جهانی کمتر از یک‌دهم درصد است.

وی با بیان اینکه در کشور اسلامی زندگی می‌کنیم و بسیاری از کالاهای مصرفی ما در حوزه غذا و دارو ذاتاً حلال هستند، تاکید کرد: جایگاه ایران در بازار جهانی محصولات حلال باید بسیار فراتر از وضعیت فعلی باشد.  طی یک سال و نیم گذشته، موضوع توسعه صنعت حلال به‌صورت جدی در اتاق بازرگانی استان البرز مطرح شده و جلسات کارشناسی متعددی با سازمان ملی استاندارد، مرکز تحقیقات حلال و سایر نهادهای ذیربط برگزار شده است: این حرکت، با همراهی خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز و همچنین حمایت اتاق بازرگانی ایران و خانه صنعت، معدن ایران وارد فاز اجرایی شده است.

رضایی ضمن اشاره به اینکه در این چارچوب، ۳۱ اردیبهشت‌ماه و همزمان با هفته جهانی استاندارد، نخستین همایش تخصصی در حاشیه نمایشگاه بزرگ اگروفود برگزار خواهد شد، خاطرنشان کرد: این رویداد فرصتی برای هم‌افزایی فعالان اقتصادی و تبیین فرصت‌های صادراتی ایران در حوزه محصولات حلال خواهد بود. استان البرز با در اختیار داشتن حدود ۴۰۰۰ واحد تولیدی و صنعتی، بیش از ۱۶۰ برند ملی صنایع غذایی، و سهم ۶۵ درصدی از صنایع دارویی کشور، یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای پیشگامی در توسعه صادرات حلال است.

رئیس اتاق بازرگانی البرز اعلان کرد: بیش از ۳۰ هزار کانتینر صادرات سبزیجات و صیفی‌جات در سال گذشته، از این استان صورت پذیرفته که موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به پایتخت نیز بر این مزیت افزوده است.

وی با انتقاد از وضعیت فعلی کشورهای پیشتاز در صادرات محصولات حلال، تصریح کرد: جای تأسف دارد که کشورهای غیرمسلمان در صدر صادرکنندگان محصولات حلال قرار دارند، در حالی که ما با پتانسیل بالا، همچنان در حاشیه مانده‌ایم. بر همین اساس یکی از اهداف اصلی این همایش، نه‌تنها تبیین اهمیت موضوع، بلکه تعریف نقشه‌ راهی مشخص برای ورود منسجم و راهبردی ایران به بازار جهانی است.

رضایی معتقد است که با تداوم این حرکت، امکان برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی محصولات حلال در سطح اکسپو و تثبیت جایگاه ایران به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی این صنعت در منطقه، دور از دسترس نیست. اتاق البرز و خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز، آمادگی همکاری همه‌جانبه با بخش خصوصی و دولت در این مسیر است.

البرز، استان معین توسعه تجارت حلال و دروازه همکاری با بازارهای اوراسیا

در ادامه، رضا رضایی- رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز- به جایگاه استان البرز در نقشه صنعتی کشور اشاره کرده و گفت: البرز با وجود وسعت محدود، اما در حوزه صنایع مادر، غذا، دارو و حتی گردشگری دارای وزن ملی است. درک این موضوع کلید فهم این است که چرا استان می‌تواند پیش‌قراول توسعه صنعت حلال باشد. چهل سال از انقلاب اسلامی می‌گذرد، اما هنوز سهم ما از تجارت بین‌الملل به آن اندازه‌ای نیست که شایسته کشور اسلامی، شیعه، هوشمند و با چنین پتانسیل انسانی و طبیعی است. امروز صادرات دیگر فقط یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی است که برای اشتغال، مالیات، رونق سفره مردم و تثبیت اقتصاد ملی نیاز است.

رئیس خانه صمت استان البرز، خاطرنشان کرد: به کمک خانه صمت ایران، با پیگیری‌های انجام‌شده، استان البرز به‌عنوان استان معین برای دو محور کلیدی توسعه تجارت حلال که امروز شاهد آغاز آن هستیم و دیگری تفاهم‌نامه با مرکز تجارت بین‌المللی NCC روسیه تعیین شده است.

رضایی ضمن اشاره به امضای این تفاهم‌نامه در هفته گذشته، آن را مقدمه‌ای برای تقویت روابط تجاری ایران با کشورهای عضو سابق شوروی دانسته و افزود: به عنوان رئیس انجمن قطعه‌سازان، شاهد برگزاری موفق نمایشگاه‌های تخصصی در روسیه بودیم و امروز مسیر مذاکرات راهبردی با هدف توسعه تجارت کلان با این کشورها باز شده است. این مسیر می‌تواند صنعت حلال را نیز در بر گیرد. موفقیت‌های حاصل از این رویداد تنها با ایجاد زیرساخت و انسجام نهادی میسر می‌شود.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز در پایان ابراز امیدواری کرد که در سال آینده، همایش مشابهی با دستاوردهای ملموس‌تر برگزار شود و استان البرز بتواند به عنوان یک الگوی موفق در صادرات محصولات حلال و توسعه روابط تجاری منطقه‌ای معرفی شود.

ادامه دارد…

رضا کاظمی اصل

به‌عنوان خبرنگار حوزه تولید و تجارت، تمرکز من بر پوشش اخبار و تحلیل‌هایی است که نقش اصلی را در شکل‌گیری بازارها و صنایع ایفا می‌کنند. با ارائه اطلاعات دقیق و موثق از تولید و تجارت داخلی و بین‌المللی، هدف من کمک به آگاهی بیشتر مخاطبان درباره مسیرهای رشد اقتصادی است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا