شایعه نسبت تینا پاکروان به رئیس سابق ساواک از کجا آمد؟

حسن پاکروان، دومین رئیس ساواک، تنها فرزند خانواده و پدر یک دختر به نام سعیده است. سعیده نیز فرزندی ندارد. بنابراین، هیچ ارتباط نسبی اعم از فرزند، نوه یا برادرزاده بین تینا پاکروان و حسن پاکروان وجود ندارد.
به گزارش توسعه برند؛ همزمان با پخش نخستین قسمتهای سریال «تاسیان» در شبکه نمایش خانگی، موجی از انتقادات گسترده علیه این اثر شکل گرفت که در نهایت منجر به توقف پخش آن شد. این حملات که به نظر میرسید کاملاً سازمانیافته باشد، کارگردان سریال، «تینا پاکروان بوشهری» را هدف قرار داد. در این میان، فاطمه ترکاشوند، که در برخی رسانهها از او به عنوان خبرنگار اصولگرا یاد شده است، به تاریخ چهارم اسفند ۱۴۰۳ در شبکه اجتماعی ایکس شایعهای بیاساس مطرح کرد. او تلاش داشت تا با طرح این ادعا، نه تنها سریال «تاسیان»، بلکه کلیه آثار پیشین و احتمالی کارگردان را زیر سؤال ببرد.
شایعه مذکور به نسبت خانوادگی تینا پاکروان با حسن پاکروان، دومین رئیس ساواک در سالهای ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۳ اشاره داشت. ترکاشوند با انتشار عکسی از حسن پاکروان ادعا کرد: «آقا من اندکی مطالعات تاریخی دارم و یادم اومد اسم خانوم کارگردان رو قبلاً دیدم و ذهنم درگیر شد. صرفاً یه سؤال هستها، یه فرضیه… احیاناً کارگردان با دومین رئیس ساواک نسبت فامیلی ندارن؟»
این ادعا به سرعت دستاویزی برای مخالفان سریال شد. گروهی تینا پاکروان را دختر حسن پاکروان معرفی کردند، برخی او را برادرزاده رئیس سابق ساواک دانستند و برخی دیگر وی را نوه حسن پاکروان خواندند. هدف مشترک همه این ادعاها، تلاش برای القای این بود که کارگردان قصد دارد با ساخت «تاسیان»، اقدامات پدر، عمو یا پدربزرگش را تطهیر کند.
این شایعات و حملات هدفمند علیه سریال «تاسیان» و کارگردان آن، فضای شبکههای اجتماعی را متأثر و نقدهای غیرواقعی را به محور اصلی گفتگوها تبدیل کرد.
اما پاسخ:
۱- دنباله فامیلی «تینا پاکروان»، «بوشهری» است (که در سطور فوق مخصوصا آوردم) یعنی نام و فامیل کامل او «تینا پاکروان بوشهری» است و اصلیت این کارگردان جوان به بوشهر برمیگردد و اساسا نمیتواند با حسن پاکروانی که جد اندر جدش تبریزی بودند نسبتی داشته باشد.
۲- بستری که سریال در آن روایت میشود سال ۵۶ است. در این دوران نعمتالله نصیری ریاست ساواک را برعهده دارد و ۱۳ سال از زمانی که پاکروان رئیس این سازمان بوده گذشته. بگذریم از اینکه در طول این ۱۳ سال به تناسب تغییر شرایط کشور و حرکت شاه از سمت سلطنت به حکومت ناگزیر این سازمان نیز چهرهای امنیتیتر و خشنتر به خود گرفته است و با عملکردش با سالهای نخست تاسیس کاملا تفاوت دارد.
۳. حسن پاکروان دومین رئیس ساواک تنها فرزند فتحالله پاکروان (ملقب به مشیرحضور نوه دختری میرزا تقیخان امیرکبیر) است. یعنی برادر و خواهری ندارد، خودش نیز یک فرزند به نام سعیده دارد که زاده فرانسه است، رماننویس برجستهای است و اکنون در آمریکا سکونت دارد و ۸۳ سال از سنتش میگذرد. سعیده نیز هیچ فرزندی ندارد. پس تینا پاکروان نه میتواند فرزند حسن پاکروان باشد، نه نوهاش و نه حتی برادرزادهاش.
در نهایت خطاب به آن خانم خبرنگاری که خود را در شبکه ایکس «خبرنگار»، «اصولگرا»ی «پرسشگر» با «اندکی مطالعات تاریخی» خوانده، و به زعم خود با این توییتش به قلب دشمن (فرضی) شلیک کرده، باید گفت که در دو سطر تهمت تلویحی که زدی و به قول معروف حرفی را زمین انداختی تا صاحبانش بردارند و ابزار دستی کنند برای توقیف این سریال، نه اصولی دیده میشود، نه شأنی از خبرنگاری و نه ردی از پرسشگری. ضمن اینکه دانستن این نکته که پاکروان رئیس ساواک بود نیازی به حتی اندک مطالعه تاریخ هم ندارد، نکتهایست که هرساله با سالگرد پیروزی انقلاب تکرار میشود.
ذهن انسان جستوجوگر گوگل نیست که هر دو واژه شبیهی را بالا بیاورد، ذهن انسان، به ماهو انسان (که از ربات متمایزش میکند) نخست اطلاعات را پردازش میکند و سپس آنها را ارائه میدهد.
اگر بنا شود بر مبنای چنین اصولی! حکم صادر کرد چطور است اعلام کنند علاوه بر «پاکروان» همه «نصیری»ها و «مقدم»ها و «ثابتی»های ایران را به صف کنند، کسی چه میداند، شاید برخی از آنان نسبت دوری با این مسئولان ساواک داشته باشند! «گر حکم شود که مست گیرند/ در شهر هرآن که هست گیرند»