یادداشت

سختی‌های تحریم داخلی

علاوه بر تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی که به اقتصاد ایران تحمیل شده، ما با سیاست‌های خودتحریمی هم به اقتصاد کشور ضربه می‌زنیم. نپیوستن ایران به FATF جزو همان موارد خودتحریمی‌هاست. در ۱۰ سال گذشته، نرخ خالص تشکیل سرمایه در کشور، منفی بوده است.

سعید تاجیک

 

علاوه بر تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی که به اقتصاد ایران تحمیل شده، ما با سیاست‌های خودتحریمی هم به اقتصاد کشور ضربه می‌زنیم. نپیوستن ایران به FATF جزو همان موارد خودتحریمی‌هاست. در ۱۰ سال گذشته، نرخ خالص تشکیل سرمایه در کشور، منفی بوده است. یعنی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشور اتفاق نمی‌افتد.

از طرفی مراودات بانکی با کشورهای هدف مشکل دارد. پول حاصل از صادرات با طی مسیرهای مختلف به دست صادرکننده می‌رسد. واردات هم از طریق شرکت‌های مختلف و با جابه‌جایی و پیچیدگی‌های زیادی صورت می‌گیرد. این وضعیت هزینه مراودات بانکی را بیشتر می‌کند.

مهم‌ترین دلیل پیش آمدن این وضعیت، عدم پیوستگی کشور با سیستم بانکی دنیاست. اگر بخواهیم با بانک‌های جهانی و سیستم مراودات مالی دنیا ارتباط داشته باشیم، باید قواعد FATF را بپذیریم. پیوستن به FATF مشکلی برای کشور ایجاد نمی‌کند. باید سیاستگذاران بپذیرند که اگر می‌خواهند رشد اقتصادی داشته باشیم، بدون ارتباط با شبکه بانکی جهان، این مراودات تجاری ممکن نیست.

 FATF همان زیرساختی است که برای روابط تجاری با دنیا باید به آن بپیوندیم. تحریم‌های بین‌المللی و عدم پیوستن ایران به FATF در ابعاد مختلف اقتصاد اثر گذاشته است. شرکت‌های بزرگ به دلیل تحریم‌ها با ایران کار نمی‌کنند. از طرفی به دلیل اینکه حساب بانکی مشخصی در کشورهای مختلف دنیا نداریم، از حضور در مجامع بین‌المللی کنار گذاشته شده‌ایم. دلیل به وجود آمدن این وضعیت هم این است که ما امکان پرداخت حق عضویت برای حضور در مجامع مختلف بین‌المللی را نداریم و FATF زیرساخت این کار است.

مساله کمبود انرژی از وضعیت ناترازی عبور کرده که عبارت ناترازی برای حدود ۵هزار مگاوات عدم تعادل عرضه و تقاضای برق مناسب است و آنچه امروز با آن مواجه هستیم، ابربحران انرژی است که احتمالا وضعیت آن برای سال‌های پیش رو وخیم‌تر شده و البته برنامه‌ای هم برای تعدیل آن مشاهده نمی‌شود. عمده زیان ناشی از عدم دسترسی به انرژی کافی به صنعت منتقل می‌شود و چنانچه برای آن چاره‌اندیشی صورت نگیرد، موج بیکاری هم شکل خواهد گرفت.

این شایسته نیست که برق در صنعت دو الی سه روز در هفته قطع باشد و از سوی دیگر، بیمه و مالیات این صنایع نیز به موقع دریافت شود. ما در اتاق تهران پیشنهادی برای ارایه به دولت تهیه‌ کرده‌ایم که مانند دوران کرونا یک بسته حمایتی برای صاحبان بنگاه‌ها در نظر گرفته شود. در حال حاضر ۵۰ هزار انشعاب غیرمجاز وجود دارد و همچنین گفته می‌شود که ۱۲۰۰ مگاوات برق نیز صرف استخراج رمزارز می‌شود. این موارد اتلاف می‌تواند مسائل بخشی از صنعت را برطرف کند، اما ظاهرا امکان برخورد با این مصارف غیرمجاز وجود ندارد.

منبع: تعادل

تحریریه توسعه برند

“تحریریه توسعه برند” متشکل از تیمی حرفه‌ای از نویسندگان، ویراستاران و کارشناسان است که با ارائه مقالات تخصصی و پوشش خبری دقیق، مأموریت خود را در ارتقای دانش و توانمندی مخاطبان دنبال می‌کند. هدف ما همراهی شما در مسیر آگاهی، رشد و توسعه برندهای موفق است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا