رشد هشت درصدی و دخالت دولت

فعالان اقتصادی در بهمن سال گذشته خدمت مقام معظم رهبری رسیدند، ایشان به صراحت اشاره کردند که رشد ۸ درصدی، توسط بخش خصوصی محقق میشود. این جمله کلیدی سه فراز دارد؛ اول اینکه هدفگذاری کاملا مشخص است که رشد ۸ درصدی است، دوم اینکه مجری این کار بخش خصوصی است و تاکید بر استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی در حوزه اجرا و عمل است.
فعالان اقتصادی در بهمن سال گذشته خدمت مقام معظم رهبری رسیدند، ایشان به صراحت اشاره کردند که رشد ۸ درصدی، توسط بخش خصوصی محقق میشود. این جمله کلیدی سه فراز دارد؛ اول اینکه هدفگذاری کاملا مشخص است که رشد ۸ درصدی است، دوم اینکه مجری این کار بخش خصوصی است و تاکید بر استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی در حوزه اجرا و عمل است. فراز سوم این است که دولت، وزارت نیرو، ساتبا و مجلس و دستگاههای ذیربط، باید بسترساز و حامی تجلی ظرفیتهای بخش خصوصی باشند. دولت باید از هرگونه دخالت پرهیز کند و فقط حمایت و بسترسازی انجام دهد. ما به رشد ۸ درصدی و این ماموریت دسترسی خواهیم یافت. در حوزه معدن، ۸۱ نوع ماده معدنی داریم که جزو ۱۰ کشور برتر دنیا هستیم. ۳۷ میلیارد تن ذخایر کشف شده معدنی داریم، در بخش گاز مقام دوم و در بخش نفت مقام سوم دنیا را داریم. در صنعت برق به لحاظ توانمندی در تولید تجهیزات جزو برترین کشورهای دنیا هستیم؛ البته امروز ناترازی داریم؛ ولی همچنان به لحاظ ظرفیت منسوب، جزو برترین کشورهای منطقه هستیم.
این ظرفیتهای مورد اشاره، به تحقق رشد ۸ درصد اقتصادی کمک میکند، اما رشد اقتصادی ملزوماتی هم دارد. اگر نگویم مهمترین شاخص برای رشد اقتصادی تامین برق پایدار است، حتما جزو مهمترین شاخصهاست و از ملزوماتی که برای رشد اقتصادی باید وجود داشته باشد. ما نمیتوانیم از بخش معدن، کشاورزی و صنعت و بخشهای دیگر اقتصادی انتظار داشته باشیم که برق پایدار نداشته باشند، اما این ماموریت را محقق کنند. پس این بخش، بخش بسیار مهم و استراتژیک است. در سالهای اخیر با عارضه ناترازی مواجه هستیم و در پیک مصرف با ۷۹ هزار و ۸۰۰ مگاوات مصرف، برآوردها نشان میدهد که حدود ۱۷ هزار مگاوات ناترازی داشتهایم. البته در مقاطعی بیشتر از این هم شده و این آمار بالاتر هم رفته است. تلقی این بود که با خاموش کردن صنایع این موضوع مدیریت میشود. وقتی ما روند توسعه در دنیا را بررسی میکنیم، میبینیم رشد فزایندهای در این حوزه رقم خورده است و در لبه تکنولوژی حرکت میکند. تجهیزات و کالاهایی که در این زمینه تولید میشود هر روز بر مبنای فناوریهای نوین و تکنولوژیهای نوین در حال تغییر روبهرشد است. این موارد قیمت تمام شده را پایین میآورد، یعنی توجیه اقتصادی در حوزه تجدیدپذیرها هر روز در حال افزایشپیدا کردن است. به لحاظ محیط زیستی، به لحاظ کاهش آلایندگی نیز در دنیا بسیار مورد توجه است. مهمترین نکتهای که اشاره کردم، این است که سوختی در آن مصرف نمیشود، طبیعتا با توجه به ناترازیهایی که در حوزه تامین سوخت نیروگاههای کشور وجود دارد، این نکته خیلی اهمیت دارد که انرژیهای تجدیدپذیر سوخت مصرف نمیکنند.
منبع: تعادل