اپل برای تأمین آهنرباهای خاکی کمیاب قرارداد ۵۰۰ میلیون دلاری با یک شرکت آمریکایی امضا کرد
پس از محدودیتهای صادراتی چین، اپل با سرمایهگذاری بر روی یک تأمینکننده داخلی، به دنبال کاهش ریسک زنجیره تأمین و تضمین دسترسی به این مواد حیاتی برای تولید محصولات خود است.

شرکت اپل قراردادی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار با یک شرکت آمریکایی برای تأمین آهنرباهای خاکی کمیاب امضا کرده است. این قرارداد پس از آن صورت میگیرد که چین، بزرگترین تولیدکننده جهانی، صادرات این مواد حیاتی و کمیاب را که در تولید قطعات الکترونیکی ضروری هستند، محدود کرد.
این حمایت از سوی یکی از باارزشترین شرکتهای جهان، پس از آن انجام میشود که شرکت امپی متریالز (MP Materials)، که تنها معدن فعال خاکی کمیاب در آمریکا را در اختیار دارد، هفته گذشته یک قرارداد چند میلیارد دلاری با وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) منعقد کرد. بر اساس آن قرارداد، پنتاگون به بزرگترین سهامدار این شرکت تبدیل خواهد شد. هدف هر دو قرارداد، کاهش ریسکهای زنجیره تأمین پس از محدودیتهای صادراتی چین است که در اوایل سال جاری در پاسخ به تعرفههای گسترده دونالد ترامپ اعمال شد.
این قرارداد که روز سهشنبه اعلام شد، جریان پایدار و مستقلی از آهنرباهای خاکی کمیاب را برای اپل، بدون وابستگی به چین، تضمین میکند. به گفته تحلیلگران، هزینهای که اپل برای حمایت از تولید این آهنرباها در آمریکا میپردازد، در مقایسه با ریسک بلندمدت از دست دادن کامل دسترسی به این قطعات حیاتی، ناچیز است.
گریسلین باسکَران (Gracelin Baskaran)، مدیر برنامه امنیت مواد معدنی حیاتی در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، میگوید: «ما در دورهای هستیم که مدیران اجرایی حاضرند برای داشتن یک زنجیره تأمین قابل اعتماد، هزینه قابل توجهی بپردازند. آنها نمیخواهند با توقف تولید مواجه شوند.»
مواد خاکی کمیاب (Rare earths) گروهی متشکل از ۱۷ فلز هستند که برای ساخت آهنرباهایی که نیرو را به حرکت تبدیل میکنند، استفاده میشوند؛ از جمله قطعاتی که باعث لرزش (vibrate) در تلفنهای همراه میشوند. این مواد همچنین در تولید سلاح، خودروهای الکتریکی و بسیاری دیگر از دستگاههای الکترونیکی کاربرد دارند.
جزئیات قرارداد و اهداف استراتژیک
چین در ماه آوریل در واکنش به تعرفههای ترامپ، محدودیتهایی بر صادرات مواد خاکی کمیاب اعمال کرد. اگرچه آمریکا و چین در ماه ژوئن به توافقی دست یافتند که بخش زیادی از این اختلافات را حل کرد، اما تنشهای تجاری گستردهتر همچنان بر لزوم یافتن منابع تأمین خارج از چین تأکید دارد.
به عنوان بخشی از این توافق، اپل مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار را به عنوان پیشپرداخت به شرکت امپی برای تأمین آهنرباهایی که تحویل آنها از سال ۲۰۲۷ آغاز میشود، پرداخت خواهد کرد. دو شرکت جزئیاتی در مورد مدت زمان قرارداد یا حجم آهنرباهای مورد توافق فاش نکردهاند.
این توافقنامه بر تولید آهنربا از مواد بازیافتی تأکید دارد که همسو با هدف بلندمدت اپل برای پایان دادن به وابستگی خود به صنعت معدنکاری است. این آهنرباها در کارخانه شرکت امپی در فورت وورث تگزاس و با استفاده از آهنرباهای بازیافت شده در مجتمع معدنی این شرکت در مانتین پَس کالیفرنیا تولید خواهند شد.
تیم کوک (Tim Cook)، مدیرعامل اپل، در بیانیهای گفت: «مواد خاکی کمیاب برای ساخت فناوریهای پیشرفته ضروری هستند و این همکاری به تقویت زنجیره تأمین این مواد حیاتی در داخل ایالات متحده کمک خواهد کرد.»
باب اودانل (Bob O’Donnell)، رئیس شرکت تحقیقاتی TECHnalysis Research، این اقدام را «کاملاً منطقی» توصیف کرد، زیرا اپل به مقادیر زیادی از این آهنرباها برای دستگاههای خود نیاز دارد. او افزود: «به علاوه، تمرکز بر یک تأمینکننده مستقر در آمریکا، به بهبود جایگاه اپل در واشنگتن کمک میکند.»
اپل اعلام کرده است که این قرارداد بخشی از تعهد سرمایهگذاری چهار ساله ۵۰۰ میلیارد دلاری این شرکت در آمریکا است. پیش از این، اپل با تهدیدهایی از سوی ترامپ در مورد تولید نشدن آیفون در خاک آمریکا مواجه شده بود، هرچند بسیاری از تحلیلگران معتقدند ساخت آیفون در آمریکا با توجه به هزینههای نیروی کار و زنجیره تأمین فعلی گوشیهای هوشمند، امکانپذیر نیست.
اپل مشخص نکرده است که از این آهنرباها در کدام یک از محصولات خود استفاده خواهد کرد. شرکت امپی اعلام کرد که این قرارداد آهنربای لازم برای صدها میلیون دستگاه را تأمین میکند که بخش قابل توجهی از خطوط تولید هر یک از محصولات اپل را تشکیل میدهد.
شرکت امپی متریالز، مستقر در لاس وگاس، در حال حاضر به استخراج و فرآوری مواد خاکی کمیاب مشغول است و انتظار دارد تولید تجاری آهنربا در کارخانه تگزاس خود را تا پایان سال جاری میلادی آغاز کند.