
در نمایشگاه خودروی شانگهای امسال، حضور پررنگ برندهای چینی و بینالمللی با معرفی مدلهایی پیشرفته و ارزانتر از تسلا، نهتنها رقابت را در بزرگترین بازار خودرو برقی جهان داغتر کرده، بلکه سلطه برند تسلا را با چالش جدی روبهرو ساخته است؛ همه اینها در حالی است که مقررات جدید چین، مسیر تبلیغات فناوریهای خودران را برای هر برند دشوارتر از همیشه کرده است.
به گزارش توسعه برند، بیش از ۷۰ برند خودروسازی چینی و بینالمللی قرار است در نمایشگاه خودروی شانگهای این هفته بیش از ۱۰۰ مدل جدید یا بهروزشده را معرفی کنند؛ رقابتی که در بزرگترین بازار خودروهای برقی و هیبریدی جهان شدت بیشتری یافته است.
برندهای پرفروش چینی مانند BYD و جیلی قرار است از ۲۳ آوریل تا ۲ مه در مرکز توجه نمایشگاه باشند، در حالی که خودروسازان خارجی، از جمله برندهای فولکس واگن، نیسان، تویوتا و کادیلاک (زیرمجموعه جنرال موتورز)، برای جلب نگاه رسانهها و مشتریان رقابت میکنند.
با ادامه جنگ قیمتی چندین ساله در چین، فناوریهای خودران نسل جدید حالا خط مقدم رقابت برای فروش و سود خودروها شدهاند. اما برنامه برندها برای تبلیغ سیستمهای پیشرفته رانندگی خودکار در شانگهای، پس از تصادف مرگبار سدان برقی شیائومی SU7 در ماه مارس، با شوک از سمت دولت چین روبهرو شد. مقامات چین استفاده از عبارات «هوشمند» یا «خودران» را در تبلیغات به شدت محدود کردند.
در حادثه مزبور، خودروی مذکور پس از برخورد به ستون سیمانی و آتشسوزی، سه نفر را به کام مرگ کشید؛ این اتفاق پس از تلاش راننده برای کنترل خودرو از سیستم کمکراننده رخ داد.
SU7 که کمی پیش از نمایشگاه پکن سال گذشته رونمایی شد، به سرعت به پرچمدار فروش تبدیل شد و حتی از مدل ۳ تسلا نیز پیشی گرفته و تاکنون بیش از ۲۱۵ هزار دستگاه فروش داشته است. این حادثه باعث شد که برندهای چینی مانند BYD و Zeekr مجبور به تغییر تاکتیک در تبلیغات شوند و به جای مانور بر قابلیتهای خودران، بر ایمنی و احتیاط راننده تاکید کنند.
امروزه سیستمهای کمکراننده به ابزار حیاتی برای تمایز برندها در بازار شلوغ خودروهای برقی چین بدل شدهاند. برند BYD، بزرگترین تولیدکننده خودرو برقی و هیبریدی کشور، رقابت را در این حوزه با ارائه رایگان سیستم «چشم خدا» در همه مدلهایش حتی مدلهای ارزانقیمت شتاب داده است.
تحلیلگر شرکت Jato Dynamics میگوید: «همه برندها BYD را برای جنگ قیمتی سرزنش میکنند، اما این برند همان راهبرد را برای کمکرانندهها در پیش گرفته و همه رقبا را تحت فشار قرار داده است.»
در همین حال، مقامات چینی در فوریه نصب آپدیتهای نرمافزاری سیستم کمکراننده بدون تأیید دولت را ممنوع کردند. این موضوع باعث شد برند تسلا امکان استفاده آزمایشی رایگان از نرمافزار “Full Self Driving” را در چین متوقف و چند روز بعد نام آن را به «رانندگی هوشمند» تغییر دهد.
برند هواوی هم، به عنوان تامینکننده نرمافزار و شریک خودروسازی با ۸ مدل مختلف، هفته گذشته کارزاری برای تاکید بر لزوم احتیاط رانندگان هنگام استفاده از فناوری کمکراننده راهاندازی کرد. در رویدادی مشترک با چری و برند لئوکسید، سفیر برند این پروژه، لیو ییفی، بر اهمیت ایمنی تاکید کرد.
در نمایشگاه شانگهای، برند Zeekr زیرمجموعه جیلی، نخستین مدل خود مجهز به سطح ۳ کمکراننده را معرفی میکند که امکان رانندگی بدون دخالت دست را در بزرگراهها و خیابان شهری میدهد اما همچنان باید راننده بر مسیر نظارت کامل داشته باشد. با این حال، کنفرانس خبری این برند اکنون بجای این فناوری، بر معرفی مدلهای هیبریدی و فناوریهای باتری تمرکز دارد.
دولت چین همچنین استانداردهای باتری خودروهای برقی را برای کاهش خطر آتشسوزی و انفجار سختگیرانهتر کرده است.
آماج برند تسلا از سوی رقبای چینی
جدای از چالشهای مقرراتی، صنعت خودروهای «انرژی نو» چین، شامل خودروهای تمام برقی و هیبریدهای مختلف، رکوردشکنی در فروش را تجربه میکند. فروش محصولات برقی اکنون بیش از نیمی از بازار خودروی چین را تشکیل میدهد؛ رقمی که بسیار بالاتر از سهم بازار در ایالات متحده، اروپا و اغلب کشورهای دنیا است؛ رقمی که دولت چین برای سال ۲۰۳۰ هدفگذاری کرده بود و زودتر به آن دست یافته است.
در این هفته، بیش از ۱۲ مدل جدید کراساوور برقی با قیمت رقابتی مستقیم با مدل Y تسلا در نمایشگاه شانگهای رونمایی میشوند. رشد این مدلها چالش بزرگتری برای برند تسلا در چین و عرصه جهانی خواهد بود. سهم بازار تسلا از ۱۵ درصد بازار خودروهای برقی چین در سال ۲۰۲۰ به ۹ درصد در سهماهه اول امسال کاهش یافته و فروش جهانی این برند هم برای اولین بار سال گذشته افت کرد.
در اروپا و آمریکا نیز افت فروش سرعت بیشتری پیدا کرده که بخشی از آن، به دلیل واکنشهای منفی عمومی به سیاستهای جنجالی ایلان ماسک به عنوان مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بوده است. تسلا از سال ۲۰۲۱ به دنبال اعتراض یک مشتری از حضور در نمایشگاههای خودروی چین انصراف داده و روند معرفی مدلهای جدیدش بسیار کندتر از رقبای چینی است.
بسیاری از رقبای مدل Y که این هفته رونمایی میشوند امکانات باتری، کمکراننده و سرگرمی داخل خودرو پیشرفتهتر و قیمت پایینتری نسبت به تسلا دارند؛ مانند مدل G6 برند Xpeng و مدل E6 برند Zeekr.
به گزارش رویترز، در حالی که انتظار میرفت شیائومی مدل YU7 را رونمایی کند – مدلی که برخی کارشناسان آن را تهدید بزرگ برای مدل Y میدانستند – اما این برند تنها مدلهای SU7 و SU7 Ultra را در نمایشگاه به نمایش میگذارد و قرار نیست رویداد خبری برگزار کند.
تحلیلگر مستقل صنعت خودرو، لی زینگ، این رقبای جدید چینی را «قاتلان مدل Y» توصیف کرد و گفت: «این فشار یکباره بر محبوبترین برند تسلاست. شکست مدل Y فقط کار یک خودرو نخواهد بود؛ بلکه ۱۲ یا ۱۳ مدل دیگر نیز از راه میرسند.»