برند اینتل: فرصتی برای احیا یا تسلیم در برابر فشارهای مالی؟

دولت ترامپ احتمالاً از مدیریت کارخانههای برند اینتل توسط شرکت تایوانی TSMC حمایت نخواهد کرد. این معامله که با هدف احیای موقعیت اینتل در صنعت تراشهسازی مطرح شده، میتواند به تغییر مسیر استراتژیک این برند منجر شود.
به گزارش توسعه برند به نقل از رویترز، یکی از مقامات کاخ سفید اعلام کرد که ممکن است دولت دونالد ترامپ از فعالیت یک شرکت خارجی در کارخانههای تولید تراشه اینتل (INTC.O) در آمریکا حمایت نکند.
این اظهارات در پاسخ به گزارشی از بلومبرگ منتشر شد که در آن گفته شده بود شرکت تایوانی TSMC (۲۳۳۰.TW)، بزرگترین تولیدکننده قراردادی تراشه در جهان، به درخواست ترامپ در حال بررسی خرید سهام کنترلی در کارخانههای اینتل است.
این مقام کاخ سفید توضیح داد: «اگرچه دولت ترامپ از سرمایهگذاری و ساختوساز شرکتهای خارجی در داخل ایالات متحده حمایت میکند، اما بهاحتمال زیاد از مدیریت شرکتهای خارجی بر کارخانههای اینتل پشتیبانی نخواهد کرد.»
پیشتر، بلومبرگ گزارش داده بود که تیم ترامپ این ایده را در جلساتی با مقامات TSMC مطرح کرده و این شرکت تایوانی به ایده مذکور پاسخ مثبتی داده است.
این مقام کاخ سفید از اظهار نظر مستقیم درباره اینکه آیا تیم ترامپ چنین پیشنهادی را مطرح کرده یا خیر خودداری کرد. همچنین، او به پرسشها درباره اینکه آیا TSMC از طریق ایجاد یک نهاد مشترک در آمریکا قادر به همکاری با اینتل خواهد بود یا نه، پاسخی نداد.
چالشهای بازگشت برند اینتل به دوران اوج
این معامله، که همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد، میتواند به نوعی یک خط نجات مالی برای اینتل باشد. این شرکت در تلاش است تا شکوه از دست رفته خود در تولید تراشهها را بازیابد. اینتل، بهرغم صرف میلیاردها دلار برای تبدیلشدن به یک تولیدکننده قراردادی تراشه، نتوانسته از رونق هوش مصنوعی بهرهبرداری کند و هنوز این تحول را عملیاتی نکرده است.
بر اساس گزارشها، هنوز مشخص نیست اینتل با چنین معاملهای موافق باشد. به گفته بلومبرگ، این همکاری ممکن است شامل دخالت طراحان بزرگ تراشه آمریکایی بهعنوان سرمایهگذاران باشد و حمایت دولت آمریکا را نیز به همراه داشته باشد. همچنین، گزارش افزوده که این سرمایهگذاری صرفاً تحت مالکیت یک شرکت خارجی نخواهد بود.
در همین زمینه، شرکت تحقیقات Baird در یادداشتی اعلام کرده که کارخانههای اینتل ممکن است به یک نهاد جدید تبدیل شوند که بهطور مشترک در اختیار اینتل و TSMC قرار بگیرد. این شرکت تایوانی نیز با تأمین مهندسان خود میتواند از کارآمد بودن کارخانهها اطمینان حاصل کند.
در یادداشت Baird آمده است:
“اینتل از طریق چنین توافقی میتواند از فشارهای نقدینگی به شدت رهایی پیدا کند و توجه خود را بر طراحی و راهحلهای پلتفرمی متمرکز کند. کارخانهها نیز میتوانند شرکتهای تراشه بدون کارخانه (Fabless) را جذب کرده و بر تولید مطمئن و متکی به مناطق ژئوپلیتیکی متمرکز شوند.”
چالشهای احتمالی توافق
در صورت پذیرش این توافق از سوی TSMC، تغییرات عمدهای در عملیات کارخانههای اینتل ضروری خواهد بود. هر تولیدکننده تراشه روشها و تکنیکهای خاص خود را دارد که برای بهرهبرداری از کارخانهها استفاده میکند، و TSMC برای مدیریت «فبهای» اینتل مجبور به آشکارسازی برخی از فرآیندها و تکنیکهای اختصاصی خود برای کارمندان اینتل خواهد بود.
از سوی دیگر، اینتل باید این واقعیت را بپذیرد که عملیات تولید آن به یک نهاد کاملاً متفاوت تبدیل خواهد شد. همچنین، احتمال مدیریت کامل کارخانههای اینتل توسط TSMC، سؤالاتی را دربارهی استراتژی کلیدی اینتل در طراحی و تولید تراشهها بهوجود میآورد. اکثریت تولیدکنندگان تراشه «بدون کارخانه (Fabless)» هستند و تولید آنها به شرکتهایی مانند TSMC سپرده میشود که صرفهجوییهای عمدهای در هزینهها ایجاد میکنند.
متیو برایسون، تحلیلگر شرکت Wedbush Securities، در این زمینه گفت:
“اگر اینتل در این مسیر پیش برود، روی تبدیل شدن به یک شرکت طراحی نیمههادی متمرکز خواهد شد و در نهایت شبیه شرکتهایی مانند Broadcom یا AMD خواهد شد.”
TSMC و اینتل از هرگونه اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کردند.