اقتصادی

امکان تسریع جریان تولید و تجارت وجود دارد

توسعه برند به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان – شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور با حضور رئیس و هیات رئیسه اتاق ایران برگزار شد. در این جلسه صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران با اشاره به تجاوز ناجوانمردانه به خاک ایران، گفت: برخی چالش‌ها به دنبال جنایات غیرانسانی و غیرقانونی به ایران، اتفاق افتاد. تعدادی از فرماندهان، برخی از دانشمندان و عده‌ای از مردم شرافتمند و غیرتمند ایرانی به شهادت رسیدند و همگی روزهای سنگین و تجربه تلخی را پشت سر گذاشتیم و مایه تأسف بود که دنیا و سازمان‌های بین‌المللی نسبت به این جنایات واکنش لازم را نشان ندادند و حتی ساکت بودند.

او ادامه داد: همین جنایات را سال‌هاست که در دیگر کشورها از جمله لبنان شاهد هستیم و هیچ نهادی واکنش نمی‌دهد؛ اما با کوچک‌ترین اتفاقی در برخی کشورها می‌بینیم که همه این سازمان‌ها با عنوان حفظ حقوق بشر به صدا درمی‌آیند.

رئیس اتاق ایران همچنین به هم‌دلی، وفاق ملی و حضور مردم در کنار هم اشاره و تصریح کرد: در اتاق ایران به طور مرتب با تیم نظارتی اتاق اصناف با هدف تأمین کالاهای اساسی، جلسه داشتیم و باید قدردان فعالیت‌های شبانه‌روزی این افراد باشیم. از همه استان‌ها گزارش‌ها دریافت می‌شد و بر اساس تلاش‌های بی‌وقفه، کمبودی در توزیع کالاهای اساسی تجربه نکردیم. از طرفی کمک‌های مردمی را نیز شاهد بودیم که به دلیل برخی محدودیت‌های بانکی امکان پرداخت وجه نبود و با این وجود عرضه کالاها صورت می‌گرفت. این‌گونه مردم ایران صاحب یک تمدن بزرگ بودن را به منصه‌ظهور رساندند.

او ادامه داد: در مذاکرات با مسئولان اتاق تعاون و اتاق اصناف سعی شد کالاهای اساسی که نیاز استان‌های مسافرپذیر بودند را در اسرع‌وقت تأمین و ارسال کنیم. ده‌ها کامیون غذای کنسروی برای تأمین معیشت مردم مناطق شمالی ارسال شد.

حسن‌زاده تأکید کرد: در همان روزها با وزارت اقتصاد و گمرک هماهنگی انجام شد تا در سریع‌ترین زمان ممکن، گمرکات تخلیه شود و بدین‌ترتیب ۸۰ درصد کالاها یا ترخیص شدند و یا به سایر انبارها انتقال پیدا کردند. همچنین با مدیران ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز جلساتی داشتیم تا سخت‌گیری‌ها و موانع در برابر ترخیص به موقع کالاها حذف شوند.

او ادامه داد: از طرفی به همت روابط عمومی اتاق ایران، برای حفظ آرامش و امنیت در جامعه مطالب متعددی از سوی اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران، روسای اتاق‌ها و روسای کمیسیون‌های تخصیص در رسانه‌ها منتشر شد. همکاران اتاق ایران در راستای رفع تعلیق کارت‌های بازرگانی بسیار تلاش کردند و ۹ هزار و ۷۰۰ کارت بازرگانی که تعلیق شده بودند با تلاش همکاران این حوزه در اتاق ایران رفع تعلیق شدند. از طرفی دبیرکل اتاق ایران هم در آن روزها حضور مستمری در جلسات و نشست‌های برنامه‌ریزی دولتی و داخلی اتاق داشتند که قابل ستایش است.

حسن‌زاده از تهیه چندین دست‌نامه راهبردی در دوران جنگ ۱۲ روزه توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران خبر داد و گفت: در آن زمان لازم بود تا اطلاعاتی درباره وضعیت تاب‌آوری صنایع مختلف در صورت تداوم شرایط جنگی در اختیار مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور قرار بگیرد که اجرایی شد.

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران شرایط خروج اتباع افغانستانی را مطالعه می‌کند

در ادامه کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران با توجه به تهیه بسته حمایتی دولت از بنگاه‌های اقتصادی، تصریح کرد: به دنبال شروع جنگ و زمانی که در اتاق ایران تصمیم گرفتیم بسته حمایتی برای ارتقای تاب‌آوری بنگاه‌ها تنظیم کنیم، متوجه شدیم دولت هم در حال تهیه بسته‌ای با همین محتوا است. بنابراین پیش‌نویس اولیه را دریافت کردیم و متوجه شدیم در متن اولیه، رویکردهای مناسبی اتخاذ شده است. هرچند به مرور مورد برخی دست‌کاری‌ها قرار گرفت و امروز نسب به بخش‌هایی از آن انتقاد داریم.

عضو هیات رئیسه اتاق ایران همچنین از تمرکز مرکز پژوهش‌های اتاق ایران روی مسئله اخراج اتباع افغانستانی و قرار گرفتن این موضوع در دستورکار مرکز، خبر داد که قرار است بعد از نهایی شدن این مطالعه، در دستورکار شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی قرار بگیرد.

عیسی منصوری، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران گزارشی نسبت به بسته حمایتی دولت و ابعادی که در آن شاهد هستیم، ارائه داد. بر اساس اظهارات او این بسته حمایتی مربوط به دوران جنگ است و بنابراین نمی‌تواند در دوران تحریمی با تهدید جنگ، مؤثر باشد. در این رابطه نیاز است بسته حمایتی متناسب با شرایط حاکم، تدوین شود.

منصوری خاطرنشان کرد: اقتصاد ایران بر پایه بنگاه‌های کوچک و متوسط طراحی شده است در حالی که بسته حمایتی دولت تنها روی بنگاه‌های بزرگ که نیم درصد اقتصاد کشور را شامل می‌شوند، متمرکز شده و با توجه به بروکراسی‌های حاکم نمی‌توان امیدوار بود بندهای این بسته حمایتی، ظرف مدت یک ماه یا دو ماه اجرایی شود.

او از ضرورت تلاش برای کاهش آسیب‌پذیری ذاتی اقتصاد که در ده‌های گذشته شاهد بودیم سخن گفت و تصریح کرد: اینکه روی تاب‌آوری اقتصادی برنامه‌ریزی کنیم، اقدام شایسته‌ای است؛ اما این نباید به معنای بی‌توجهی نسبت به آسیب‌پذیری ذاتی اقتصادی باشد. باید سعی کنیم چالش‌های ریشه‌ای را شناسایی و برطرف کنیم.

رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در نهایت پیشنهاد داد: در راستای لزوم تدوین یک بسته حمایتی برای دوران تحریم با تهدید جنگ، خیلی فوری با نقش‌آفرینی بخش خصوصی مذاکرات با کشورهای منطقه را در قالب تعریف منافع مشترک با تکیه بر ظرفیت‌هایی که داریم، در دستورکار قرار دهیم.

رویکرد روسای اتاق‌های سراسر کشور نسبت به بسته حمایتی دولت از کسب‌وکارها

مصطفی موسوی، رئیس اتاق خرمشهر با بیان این مطلب که در دوران جنگ کالاهای اساسی به راحتی ترخیص می‌شود و مشکلی پیش نمی‌آید پس این سئوال وجود دارد که چرا در دوران عادی، ترخیص کالاها به سختی و با مانع‌تراشی اتفاق می‌افتد؟ تأکید کرد: این مسئله باید ریشه‌یابی شود.

این فعال اقتصادی به روند اخراج اتباع نیز اشاره کرد و گفت: حدود ۵۰ درصد کارگران در حوزه ساختمان و کشاورزی از اتباع افغانستانی بودند. حال با این شرایط اتاق ایران باید روی تربیت نیروی کار ماهر متمرکز شود.

محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق تهران پیشنهاد داد: از آنجایی که همواره مسائلی که ریشه اصلی مشکلات کلان کشور هستند را نادیده می‌گیریم، شاهد وضعیت جاری هستیم؛ امروز باید سراغ ریشه‌ها برویم و بدانیم که بسیاری از مشکلات امروز، ناشی از نوع حکمرانی است که باید اصلاح شود.

او تأکید کرد: به دنبال جنگ ۱۲ روزه در استان تهران ۵۲ واحد تخریب شدند یا آسیب دیدند. باید روی این حوزه‌ها هم متمرکز شده و برای اصلاحات و بازسازی آنها برنامه‌ریزی کنیم. البته اتاق تهران روی این بخش فعال شده است.

یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز نیز به شرایط آتش‌بس حاکم بر کشور اشاره و تأکید کرد: باید اتاق فکری را طراحی کنیم و آماده‌سازی برای مقابله با شرایط بحرانی احتمالی را در دستورکار قرار دهیم. تمرکز اصلی خود را هم باید روی بخش غذا و حمل‌ونقل بگذاریم. این دو حوزه بسیار مهم و اساسی هستند.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران پیشنهاد داد: در اسرع‌وقت شناسایی چالش‌ها و مشکلات بنگاه‌های اقتصادی را انجام داده و راهکارهای اجرایی پیشنهاد دهیم.

علی‌اکبرعبدالملکی، رئیس اتاق سنندج از لزوم تدوین نامه‌ای برای مقام معظم رهبری با عنوان ناگفته‌های بخش خصوصی سخن گفت.

امیر کشانی، رئیس اتاق اصفهان از نفوذ اقتصادی که در دوران جنگ ۱۲ روز خود را نمایان کرد، صحبت کرد و گفت: روند تصمیم‌گیری‌ها پیش از جنگ و بعد از آن نشان داد که در حوزه اقتصادی هم نفوذهایی رخ داده که بسیار اثرگذار است. اینکه دولت در دوران غیرجنگی مانع‌تراشی می‌کند تا کالاها در بنادر و گمرکات بماند، یعنی بلوکه شدن منابع مردم. چون در روزهای جنگ دیدیم که ترخیص‌ها به سرعت صورت گرفت و هیچ مشکلی پیش نیامد. دولت باید ارز اشخاص را به رسمیت بشناسد.

او تصریح کرد: باید خود را برای زمانی که شاید مکانیسم ماشه اجرایی شود، آماده کنیم. دولت با این سطح از مسائل، توان هماهنگی امور را ندارد و بخش خصوصی باید به کمک بیاید.

فرج‌الله معماری، رئیس اتاق سمنان نیز تأکید کرد: نظام حکمرانی در بخش امنیتی آسیب‌پذیر شده و به اصلاحات نیاز دارد. باید تمرکز خود را روی این بخش بگذاریم.

عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق زاهدان از لزوم رفع موانع و کوتاه شدن زمان ترخیص کالاها سخن گفت. بر اساس اظهارات او در ۱۲ روز جنگ، روان‌سازی در جریان ترخیص کالاها انجام شد و هیچ مشکل و چالشی پیش نیامد. پس چرا باید در زمان عادی این چنین عمل نکنیم. این بیانگر فضای رانتی حاکم بر اقتصاد است.

این عضو هیات نمایندگان پیشنهاد داد: صادرکنندگان بتوانند ارزهای صادراتی خود را مورد استفاده قرار دهند و مجوز واردات برخی کالاها تنها به اشخاص خاصی داده نشود.

ناصر بیکی، رئیس اتاق اراک به جامعه کارگری و اهمیت پرداختن به این مسئله با توجه به اخراج اتباع افغانستانی اشاره کرد و گفت: اگر قانونی نداریم یا در اجرا ضعیف هستیم نباید اصل مهاجرت را که صورت مسئله است، پاک کنیم. آیا متوجه هستیم که بعد از اینکه این همه سال مرزها را باز گذاشتیم و کنترلی نداشتیم و ناگهان تصمیم گرفتیم مهاجران را اخراج کنیم، از نظر فعالیت‌های تولیدی، ساخت و ساز و … دچار تهدید خواهیم شد. این اقدام عجولانه اشتباه است و باید مانع از آن شد.

شهرام زارع، رئیس اتاق شهرکرد از اهمیت بیان واقعیت‌ها صحبت کرد و گفت: تصمیم‌سازان کشور باید بدانند که منافع ملی در اولویت همه موضوعات و مباحث قرار دارد. اگر غیر از این باشد، توفیقی نداریم. تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که باید فقط منافع ملی، از طریق اتحاد و انسجام همه مردم را در اولویت قرار دهیم.

سامان نظری، رئیس اتاق رشت نگاهی به تجربه جنگ ۱۲ روزه و پذیرش ۴ و نیم میلیون مسافر از سوی استان گیلان، داشت و گفت: از نظر تأمین بنزین و کالاهای اساسی برنامه‌ریزی‌های خوبی صورت گرفت و توانستیم به موقع نیازها را برطرف کنیم.

او به سفر اخیر رئیس‌جمهور به استان گیلان اشاره کرد و گفت: در دیدار با آقای پزشکیان درخواست کردیم وعده‌ای از طرف دولت داده نشود مگر اینکه صددرصد اجرایی شود. از طرفی به موضوع تفویض اختیارها به استانداران که کافی نبود، اشاره کردیم.

محمد خاکی، رئیس اتاق خرم‌آباد هم از قرار دادن پیشنهادهای بخش خصوصی استان لرستان در اختیار استانداری صحبت کرد و افزود: در این مدت سعی شد تا آسیب‌های بنگاه‌های اقتصادی ناشی از جنگ را شناسایی کنیم، هرچند باید توجه داشت که وضعیت واحدهای اقتصادی پیش از جنگ هم نامناسب بود و این جنگ تنها مشکلات را تشدید کرد. امروز در بخش سرمایه‌گذاری دچار رکود جدی شدیم. از طرفی تأمین تجهیزات و قطعات تولیدی هم سخت شده است.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: با تجربه‌ای که کسب کردیم به اینجا رسیدیم که باید شیوه حکمرانی را اصلاح کنیم.

حسن‌زاده در جمع‌بندی این نشست گفت: موضوع خروج اتباع افغانستان از ایران، موضوع مهمی است که بدون شک اثراتی روی برخی فعالیت‌های اقتصادی کشور دارد. در این رابطه باید توجه داشت در روند خروج، حرمت این افراد حفظ شود و برنامه‌ریزی مشخصی صورت گیرد تا فعالیت‌های اقتصادی که بیشتر توسط اتباع انجام می‌شد، دچار مشکل نشود.

او تأکید کرد: بدون شک کارگران ایرانی می‌توانند با توان و ظرفیت‌های بالای خود، آنچه لازم است را انجام دهند.

منبع: اتاق ایران

علی عزیزی

من به بررسی و پوشش اخبار مربوط به تجارت کشاورزی، صنعت و وب‌گردی پرداخته و تلاش می‌کنم تا تصویری کامل از این زمینه‌ها ارائه دهم. هدفم این است که تحولات این حوزه‌ها را از طریق تحلیل‌های دقیق و پوشش خبری به مخاطبان منتقل کنم و آنان را در جریان تازه‌ترین اتفاقات قرار دهم.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا